Vitaminer til børn

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Børn skal spise en sund og varieret kost. Du kan med fordel følge sundhedsstyrelsen officielle kostråd, for at være sikker på, at dit barn får alle de vitaminer og mineraler, som det har brug for til at udvikle sig sundt og hensigtsmæssigt.

Med undtagelse af vitamin D, er det som udgangspunkt, ikke nødvendigt for børn at tage kosttilskud. Det allerbedste vil nemlig altid være, at barnet får alle de nødvendige vitaminer og mineraler, som det har brug for gennem kosten.

Dette kan imidlertid være vanskeligt, da alle børn har forskellige spisevaner og præferencer.

En del forældre vil på et tidspunkt bekymre sig, om deres barn får tilstrækkelig vitaminer og mineraler til at sikre et sundt liv og udvikling. Mange børn kan være kræsne eller småtspisende, derfor kan det være en udfordring at sørge for, at de spiser en sund og varieret kost dagligt, som indeholder alle de vigtige vitaminer.

Her er det værd at overveje, at give dit barn en vitaminpille, så du kan være sikker på, at han eller hun får alt, hvad barnet ikke får gennem maden.

Vitaminer er vigtige for kroppen og bidrager til, at den kan udføre de væsentlige funktioner hensigtsmæssigt. Heldigvis findes der findes et hav af forskellige typer vitaminpiller og kosttilskud, som du kan vælge mellem.

Uanset om der er tale om en baby eller et større barn. Det kan nemlig være svært for børn at sluge piller, heldigvis er der nu så mange forskellige måder man tage sit vitamintilskud

Guide

D-vitamin

Det er ikke muligt for os at få nok vitamin d gennem maden. Det anbefales derfor, at alle fra 4 års alderen indtil 70 år tager dagligt d-vitamintilskud i vinterhalvåret, som er fra oktober til april.

Fra babyen er 2 uger og indtil 4 år anbefales, det at give barnet dagligt d-vitamin tilskud. De helt små børn kan få deres d-vitamin i form af D-dråber, direkte i munden eller i et glas vand.

Får dit barn multivitamin, vil der måske allerede være D vitamin i og, så skal barnet ikke samtidig have ekstra tilskud.

Er dit barn mørk i huden anbefales det dog at fortsætte med at give tilskud af d vitamin hver dag uanset årstid. Dette gælder også for voksne.

https://www.pricerunner.dk/pl/566-4027169/Kosttilskud/Livol-D-Draaber-Sammenlign-Priser

For tidligt fødte børn

Børn der er født for tidligt, altså før 37. uge, skal udover d-vitamin også have jerntilskud, fra den 6. uge fra fødslen. Dette fås som dråber, på samme måde som d-dråber. Du skal i samspil med din sundhedsplejerske eller egen læge finde den korrekte dosering af jerntilskud til din baby.

Modermælkserstatning

Ligesom ved amning, indeholder modermælkserstatning alt, hvad din baby har brug for. Modermælkserstatning er nøje sammensat, så det ligner modermælk mest muligt, så barnet får alle de nødvendige næringsstoffer, som det har behov for.

Der vil derfor ikke være behov for at tilføje noget til produktet, da dette kan have en negativ effekt. Du kan derfor være forsikret om at kosten er helt optimal til din baby.

Kosttilskud til børn

Hvis du vil give dit barn vitamintilskud, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvilke vitaminer der er brug for og hvor høje doser. Doseringen af de forskellige vitaminer og mineraler i produkter kan varierer hos de forskellige producenter. Derfor skal du nøje undersøge det tilskud, som du ønsker at bruge. Det er altid en god ide, at tale med dit barns læge eller sundhedsplejerske, hvis du synes det er nødvendigt at give kosttilskud.

For børn mellem 3 og 10 år anbefaler fødevarestyrelsen, at vælge vitamintilskud som indeholder mindre end:

  • 365 µg A-vitamin
  • 2 mg zink
  • 6 mg jern

Drikker dit barn mælk, vil det dække noget af dit barns behov, og du bør heraf undgå kosttilskud som indeholder jod.

Når dit barn er bliver ældre, over 10 år, skal du tjekke, hvad fødevarestyrelsen anbefaler til unge i den alder.

Ønsker du at give dit barn mere et af et givent vitamin end, hvad fødevarestyrelsen anbefaler, bør du konsultere dit barns læge om dette først.

Det samme gælder, hvis dit barn har en sygdom eller tager medicin. Da visse typer medicin og vitaminer kan have en påvirkning på effekten af hinanden og virkningen af medicin kan være ændret.

Lever du og dit barn vegetarisk eller vegansk, er det meget vigtigt, at søge den rette vejledning via lægen eller en specialiseret diætist, da denne type livsstil, vil stille højere krav til sammensætning af kosten. Der vil ligeledes også være et større behov for at tilføje vitaminer og mineraler med dagligt tilskud.

De bedste vitaminer til børn

De fleste børn vil have svært ved at tage de klassiske vitaminpiller. Det er heldigvis blevet rigtig nemt at finde kosttilskud, som er let for børn at indtage. Det er muligt at få forskellige smage og forskellige former. Du kan bl.a. få tyggetabletter, vingummier, bolsjer eller dråber.

Du kan finde disse vitamintilskud på dit apotek, supermarked eller online.

https://www.pricerunner.dk/pl/566-3200000946/Kosttilskud/Livol-Multi-Total-Boern-Frugtsmag-150-stk-Sammenlign-Priser

https://www.pricerunner.dk/pl/566-3200224032/Kosttilskud/Natures-Own-Multivitamin-Natures-Bears-90-stk-Sammenlign-Priser

Når du køber vitaminer på nettet og udlandet

Alle kosttilskud i Danmark skal registreres af fødevarestyrelsen. Du kan til enhver tid tjekke, om de kosttilskud, som du vil købe, er en del af fødevarestyrelsens database. På den måde er du sikret, at det overholder lovgivningen for kosttilskud.

Køber du dine kosttilskud i udlandet eller bestiller fra udenlandske hjemmesider, bør du undersøge grundigt, om produktet er det samme som produkter på det danske markedet, eller indholdet er sammenligneligt med produkter kendt på det danske marked, da det er din sikkerhed for at produkt bør bruges.

Vælger du at købe produkter, som afviger fra de godkendte i Danmark, bør du søge grundig viden om sikkerheden af produktet. Visse planter og naturpræparater, som ikke er godkendt i EU, kan nemlig være brugt i produktet..

Overdosis af vitaminer

Det er kan være skadeligt for både børn og voksne at få for høje doser af vitaminer og mineraler.

Vær også opmærksom på, om der er visse fødevarer, som dit barn spiser meget af, som evt. kan dække bestemte vitamin grupper. I det tilfælde skal barnet ikke have tilskud af dette vitamin.

Det er vigtigt, altid at opbevare vitaminer og kosttilskud uden for børns rækkevidde. Gerne aflåst eller højt oppe, så barnet ikke kan nå dem.

Kosttilskud til børn har ofte frugt eller colasmag, eller er lavet som vingummier. Der kan derfor være en stor risiko for, at barnet vil spise flere på en gang, hvilket kan være farligt og give forgiftning. Særligt en overdosis af jern, som de fleste multivitaminer indeholder kan være farligt.

Har du en mistanke om, at dit barn har indtaget for meget af et kosttilskud, skal du kontakte giftlinjen med det samme.

Hvilke kosttilskud anbefales dagligt?

Det anbefales, at babyer under 4 år får dagligt D vitamintilskud. Herefter kan man nøjes med at tage D vitamin i vinterhalvåret. For personer med mørkere hud, anbefales det at tage det dagligt uanset årstid.

Kan man få for mange vitaminer?

Vi får som udgangspunkt vitaminer via kosten, tager man oven i det kosttilskud, kan man komme til at få for meget af et givent vitamin eller mineral. Indtager du eller dit barn for mange vitaminpiller eller anden kosttilskud, kan det også resultere i en overdosering.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×