Suttebrikker – Hvad er suttebrikker og hvornår skal de bruges

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

En suttebrik er et skjold til brystvorten som er lavet i blød og fleksibel silikone. Suttebrikkens formål, er at beskytte brystvorten i en periode hvor amningen kan være udfordret. Suttebrikkens størrelse vælges, så den passer til størrelsen på brystvorten.

Guide

Hvornår har man brug for en suttebrik?

Der kan være flere forskellige årsager til at man for en periode kan have gavn af at bruge en suttebrik / ammebrik. Det er vigtigt at få råd og vejledning af egen læge eller  sundhedspersonale, før man starter med at bruge en suttebrik.

Fysiske årsager

Langt de fleste kvinder skal have lidt hjælp til amningen første gang de ammer deres nyfødte barn. At amme er helt naturligt, men efterhånden som vores samfundet bliver mere og mere moderniseret og hverdagen kan være stressende, kommer vi lidt længere væk fra vores helt naturlige instinkter. Heldigvis er der hjælp at hente hos sundhedsfaglige. Jordemoderen er der blandt andet til at hjælpe dig igang med at amme den nyfødte, hvis du gerne vil du føler dig usikker, og gerne vil have lidt hjælp til at starte med amningen.

Hos førstegangsfødende er huden omkring brystvorten sart og nogle gange skal det nyfødte barn også lige lære, at tage fat så barnets mund omslutter hele brystvorten. Det er både dig og barnet som skal samarbejde, og måske have tid til at lære hvordan. Som regel skal barnet også lige lære, hvordan det skal sutte for at amningen bliver effektiv

I starten er der kun lidt mælk i brysterne, den såkaldte råmælk, som er ekstra fuld af næring. Når barnet sutter, stimuleres mælkeproduktionen, og mælken løber til. Det tager nogle dage, før produktionen af mælk kommer godt igang.

Problemer ved ammeopstart

Når man som førstegangsfødende starter med at amme, kan brystvorten blive øm, man kan få sår hvis barnet ikke får ordentligt fat og huden kan sprække. Der er endvidere risiko for at få brystbetændelse. Brystbetændelse er enormt smertefuldt og man anbefaler at fortsætte amningen for at tømme mælken ud. Når man oplever smerter i og omkring brystvorten, kan en ammebrik være god til at beskytte det sarte område, så smerterne ikke forværres. På den måde, har man mulighed for at fortsætte amningen. Det er selvfølgelig vigtigt at finde den bagvedliggende årsag, så årsagen kan behandles, og man kan få et godt ammeforløb.

Flade eller indadvendte brystvorter

I nogle tilfælde er det faconen af brystvorterne som vanskeliggør amningen. Nogle kvinder har indadvendte- eller flade brystvorter. Det er muligt at operere, men efter operationen kan man forvente at det ikke længere er muligt at amme. Operation anbefales derfor først efter man har fået de børn, man gerne vil have. Hvis brystvorten- eller brystvorterne er flade eller indadvendte, kan det være muligt at få amning til at fungere med suttebrik.

Psykiske årsager

Nogle kvinder som ikke kan få amningen til at fungere fra start bliver stressede over situationen som på den måde forværres. Det bliver ikke lettere at få amningen til at lykkes hvis man bliver frustreret og urolig. En baby er heller ikke født til at være tålmodig, men tværtimod at give udtryk for sine følelser, for at overleve. Når det sultne barn skriger og bliver frustreret påvirker det moren, og så er det rigtig godt at få jordemoder, sundhedsplejerske eller andet sundhedspersonale til at hjælpe.

Ved psykisk sygdom kan amning med suttebrik nogle gange hjælpe moren. Det samme gælder socialt udsatte.

Det er bedst at amme uden suttebrik. Suttebrikken gør det sværere at tømme mælken ordentligt ud,og samtidig stimuleres produktionen af mælk mindre når man bruger bruger en ammebrik. Ofte vil man have brug for suttebrikken i en kortere periode for at holde amningen igang, og ikke have brug for at bruge suttebrikker i hele ammeperioden.

Hvordan bruger man suttebrikken?

Man bruger suttebrikken som et skjold rundt om brystvorten, for at skabe en fysisk barriere. Suttebrikken skal passe til størrelsen af dit bryst og brystvorten. Hvis du har et lille bryst, skal du således bruge en lille suttebrik. Fugt suttebrikken indvendigt, så brikken sidder godt fast om dit bryst. Placér suttebrikken så brystvorten er i centrum og stræk huden på brystet ud hele vejen rundt. Sørg for at brikken ikke sidder løst. Når du lægger dit barn til at sutte skal du sørge for at dit barn får fat i det meste af det mørke område omkring brystvorten. Det kan være lidt mere vanskeligt for barnet at få fat med suttebrikken. Udskæringen i suttebrikken anbringes så barnets næse er fri og har kontakt til selve brystet.

Rengøring af suttebrikker

Når du bruger ammebrikker er det vigtigt at opretholde en god hygiejne. Hold suttebrikken ren og tør mellem måltiderne. Efter alle måltider skal suttebrikken skylles grundigt og vaskes med varmt sæbevand eller almindeligt opvaskemiddel for at fjerne bakterier fra brikken og undgå infektion i brystet. Desinficér dine suttebrikker i kogende vand mindst 1 gang om dagen.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du foretager amning med suttebrik, er det vigtigt at sørge for, at suttebrikken har den rigtige størrelse. Suttebrikker findes i flere forskellige størrelser, så det er muligt at vælge en ammebrik der passer til størrelsen af dit bryst. Suttebrikken skal sidde godt til brystet så barnet kan få fat i brystet når du ammer.

Fordele ved at bruge suttebrik

Fordelen ved at bruge brikken, er at mælkeproduktionen stimuleres og amning kan fortsætte

uden brystet tager skade. Dit barns trivsel afhænger selvfølgelig af hvordan du har det med amning. Det kan være svært at fortsætte hvis man får sår og smerter når baby begynder at sutte. Med brikken som skåner brystet kan baby stadig få mælk og stimulere nedløbsrefleksen, mens dine eventuelle sår får tid til at hele op.

Ulemper ved at bruge suttebrik

Når man bruger suttebrik under amning kan det være lidt sværere at sørge for at brystet tømmes godt efter blot ét måltid. Der kan være brug for at stimulere produktionen med en pumpe eller manuelt for at holde produktionen af mælk godt igang.

Undgå brystbetændelse

I nogle tilfælde kan det være svært at tømme brystet ordentligt når man bruger ammebrikker.  I så fald kan det også være nødvendigt at tømme brystet for mælk enten med en pumpe eller manuelt. Hvis brystet ikke tømmes ordentligt kan der lettere opstå brystbetændelse.

Hvordan ved du om baby sutter rigtigt?

Hvis din baby trives og du ikke får smerter når du ammer, er der ingen grund til bekymring. Hvis du er i tvivl kan du holde øje med, om barnets hage rører dit bryst, og barnet trækker vejret gennem næsen. Hvis din baby trives og du ikke får smerter når du ammer, er der ingen grund til bekymring. Hvis du er i tvivl kan du holde øje med, om barnets hage rører dit bryst, og barnet trækker vejret gennem næsen.

Hvordan kommer jeg af med suttebrikken?

Malk eventuelt en smule mælk ud før du tilbyder barnet at sutte. Nogle gange griber barnet fat helt af sig selv. Hvis det ikke lykkes kan du fortsætte med brikken og forsøge senere.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×