Strækmærker gravid – Årsag, forebyggelse og behandling

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Langt de fleste kvinder får strækmærker under graviditeten. Strækmærkerne ses som blåviolette striber eller bånd hen over huden. Strækmærker kommer typisk på bryster, mave, baller og lår.

Guide

Hvad er strækmærker og hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker er skader som opstår i underhuden på grund af belastning. Praktisk talt er strækmærker (striae) ar, som opstår fordi huden strækkes og belastes. Arrene opstår som tynde furer i huden. I starten er strækmærkerne ofte røde eller blåviolette, men farven aftager med tiden.

Får man strækmærker, er det som regel i forbindelse med hurtig vægtøgning. I forbindelse med graviditet opstår strækmærkerne som regel henimod slutningen af graviditeten, hvor belastningen for kroppen er størst. Cirka 90% af alle kvinder får strækmærker i graviditeten men omfanget af strækmærker varierer meget fra kvinde til kvinde. Strækmærker forekommer hyppigst blandt de yngre gravide, gravide med tvillinger og ved meget fostervand og overvægtige gravide.

Årsager til strækmærker

Mange kvinder får strækmærker i forbindelse med graviditet (striae gravidarum). Strækmærker hos gravide skyldes den store belastning af huden på kroppen og hormonelle forandringer som sker i forbindelse med graviditet. Strækmærker kan være fysisk eller hormonelt betingede.

Fysisk betingede strækmærker

kommer i forbindelse med hurtig vægtstigning, hurtig vækst eller ekstremt vægttab.

I forbindelse med graviditet opstår strækmærkerne på grund af den hurtige vækst af maven, hvor huden ikke kan følge med og derfor “revner”.

Der kan også opstå strækmærker i forbindelse med ekstrem overvægt.

Hormonelt betingede strækmærker opstår i forbindelse med hormonelle faktorer hvor binyrebarkhormon, østrogen og relaxin påvirker hudens elastiske fibre og dermed hudens elasticitet.

Hvornår opstår strækmærker / er strækmærker arveligt?

De fleste strækmærker på maven, opstår mod slutningen af graviditeten. Begyndende strækmærker på bryster opstår ofte når mælkeproduktionen går i gang, og brysterne begynder at vokse.  Mange strækmærker efter fødsel udvikler sig på brysterne, når mælkeproduktionen er på sit højeste. Brysterne vokser på det tidspunkt så hurtigt at huden revner.

Strækmærker er arveligt betingede. Det vil sige, at der er større sandsynlighed for at du udvikler strækmærker, hvis din mor har strækmærker.

Hvordan udvikler strækmærkerne sig?

Friske strækmærker har en rødlig eller blåviolet farve og ligner striber eller bånd. Efterhånden aftager den rødlige eller blåviolette farve, og strækmærkerne får samme farve som huden eller en lettere hvidlig farve. De vil fremstå som små fordybninger eller furer i huden. Strækmærkerne reduceres med tiden.

Forsvinder strækmærker?

Strækmærker er ar i huden. Arrene opstår fordi de elastiske fibre i huden er ødelagte. De er en del af hudens bindevæv og kan aldrig heles. Strækmærker er derfor varige ændringer som bliver synlig på den omgivende hud og hudens overflade. De er ganske ufarlige, men er ofte til kosmetisk gene, da strækmærker ser anderledes ud end den omgivende hud.

Giver strækmærker symptomer?

Generelt giver strækmærker ingen symptomer. De røde strækmærker ses som striber eller bånd hen over huden. Nogle gravide synes at strækmærker på maven giver kløe. I nogle tilfælde kan brug af en fed creme afhjælpe kløen.

Hvordan kan jeg forebygge strækmærker?

Du kan forebygge strækmærker ved at undgå hurtig vægtstigning, og ved bevare hudens elasticitet bedst muligt. Dyrk regelmæssig motion og spis en sund og varieret kost. Fysisk aktivitet er vigtig for alle kroppens funktioner, så sørg for at holde dig aktiv.

Husk på at træning modvirker overvægt, forbedrer blodcirkulationen og dermed hudens funktioner.

Sørg for at opretholde væskebalancen og undgå dehydrering. Den bedste form for væske du kan indtage er vand.

Det er værd at vide, at hvis du først har haft strækmærker, er sandsynligheden for at du vil få dem igen større.

Hvis du har fået strækmærker under din første graviditet er der større sandsynlighed for, at din anden graviditet også vil give strækmærker.

Kan jeg undgå strækmærker?

Næsten alle gravide kvinder (cirka 90%) vil udvikle strækmærker under deres graviditet. Man kan forebygge graviditets strækmærker, men det er svært helt at undgå strækmærker på maven under graviditeten på grund af de fysiske faktorer, som er en helt naturlig del, af det  at være gravid. Det kan være en fordel at blødgøre huden med en god creme uden parfume og kunstige tilsætningsstoffer. Hvis din hud mangler elastin, får du lettere strækmærker.

Hvordan kan jeg behandle strækmærker?

Produktionen af elastin og kollagen, som er fibre der findes i underhuden, aftager med alderen. Der findes mange cremer med elastin. Effekten af cremer kan være svær at dokumentere, da det oftest er producenten som foretager de kliniske forsøg. Forsøgene er ofte på et forholdsvis mindre antal personer.

Der findes adskillige cremer og olier til behandling af strækmærker, som ifølge producenterne angiveligt kan stramme huden, mindske synligheden eller fjerne strækmærkerne helt. Det er muligt at købe creme til at forbedre elasticiteten og forbedre udseendet, men har du først fået strækmærker vil de aldrig forsvinde helt.

E-vitamin er populært som behandling mod strækmærker. Den dokumenterede effekt er dog tvivlsom.

Det mest populære produkt foruden creme mod strækmærker er olie mod strækmærker. Mandelolie er specielt kommercielt til behandling af strækmærker under og efter graviditet. Det sælges specielt med formålet i diverse helsekostbutikker. Der findes desværre ingen videnskabelig dokumentation som påviser effekten.

https://www.pricerunner.dk/pl/253-3202691425/Hudpleje/Weleda-Kosmetik-saet-til-kvinder-Anti-straekmaerke-(2-Dele)-Sammenlign-Priser

Kan jeg behandle strækmærkerne under min graviditet?

Tænk først og fremmest på dit barns sundhed og vær forsigtig med hvad du bruger af cremer m.m. når du er gravid. Der findes mange produkter du kan købe til behandling, men den bedste “behandling” er forebyggelse.

Du kan forebygge en hurtig vægtøgning ved at opretholde en sund livsstil og dyrke motion under din graviditet. Igen er det vigtigt at huske på, at strækmærker er naturligt at få under graviditeten, og det er vigtigt at øge vægten og samtidig sørge for, at dit barn får en sund og nærende kost.

Er det muligt at fjerne strækmærker?

Har du først fået strækmærker, forsvinder de aldrig helt. De bliver mindre synlige med tiden, og du kan forsøge dig med forskellige behandlinger til at reducere synligheden. Den mest effektive behandling er laserbehandling, hvor man fjerner arrene med laserstråler.

Det er ikke muligt helt at fjerne strækmærker, da det er ar som er opstået i underhuden. Farven og synligheden reduceres med tiden, og i mange tilfælde svinder de så meget, at de næsten ikke er synlige.

Det er muligt at behandle strækmærker med laser. Laser til reduktion af strækmærker, er en kosmetisk behandling. Det anbefales generelt at starte behandlingen hurtigst muligt, for at opnå de bedste resultater.

Da laserbehandling af strækmærker udelukkende foretages af kosmetiske hensyn, er behandlingen ikke dækket af sygesikringen. Du skal altså selv betale, hvis du vælger at laser behandle dine strækmærker.

Kan mænd få strækmærker?

Ja, mænd kan også få strækmærker. Strækmærker er dog hyppigst blandt kvinder, da langt de fleste strækmærker skyldes graviditet.

Får alle kvinder strækmærker i forbindelse med graviditet?

Mange gravide vil i større eller mindre grad udvikle strækmærker i forbindelse med graviditet. Der er dog stor variation i hvor udtalte strækmærkerne er hos den individuelle person.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×