Selepude – Alt hvad du skal vide om selepuder

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Når du kører med et barn i bilen, er det vigtigt, at du har det rette sikkerhedsudstyr, og at alle børn er korrekt spændt fast i udstyr, der passer til deres alder og størrelse. Derudover er der nogle regler, som du skal være opmærksom på, så du kan køre sikkert med dine børn. Det kan nemlig også ende med at koste dig et klip i kørekortet og en bøde, hvis disse regler ikke overholdes.

Guide

Hvornår må børn sidde på selepude?

Det er barnets vægt og højde, som afgør, om autostolen fortsat kan bruges, eller om den skal udskiftes til en selepude. De fleste børn vil være vokset ud af de store autostole omkring ved 4 års alderen.

Hvad skal du være opmærksom på ved brug af selepuder?

Forskellige typer selepuder

Der er stor forskel på sikkerhedsniveauet på de forskellige typer selepuder afhængig af om det blot er et sæde, eller om den er udstyret med ryglæn samt side- og nakkebeskyttelse. I tilfælde af kollision er begge dele vigtige, for at sikre at barnet er tilstrækkelig beskyttet i jeres bil. Se altid producentens instrukser ift. hvordan sikkerhedsselen skal placeres ved den specifikke model, så du kan være sikker på at dit barn er spændt korrekt fast. Derudover anbefales det, at børn spændes på bagsædet, skal du have et barn siddende i stolen på forsædet, skal din airbag være slået fra.

Selepude med ryglæn

Det anbefales, at bruge en selepuder som har ryglæn og nakkestøtte, da de yder højst beskyttelse, næsten på samme måde som en autostol. Ryglænet beskytter barnet og sikrer at bilens sikkerhedssele sidder korrekt, hvor den skal. På den måde er selen holdt på plads over skulderen og hoften, så trykket vil blive fordelt optimalt i tilfælde af kollision. Sikkerhedsselen må ikke sidde for tæt på barnets hals.

Nakke- og hovedstøtten hjælper også barnet til at sidde korrekt under kørslen og kan støtte hvis barnet falder i søvn.

Isofix

Hvis din bil har isofixbeslag, kan du vælge en selepude med isofix, som er fikseret til bilen uanset om barnet sidder i stolen eller ej. Selve stolen kan således ikke flytte sig rundt under kørslen og vil altid være monteret korrekt.

Hvor længe kan barnet bruge selepuden?

Når børn måler minimum 135 cm, hvilket svarer til ca. 10 års alderen, så kan barnet sidde i bilen ved brug af den almindelige sele. Vær opmærksom på at selen sidder korrekt på dit barn. Det vil sige rundt om hoften og over skulderen på samme måde som en voksen.

Når du kører med andres børn

Dispensation for autostole og selepuder

I visse tilfælde kan der gives dispensation for kravet om at fastspænde barnet i autostol eller selepude. Det drejer sig om situationer, hvor der ikke er sikkerhedsudstyr til barnet i bilen, og det er en tur med kort afstand, dette kan betegnes som lejlighedsvis kørsel.

Betegnelsen “korte afstande” beror på en konkret vurdering.

Denne regel gælder dog ikke børn under 3 år. Et barn under 3 år skal altid være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, som passer til deres vægt og højde.

Skal dit eget barn ud og køre med andre, skal du sørger for at sikkerhedsudstyret følger med barnet.

På samme måde er det altid dit eget barn, som skal være spændt fast, hvis du uventet skal have et andet barn med. Da dette kan høre under betegnelsen “lejlighedsvis kørsel”, vil det andet barn være omfattet af dispensation og du må køre med barnet uden brug af autostole og selepuder. Spænder du det andet barn i sikkerhedsudstyret kan det udløse en bøde og klip i kørekortet.

Faste aftaler

Er der tale om en fast aftale, skal du sørge for, at der er sikkerhedsudstyr til alle børn i din bil. Ved du f. eks., at du regelmæssigt skal have et ekstra barn i bilen, er det en god ide at have en ekstra selepude i bagagerummet, så du ved at der altid er selepuder til hvert barn.

Det samme gælder, når dit barn hentes af andre. Er der tale om en enkelt gang, hvor du ikke selv kan hente barnet, må en bedsteforældre godt, køre barnet uden autostol eller pude. Men er det en fast aftale at farmor henter hver onsdag, skal der være en stol eller pude til barnet.

Hvornår må børn bruge selepuder?

Når barnet er ca. 4 år gammel kan autostolen skiftes ud med en selepude, det er dog barnets højde og vægt, som afgør om autostolen er for lille.

Hvor høj skal man være for at sidde uden selepude?

Et barn skal være over 135 cm høj for at sidde forsvarligt spændt fast i bilens sikkerhedssele uden andet sikkerhedsudstyr.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×