Samsovning baby – Sådan samsover du sikkert med dit barn

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Der er mange holdninger, når det kommer til samsovning med sit barn. For nogle kommer det helt naturligt, for andre kræver det lidt overvejelse før man beslutter, om det er en god løsning at sove i samme seng. Det kan også være, at I ikke har overvejet samsovning men ender med at have børn, som kravler ind til jer hver nat og ønsker at indrette jer efter dette.

Samsovning er da også noget man skal tænke over, for der er mange fordele ved at samsove, men der er også kendte risikofaktorer forbundet med at lade barnet sove sammen med forældrene. Ligesom der kan også opstå praktiske bekymringer om, hvilken betydning det kan have for sexlivet eller komplikationer i forhold til at få barnet over i en seng for sig selv, når den tid kommer.

I denne artikel dækker vi de væsentligste punkter, som du har brug for at vide om samsovning med baby.

Guide

Fordele ved samsovning

Der er mange fysiske og mentale fordele for både baby og forældre ved at praktisere samsovning.

Nærhed og trivsel

Først og fremmest giver det tryghed til dit barn, at være tæt på dig i løbet af natten. Små børn har et stort behov for at være fysisk forbundet til moderen eller deres omsorgspersoner. At høre den voksnes åndedræt vil være med til at holde barnets søvn rolig i løbet af natten. Når et barn føler sig tryg, vokser tilliden til omverden, og det vil gøre barnet bedre i stand til at klare de udfordringer, som det måtte møde.

Ligger du i samme seng som dit barn, vil du også hurtigere kunne reagere, hvis baby vågner og du kan let berolige eller amme, hvis det er nødvendigt. Dette vil være med til at gøre de natlige opvågninger kortere for både baby og dig selv.

Amning

Fra naturens side er mennesket indrettet til at sove sammen med deres baby og amme flere gange i løbet af natten. Samsovning har således en god effekt på etablering og vedligeholdelse af amning. Derudover er det meget praktisk, da det er nemt og hurtigt for barnet at få adgang til brystet. På den måde vågner hverken moren eller baby helt op i forbindelse med natamning. Samsovning i forbindelse med amning kan således lette moren og sørger for bedre søvn i den periode, hvor baby har brug for at få stillet sulten hyppigt. For nogen kan det derfor være en stor aflastning ikke at skulle op og ud af sengen for at amme. Hvilket i sidste ende kan give lidt mere søvn til moderen.

Sikker samsovning

Det aller sikreste sted for spædbørn at sove vil være i egen seng i samme værelse som forældrene. Så er du nemlig sikret ift. bekymringer om at baby kan komme i klemme eller blive for varm. Der har undertiden været meget tale om at forældre helt skal undlade at sove med deres baby for at nedsætte risikoen for vuggedød. Undersøgelser viser dog at mange forældre gør dette alligevel, derfor anbefaler sundhedsstyrelsen nu, at man godt kan samsove med sit barn, hvis man holder sig til nogle sikkerhedshensyn. Du kan med fordel holde dig til disse anbefalinger ift. din babys sovearrangement. Så ved du, at du retter dig efter den seneste viden.

De første måneder af barnets liv er det særlig sårbart. Her er der også en øget risiko for vuggedød, derfor er det vigtig at have sikre forhold, når dit barn skal sove. Samsovning skal i denne periode gøres ved brug af en bedside crib eller tremmeseng, som er monteret op ad jeres seng.

Fra tre måneder og op til et års alderen kan du arrangere det sådan at I sover på en stor madras, så længe I følger anvisningerne for sikker samsovning. Er dit barn over et år gammel er det mere robust og der er mindre bekymringer og risiko forbundet med at ligge i samme seng.

At lade baby sove på forældrenes brystkasse er hyggeligt og giver barnet tryghed, dette må kun ske, hvis forælderen selv er vågen. Da der er fare for at barnet enten kan trille, eller at den voksne kan rulle hen over barnet. Vær også opmærksom på, at du aldrig må sove i samme seng som dit barn, hvis du har taget sløvende medicin eller drukket alkohol.

Hvordan skal barnet sove?

Sørg altid for at barnet sover på ryggen. Undgå overophedning ved at sikre, at der er luft omkring barnet. Undgå altid at baby udsættes for tobaksrøg, da dette påvirker barnets evne til at trække vejret ubesværet.

Hvis baby sover i samme seng som sine forældre er det meget vigtigt, at barnet ikke sover mellem forældrene, da der er en stor risiko for, at en kan komme til at mase barnet.

Hvordan skal sengen være?

Det mest sikre er at lade baby sove i egen seng inde hos forældrene. Alternativt kan du gøre brug af en bedside crib eller en tremmeseng med siden taget af placeret op ad forældrenes seng. På den måde kan I stadig ligge tæt og barnet er beskyttet. Barnets madras skal være fast, da bløde underlag kan udgøre en risiko.

Når barnet er klar til at ligge i samme seng som forældrene, kan du anskaffe dig en stor seng, hvor der er plads og luft nok. Sengen bør have en fast bund og en fast madras. Bløde senge gør, at der kommer fordybninger, hvor de tunge forældre ligger, og her kan barnet trille hen og blive mast.

For at skabe tilstrækkelig luft omkring barnet, kan du vælge at få en særlig stor familieseng eller endda udbygge din seng med en ekstra madras, så den bliver større. Vælger I at sætte flere senge sammen til en stor familieseng, er det meget vigtigt for sikkerheden, at sørge for at de er forsvarligt monteret, så sengene ikke kan glide fra hinanden og på den måde skabe revner og åbninger, som kan være farligt for babyen. Derudover skal den side, som baby ligger i, være skærmet af en væg eller sengehest, som er egnet til formålet. Tag gerne benene af sengen eller anskaf dig en lav seng, for at forhindre faldulykker.

Det er særligt vigtigt at sørge for, at det lille barn har nok plads omkring sig til at komme af med varmen, så det undgår overophedning. Overophedning er nemlig en af de faktorer, som øger risikoen for vuggedød. Her vil madrasser af naturlige materialer virke præventivt ift. til overophedning, da de er mere åndbare. Af denne årsag skal barnet også have sin egen dyne. Deler du dyne med barnet, vil det først og fremmest hurtigt blive for varmt, og en voksendyne vil være alt for tung og barnet risikere at blive kvalt. Af samme grund må der derfor heller ikke være bamser, puder, stofbleer eller andre løse genstande, som kan udgøre en kvælningsrisiko. Det samme gælder for større søskende, hunde og katte.

Sørg desuden også for at rummet I sover i er køligt. Når man sover flere i samme rum, kan det hurtigt blive meget varmt og lummert.

Samsovning med søskende

Nogle børn har stor glæde af at samsove med søskende, især hvis de skal gå fra at sove i mor og fars seng til at sove på eget værelse. Vær her opmærksom på at børn under 1 år aldrig bør sove sammen med søskende uden opsyn. Derudover skal du altid tage højde for børnenes alder, søvnmønster, modenhed og generelle trivsel, hvis dine børn sover i samme seng.

Udfordringer

For nogle familier kan samsovning give dårligere søvn, hvis du eller din baby sover uroligt om natten. I takt med at barnet vokser, kan det også blive trængt i sengen, hvilken kan forringen søvnen og give flere opvågninger.

At have små børn i soveværelset kan desuden blive en udfordring, når det drejer sig om, at få et sexliv op at køre igen. Det er op til jer selv, at mærke hvad I føler er rigtigt for jer. Her kan det kan være nødvendigt og måske en fordel at tænke kreativt.

Der kan derudover også opstå vanskeligheder i forhold til at udvikle gode søvnrutiner for dit barn. Hvis barnet ikke kan falde i søvn, uden at I er der, kan det nemlig blive en udfordring, hvis dit barn skal passes ude, særligt når alderen for overnattende legeaftaler kommer.

Forkæler jeg min baby?

Du kan komme ud for, at nogen vil råde dig til ikke at sove med din baby, fordi du på den måde forkæler barnet for meget. Du vil sikkert også høre, at det bliver umuligt at få den lille til at sove i egen seng. Her kan du være helt rolig. Ingen børn har taget skade af at føle sig trygge og få omsorg, når de har haft allermest brug for det. Tværtimod tyder alt på, at børn, som føler sig trygge, er bedre klædt på til klare sig selvstændigt.

Hvornår er det tid til at baby flytter i egen seng

Hvis det fungere for alle involverede at fortsætte samsovning, er der ikke nogen særlig alder, hvor barnet skal sove i egen seng. Det er god vigtigt løbende at holde øje med at samsovning stadig er hensigtsmæssigt for både barnet og dig selv.

Mange forældre frygter at skulle lave om på de faste søvnvaner, men det tager sjældent så lang tid som man tror, at vænne barnet til det nye mønster.

Har I samsovet kan I sagtens få baby over i egen seng. Det kan også være en særlig god ide, hvis det er ønsket at stoppe med natamning. I kan med fordel lade barnet få sin egen seng på forældrenes værelse, på den måde får baby stadig nærhed og følelsen af at sove tæt med sine forælder, når barnet ligger i samme rum. Hvornår barnet er klar til at sove på eget værelse er forskelligt for alle børnefamilier. Der er ikke en løsning som er den rigtige. Det er op til jer at mærke efter, hvad der er rigtigt for jer og jeres baby. Måske skal I eksperimentere lidt med forskellige sovemuligheder, før I finder den rette løsning til jer.

Gør det der virker for jer

Samsovning fungerer ikke for alle. Prøv jer frem og se, hvad der virker for både barn og forældre. Hvad enten I vælger en stor madras til jer alle eller en separat seng, så er det søvnen og jeres barns trivsel, der dikterer, hvad I skal gøre. Der er mange gode fordele ved at sove sammen, men det kan også være noget rod, hvor alle ender med at forstyrre hinanden og ingen får ordentlig søvn. Her er det bedre at sove hver for sig, så barnet får søvn, og du kan få sovet godt i løbet af natten.

En anden ting at overveje er om samsovning rent faktisk fungere for dit barn. Du kan sagtens have en forestilling om, at det er skønt for dit barn at sove i samme seng som dig, men at du simpelthen har et barn, der ikke nyder det. Det skal du også huske at tage hensyn til.

Hvornår må baby sove i forældres seng?

Ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger bør spædbørn sove i egen seng, evt. en side-crib, indtil minimum tre måneder.

Er samsovning med baby sikkert?

Samsovning er sikkert for barnet, såfremt du følger sundhedsstyrelsens anbefalinger og er opmærksom på de risici, der er forbundet med at have barnet i din seng.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×