Øjenkontakt med baby

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Det er med øjnene  vi kommunikerer med hinanden. Øjne er vejen ind til vores følelser og en af de væsentligste måder for mennesker at have kontakt og føle samhørighed. Derfor er øjenkontakt vigtigt at have og lære, også for det nyfødt barn.

Guide

Hvorfor er øjenkontakt med baby vigtigt?

Naturen er indrettet sådan, at den lille baby tiltrækker voksne med sine øjne for at sikre omsorg og beskyttelse. Babyers pupiller er nemlig let forstørrede og store pupiller er et signal om, at vi kan lide noget.

Når en baby kigger på os med de store pupiller sender de et signal om at de kan lide os, og det appellere til vores beskytter trang. Af denne grund er øjenkontakten helt basal for samspillet mellem barn og forældre.

Øjenkontakt er sundt og godt for dit barn. Baby kan ikke selv opsøge øjenkontakten, derfor er det op til den voksne at sørge for at søge barnets blik jævnligt.

Træn øjenkontakt med baby

De fleste babyer kan have øjenkontakt lige fra fødslen. For et nyfødt barn vil øjenkontakten være meget kortvarig. Derudover er det en forudsætning at barnets basale behov, som søvn og mad, er opfyldt for at den lille baby kan overskue øjenkontakten.

De første par måneder efter fødslen ser babyer ikke så godt. Babyer kan se ca 30-35 cm væk, derfor kræver øjenkontakten en afstanden bør maks være 20-25 cm.

Oplever du, at barnet lukker øjnene eller søger væk ved at dreje hovedet eller vende blikket, er det tegn på at barnet har brug for en pause fra den intense øjenkontakt.

Husk på at øjenkontakt er en meget intens og faktisk udmattende oplevelse for det lille barn. Med tiden som babyen får flere indtryk, vil det kunne overskue mere og længere øjenkontakt.

Ved to måneders alderen kan du forvente at øjenkontakten kan vare lidt længere. Barnet vil følge dit blik og fortsætte øjenkontakten, selvom du bevæger dig.

Når barnet er ca. tre måneder, vil det selv begynde at opsøge øjenkontakt til sine omsorgspersoner. Der vil også kunne komme smil og latter med. I denne alder skal barnet også kunne følge en genstand med øjnene i glidende bevægelser fra side til side.

Følelser i øjenkontakten

Pupillen kommunikerer med omverden og viser vores følelser. Ligesom pupillen udvider sig og trækker sig sammen, som en reaktion på lys og mørke, så reagerer pupillerne på vores følelsesliv. Ser vi noget rart vil pupillen blive større, hvor små pupiller er tegn på, at vi ser noget frastødende.

Når en baby ser sine forældre vil det fyldes med kærlighed og pupillerne vil blive større, og sende signalet via øjenkontakt til den voksne, som så vil fyldes med kærlighed og sende signal tilbage til den lille baby. Det samme gør sig gældende i omvendt rækkefølge.

Derfor spiller øjenkontakt en væsentlig rolle i den lille babys følelsesmæssige udvikling helt fra starten.

Øjenkontakt med pauser

Det er helt normalt og sundt at en baby vil afbryde øjenkontakten efter noget tid. Husk på at øjenkontakt er særligt intenst for en nyfødt baby. Hvor ældre babyer vil kunne klare at have og vise interesse for længere kontakt.

Vær opmærksom på at respektere, når din baby ser væk efter øjenkontakt. Det er den måde barnet kan trække sig og blive følelsesmæssigt reguleret igen. På samme måde, som voksne mennesker kan have brug for ro efter at have været meget sociale i noget tid.

Hvad hvis baby ikke vil have øjenkontakt?

Øjenkontakt er en af de mest basale former for kommunikation. Før det lille barn kan tale kommunikerer det via gråd og øjenkontakt.

Undgår din baby dit blik, kan der være grund til bekymring, og det skal undersøges nærmere. Først og fremmest kan det skyldes at barnet har behov, som ikke er blevet dækket, såsom sult, træthed eller måske har ondt.

Hvis du generelt ikke kan få øjenkontakt med din baby, skal du reagere. Kontakt din sundhedsplejerske eller læge, hvis du mener, at dit barns øjenkontakt er afvigende.  Der kan være et simpelt problem, som påvirker barnets trivsel.

Der kan imidlertid også være en anden årsag til den manglende øjenkontakt. Statistikker viser at en betydelig del af personer, som bliver diagnosticeret med autisme har haft mindre øjenkontakt med omsorgspersoner, som barn end andre babyer.

Hvornår skal man kunne holde øjenkontakt med baby?

Babyer kan have øjenkontakt med andre, lige fra det er blevet født, og det vil de fleste babyer gerne. Vær opmærksom på at for, at barnet kan indgå i kontakten, skal de basale behov være opfyldt.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn ikke vil have øjenkontakt?

Oplever du manglende eller mindre øjenkontakt med din baby, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller læge. Der kan være tale om en mindre udfordring eller et mere alvorligt problem.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×