Nub teori – Sådan finder du ud af babys køn

Af Nethe Ganderup BAdge
Nethe Ganderup

Hej! Nethe er 36 år gammel. Bosiddende ved Hølken Strand, syd for Odder. Med både familie og arbejdsliv derhjemme, har hun en gammel nedlagt gård og en stor have. Det...

Når man er gravid vil det største spørgsmål ofte være, om du har en dreng eller en pige i maven. Mange forsøger at gætte kønnet og i nogle familier kører der endda væddemål.

For de fleste gravide har det stor betydning, og de gør sig mange tanker om barnets køn, selvom vi selvfølgelig  vil elske vores børn ubetinget af, om de er en dreng eller pige.

For nogle forældre er det at kende kønnet på deres kommende barn inden fødslen helt naturligt, hvor andre gemmer afsløringen til fødslen. I Danmark får man typisk mulighed for at lære kønnet at kende omkring uge 20, ved den såkaldte misdannelsesscanning.

Men hvis du er iblandt de nysgerrige, der ikke kan vente helt til uge 20, så læs med her.

Guide

Hvad er Nub teorien?

Nub teorien er en form for pseudoscience, der bestemmer kønnet ud fra hældningen på fosterets genitale tuberkel (et lille fremspring). Den genitale tuberkel er den lille spids, der bliver til enten en lille tissemand eller klitoris. ‘Ifølge teorien venter du højst sandsynligt en dreng, hvis vinklen måler 30 grader eller mere, mens du sandsynligvis venter dig en lille pige, hvis vinklen er på omkring 10 grader.

Hvis du kigger på et tidligt scanningsbillede vil den lille tap ved piger altså nærmest følge skambenets linje og ligge parallelt med rygsøjlen, mens den på små drenge vil pege opad mere eller mindre vinkelret i forhold til babys rygsøjle.

Hvor sikker er Nub teorien?

Der er ikke forsket meget i Nub teorien og der er ikke fundet videnskabelige beviser på at man med teorien kan kønsbestemme barnet tidligt i graviditeten. I og med at mange melder tilbage at det passede på deres barn er nok måske noget om teorien men lad være med at dele nyheden med alle og farvebestemme børneværelset ud fra nub.

Hvordan kan man se babys køn på en scanning?

Som nævnt ovenfor er det altså størrelse, form og hældning af et lille fremspring mellem fosterets ben, der bruges til at bestemme dit barns køn på et tidligt stadie i graviditeten. Den er samme størrelse på både pige- og drengefostre i de første mange uger af graviditeten, og det er først fra omkring uge 14, de begynder at ændre form i forhold til kønnet.

En anden årsag til at nub teori kan være svær at bruge i praksis er at det er afgørende at få babyen til at vende sig således, at der er et frit udsyn til den tap.

Det kræver et klart billede af barnet i profil, hvilket ikke altid er lige til.

Hvornår afgøres dit barns køn?

Det biologiske køn er afgjort i det øjeblik, hvor sædcellen, som bærer et X- eller Y-kromosom, befrugter kvindens æg.

Kvinden bidrager altid med et sæt X-kromosomer, så baby vil derfor blive til en lille dreng, hvis faren bidrager med et Y-kromosom, mens sædceller, der bærer et X-kromosom vil skabe  en lille pige.

Barnet udvikler altså sit køn længe før, vi ved en kønsscanning begynder at kunne skimte tissemanden eller kønslæberne.

Kan man se køn ved nakkefoldsscanningen?

Gravide kan normalt ikke få oplyst om dit barn er en pige eller dreng  til nakkefoldsscanning. Den ligger så tidligt i graviditeten, at det på det tidspunkt er meget svært, at få et ordentligt kig på de små kønsorganer, og så er fokus også på at undersøge nakkefolden for anomalier. Du får dog et scanningsbillede med hjem, så forsøg evt. selv at undersøge vinklen og om du derved at spå om det er en pige eller dreng du venter dig.

Hvornår kan man se kønnet på baby?

Typisk vil man kunne se barnets køn med stor nøjagtighed fra du er 14 uger henne. Normalt kan man få det at vide ved 20 ugers scanning men forskellige klinikker tilbyder kønsscanning allerede fra uge 14+0.

Kan man gætte barnets køn?

Der findes masser af myter derude omkring barnets køn og hvad man kan gætte det på. Nogle siger at man kan gætte det udfra mavens højde, morgenkvalmen eller sågar babys aktivitetsniveau. Faktum er at der er 50% chance for at få ret, så nogle skal jo nok gætte rigtigt. Men umiddelbart er der ikke noget af ovenstående, der afgør om du venter en pige eller dreng. Hvis du er meget nysgerrig eller træt af gætværk, så overvej at bestille tid til en af de tidlige kønsscanninger.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×