Navne med betydning

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Er du gravid og leder efter inspiration til navne med betydning til den lille? Så læs videre her i vores artikel om navne med betydning til både piger og drenge.

Vi ser nærmere på betydningen af forskellige navne og hvor navnene oprindeligt stammer fra, så du kan blive inspireret og måske få ide til et specielt fornavn til din baby.

Langt de fleste navne har en bestemt oprindelse og betydning. Man behøver ikke at gå langt tilbage i tiden for at se at de fleste børn i Danmark blev givet navne ud fra et forholdsvist lille udvalg af bestemte navne. I dag bliver der givet et stort udvalg af forskellige navne til både drenge og piger. Langt flere navne er internationalt udbredte, og der er mange steder at finde inspiration til både pige- og drengenavne med betydning.

Det kan stadig være svært at vælge hvilket navn med betydning som passer lige præcist til dit barn. Måske ønsker du også at navnet skal have en særlig oprindelse, og det kan virke uoverskueligt med forskellige informationer alt efter hvor du søger efter oplysninger.

Vi vil gerne inspirere dig, til at finde det helt rette navn til dit barn, ved at give dig den bedste og mest korrekte information om oprindelse og navne betydning, så du kan finde det perfekte navn til dit barn.

Guide

Hvorfra stammer de fleste fornavne?

Stort set alle navne har en betydning. Betydningen af de fleste navne har sin oprindelse i og stammer fra følgende:

 • den nordiske mytologi
 • latinske- eller persiske ord
 • solsystemet
 • diverse guder
 • græsk mytologi
 • religion og bibelhistorien: jødedommen / kristendommen

Pigenavne med betydning

Her finder du inspiration til pigenavne med betydning og en forklaring på hvor alle navne i udvalget oprindeligt stammer fra.

Pigenavne inspireret af solsystemet

 • Luna er et populært pigenavn som henviser til solsystemet. Luna er det latinske ord for måne og oprindeligt navnet på den romerske månegudinde.

Luna er ikke det eneste navn som betyder måne. Leder du efter andre pigenavne med betydningen måne, er navne som:

 • Mona, Diana og Selena alle pigenavne med samme betydning.

Et andet populært navn til piger er:

 • Stella, som oprindeligt kommer fra det latinske ord for stjerne. Stella betyder helt specifikt himmelsk stjerne. Ifølge den græske mytologi er Stella synonym for gudinden Afrodite. Hun er også gudinden for stjerner og astrologi.
 • Vega er også blandt de populære pigenavne som betyder stjerne. Vega er den klareste stjerne i stjernebilledet Lyren og størrelsesmæssigt dobbelt så stor som solen.

Pigenavne med oprindelse i den græske mytologi

 • Iris er ifølge den græske mytologi en bevinget budbringer og regnbuens gudinde. Iris betyder regnbue på græsk og er desuden navnet på en sommerfugl og slægt af blomsterfamilien. Iris er en kvinde som symboliserer magt og styrke med en farverig personlighed.

Pigenavne som stammer fra den nordiske mytologi

 • Freja er et af de meget populære pigenavne som stammer vikingetiden og har sin oprindelse i den nordiske mytologi. Freja var symbolet for kærlighed og frugtbarhed. Hun var ifølge mytologien den største skønhed blandt guderne og vikingerne bad til hende for lykke og kærlighed og assistance ved fødslen. Hun var søster til frugtbarhedsguden Frej og datter af Njord, en gud som boede i Asgård. Navnebetydning for Freja er oprindeligt “Herskerinde”.
 • Astrid betyder smuk og elsket af guderne. Astrid besidder ifølge nordisk mytologi en guddommelig styrke.

Latinske pigenavne

De fleste forældre synes helt instinktivt, at deres børn er de smukkeste i hele verden. Derfor findes der faktisk en del navne som betyder “smuk” og “skønhed”.

 • Isabella er et af navnene på latin som betyder skønhed. Der findes andre latinske navne med samme betydning blandt andet navnet
 • Diana,
 • Bella (kort for Isabella) og
 • Annabelle for blot at nævne et par stykker.

Drengenavne med betydning

Her kan du se et par eksempler på navne med betydning til drenge, og få forklaringen på hvor disse drengenavne oprindeligt stammer fra.

Drengenavne med latinsk oprindelse

 • Leo er et af de latinske navne med betydning som er brugt i mange former og betyder løve. Leo er samtidig det latinske navn for stjernebilledet Løven. I Danmark bruger vi som regel navnene Lennart og  Leonard som har den samme navnebetydning som Leo.
 • Janus er et latinsk drengenavn på den romerske gud med de to ansigter. Han symboliserer både begyndelse og afslutning. I Danmark bruges navnet oftest som den latinske udgave Jan eller Johannes. Janus navnebetydning er beskrevet som “forandring” og “begyndelse”.

Drengenavne som stammer fra nordisk mytologi

 • Bjørn, Thorbjørn og Asbjørn er alle drengenavne som stammer fra vikingetiden og har samme navnebetydning. Bjørn, Thorbjørn og Asbjørn er alle fornavne som betyder styrke. Flere af de nordiske navne er tillagt egenskaber som hører til den oprindelige navnebærer, her f.eks bjørnens styrke.
 • Steen er et af de gode gamle danske drengenavne som har været brugt i mange generationer. Det er et af de nordiske navne med egenskaber. Egenskaberne for Steen er “robust, usårlig og hårdfør”. I Sverige staves navnet “Sten” og i Norge staves det “Stein”.

Godkendte navne

I Danmark kan man ikke kalde sin søn eller datter  hvad som helst – i hvert fald ikke når det gælder navngivning af barnet. På Familieretshusets hjemmeside kan du finde lister med alle godkendte navne og søge på både pigenavne og drengenavne.

På linket finder du Familieretshusets hjemmeside:

https://familieretshuset.dk/navne/navne/godkendte-fornavne

Hvis man ønsker at give sit barn, som ikke findes på listen over godkendte drengenavne eller pigenavne, kan man ansøge om at få navnet godkendt.

Hvordan søger man om at få et navn godkendt?

Hvis du ønsker at give dit barn et navn, som ikke fremgår af listen over godkendte navne, kan du ansøge om at få navnet godkendt. I din ansøgning skal du give en begrundelse for din tilknytning til navnet. Godkendes navnet kan det bruges af alle.

Hvilket navn betyder modig?

Martin er en form af det romerske navn Martinus. Martinus betyder søn af Mars eller efterkommer af Mars. Mars er den romerske krigsgud og derfor betyder navnet Martin “modig” eller “kriger af Mars”.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×