Bedste klapvogn test – de 8 bedste klapvogne 2023

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Læs om de 8 bedste klapvogne i vores test, hvor vi kårer en af modellerne som bedst i test. Mange forældre vil være enige i, at man ikke kan undvære en klapvogn med små børn. Mens nogle familier bruger den hver eneste dag, har andre den til at ligge i bilen til udflugter. Klapvognen kan både bruges som transportmiddel, som seng undervejs til middagslure eller fungere som tryg base på ture eller på rejser.

For at finde frem til de aller bedste modeller, har vi researchet markedet for tests, samt kunde- og ekspertanmeldelser. Vi har vurderet modellerne ud fra parametre som kørekomfort, liggemål, muligheder for indstilling og fleksibilitet.

I vores købsguide hjælper vi dig med at vælge netop den klapvogn, der passer bedst til dig og din hverdag. Der findes en masse modeller på markedet, som har forskellige funktioner og egenskaber, men det gælder om at finde den model, der passer bedst til jeres behov. I vores sammenligningstabel finder du en oversigt over modellernes forskellige mål og funktioner, så du nemt kan finde ud af, hvad de forskellige klapvogne kan i forhold til hinanden.

Fordele
 • pros-icon.svg Super affjedring og kørekomfort
 • pros-icon.svg Klapvogn med langt liggemål
 • pros-icon.svg Trinløs justering af ryglæn
 • pros-icon.svg Sporty udseende

Detaljeret gennemgang

Baby Jogger City Elite 2 klapvognen brillerer med sin store kørekomfort, stabilitet og et rummeligt sæde med et langt liggemål, hvor selv større børn kan ligge behageligt.

Derfor skal du vælge en Baby Jogger City Elite 2 klapvogn

Det er ikke uden grund, at Baby Jogger City Elite 2 vinder som værende bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk. Der er her tale om en klapvogn, der er udviklet med omtanke på både barn og forældre. Den har et rummeligt sæde, en stor kaleche, der beskytter barnet mod sol og regn, og så har den et justerbart håndtag, hvormed man kan indstille højden, så det passer perfekt til den, der går med klapvognen. City Elite 2  er udstyret med tre punkterfrie hjul, hvor det forreste hjul kan indstilles til enten at dreje eller køre ligeud.

Ture på ujævnt underlag

Baby Jogger City Elite 2 er modsat hvad mange måske pga dens navn formoder, ikke en løbevogn, hvormed man kan tage på løbeture – det er den ihvertfald ikke testet og tilladt til. Men det ændrer ikke på, at det er en klapvogn, der har virkelig fantastiske køreegenskaber. Det er en robust klapvogn, der er udstyret med en meget god affjedring, så den uden problemer kan manøvreres både på hård sand, ujævne skovbunde, grusstier og mere. Den er dog stadig nem at styre og kan derfor ligeledes uden problemer nemt køre ind og ud mellem menneskemængder i gågader.

Rummeligt sæde og stort liggemål

Baby Jogger City Elite 2 har et justerbart ryglæn, der kan lægges næsten helt ned og som har et langt liggemål på 98 cm. Det betyder, at selv større børn har god plads til lange middagslure og hvil. Selve ryglænet justeres trinløst, så barnet kan sidde, hvile eller ligge i netop den position, der passer dem bedst. Klapvognen har en justerbar fodstøtte, og det er muligt at tilkøbe en aftagelig frontbøjle, hvor man enten kan hænge legetøj på, ellers som barnet kan holde fast ved under kørslen.

Joie Mytrax

bedste billige klapvogn

Fordele
 • pros-icon.svg Næsten flad soveplads
 • pros-icon.svg Nem at folde klapvognen
 • pros-icon.svg Regnslag, bøjle og kopholder inkluderet
 • pros-icon.svg Meget god pris

Detaljeret gennemgang

Klapvognen Mytrax fra Joie er solid og rummelig klapvogn, der har fire hjul med to drejelige forhjul. Den har en relativt flad soveplads og ligger i et attraktivt prisleje.

Hvis du leder efter en billig klapvogn med gode funktioner, så er denne et godt bud. Joie Mytrax lander på en andenplads hos Forbrugerrådet Tænk og den får hos os får pladsen som den bedste billige klapvogn. Man får her en masse funktioner og tilbehør til en særdeles god pris. Joie klapvogn har et justerbart håndtag, så højden på styret kan indstilles til den, der skubber, og så er klapvognen nem at folde sammen.

God soveplads

Ryglænet kan indstilles i fire positioner og lægges ned, næsten helt fladt. Derudover kan fodstøtten justeres, så der dannes en næsten helt vandret liggeflade. Dette er især optimalt for de helt små babyer, der helst skal ligge lige, mens de sover, for at aflaste deres ryg. I sædet bliver barnet sikret af en polstret 5-punkts-sele, der løbende kan indstilles i takt med at barnet vokser.

Tilbehør

Der medfølger en del tilbehør ved køb af en Joie Mytrax. Udover et regnslag, hvormed klapvognen beskyttes mod vind og vejr, medfølger der er en polstret bøjle. Denne bøjle bliver sat fast foran barnet i sædet og sørger for ekstra sikkerhed når man kører. Derudover kan man fastgøre legetøj eller en suttekæde herpå. Det drejer sig om en aftagelig frontbøjle, der hurtigt kan tages af, hvis man foretrækker ikke at have den på. Slutteligt medfølger der en praktisk kopholder, hvor man kan placere en egen drink eller flaske til det lille barn. Man får ved Joie Mytrax altså en stabil og god klapvogn med en flad liggeposition og en del tilbehør til en meget god pris.

Cybex Gazelle S

bedste premium klapvogn

Fordele
 • pros-icon.svg Barnevognskasse eller ekstra sæde kan tilkøbes
 • pros-icon.svg Ekstra indkøbskurv medfølger
 • pros-icon.svg Mange muligheder og funktioner
 • pros-icon.svg Høj kvalitet

Detaljeret gennemgang

Cybex Gazelle S er uden tvivl et kvalitetsprodukt. Den smarte klapvogn er stabil, fyldt med spændende funktioner, den har et væld af forskellige konfigurationsmuligheder og kan omfunktioneres til søskendevogn.

Derfor skal du vælge en Cybex Gazelle S klapvogn

Vælger du en Cybex Gazelle S får du helt klart en af de bedste klapvogne i forhold til fleksibilitet og anvendelsesmuligheder. Klapvognen er tilmed virkelig flot at se på og den er udført i et udvalg af flotte, afdæmpede farver. Dens design er tidløst og elegant.

Kvalitet og stabilitet

Kvaliteten bliver vægtet højt hos Cybex og firmaet er kendt for at udvikle og producere produkter, der kombinerer design med stabilitet og komfort. Du får her ikke blot en praktisk klapvogn, men en stabil klapvogn, der er spækket med nyttige funktioner. Sædet kan justeres i fire positioner og lægges helt ned, så den lille baby trygt kan sove middagslur heri. Stellet er udstyret med et justerbart håndtag, som kan indstilles efter, hvem der går med klapvognen og så har den to drejbare forhjul, så den er nem at manøvrere.

Konfigurationsmuligheder

Som noget helt specielt er der ved denne klapvogn inkluderet en ekstra rummelig varekurv, som kan placeres mellem stellets to stænger. Hertil rykkes klapvognssædet fremad. Dette er særligt praktisk for storbyfamilien, der ordner al deres indkøb til fods. Derudover kan klapvognen suppleres med en barnevognskasse, så den kan bruges fra fødslen. Og som om det ikke var nok, kan der tilkøbes både et ekstra sæde og barnevognskasse, for klapvognen kan nemlig ligeledes benyttes som søskende- eller tvillingevogn. Du får her altså en ultra fleksibel og luksuriøs klapvogn, der kan benyttes i mange år, idet den kan udvides i takt med at familien vokser.

Baby Jogger City Premier

nem at folde sammen

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Vendbart klapvognssæde
 • pros-icon.svg Foldes med én hånd
 • pros-icon.svg Smart bremse
 • pros-icon.svg Punkterfri hjul

Detaljeret gennemgang

Baby Jogger City Premier er en klapvogn, der med sin Quick Fold-teknologi kan foldes sammen med bare én hånd. Den har et vendbart sæde og en række nyttige funktioner.

Derfor skal du vælge en Baby Jogger City Premier klapvogn

Baby Jogger City Premier er en solid klapvogn, der ikke blot kører godt, men især brillerer med sin Quick-Fold-teknologi, hvormed klapvognen nemt og hurtigt kan foldes sammen. Hertil trykker man en lille knap ind og hiver op i en snor på stellet under sædet. Derved løsnes den mekanisme, der holder klapvognen oprejst og klapvognen folder automatisk sammen. Dette er ikke blot praktisk fordi det går hurtigt, men ligeledes smart fordi man kan have sit barn på den ene arm mens man folder klapvognen sammen med den anden hånd.

Sædet kan tages af stellet og sættes på, så barnet enten ser fremad eller mod forældrene. Det er desuden muligt at købe en barnevognskasse, som kan klikkes på klapvognens stel. Det betyder, at man kan bruge sin klapvogn til selv helt små nyfødte babyer. Endnu en smart funktion finder man ved klapvognens bremse. Ved de fleste modeller bremses vognen ved at trykke en pedal ned med foden. Hos denne klapvogn sidder der et håndtag på siden af stellet, som man let kan nå med sin højre hånd. Med dette håndtag kan klapvognen bremses og bremsen løsnes også her igen. Klapvognen City Premier fra Baby Jogger er udført i lækre materialer med et funktionelt sæde, en smart bremse og så er den nem at folde sammen.

Cybex Balios S Lux

klapvogn med vendbart sæde

Fordele
 • pros-icon.svg Sæde, der kan vendes om
 • pros-icon.svg Højdejusterbart styr
 • pros-icon.svg Barnevognskasse kan tilkøbes
 • pros-icon.svg Flot design

Detaljeret gennemgang

Cybex Balios S Lux er en klapvogn, der har et vendbart sæde med et liggemål på 86 cm. Den har punkterfrie hjul og drejbare forhjul, og er nem at manøvrere.

Derfor skal du vælge en Cybex Balios S Lux klapvogn

Klapvognen Cybex Balios S Lux er en flot og strømlinet klapvogn, der er udført i et klassisk og stilrent design, der nok vil tiltale de fleste. Klapvognen har et sæde, der kan vendes om, således at det lille barn kan kigge mod sine forældre, mens det større barn kan se fremad under kørslen. Sædets ryglæn kan indstilles i tre positioner og lægges næsten helt fladt ned, så den lille kan sove middagslur heri. Der kan tilkøbes en barnevognskasse ved behov, således at klapvognen kan bruges fra fødslen af.

Cybex Balios S Lux er egnet til kørsel i byer, gågader og supermarkeder, men kører ligeledes godt på grusveje og lettere ujævnt terræn. Dens punkterfri gummihjul og stødabsorberende affjedring gør den behagelig at køre med, og det er et plus, at styret kan justeres i højden, så det passer optimalt til den, der skubber klapvognen. Den har en stor kaleche, der sørger for at beskytte barnet mod solens stråler.

Britax B-Agile Double

bedste søskende- / tvillingevogn

Fordele
 • pros-icon.svg Klapvogn til to børn
 • pros-icon.svg Liftkasser kan tilkøbes
 • pros-icon.svg Lav vægt
 • pros-icon.svg Regnslag medfølger

Detaljeret gennemgang

Britax B-Agile Double er en side-by-side søskende og tvillingevogn. Klapvognssædet kan justeres trinløst, så det kan lægges ned, og det er muligt at tilkøbe liftkasser, som kan sættes i sæderne.

Derfor skal du vælge en Britax B-Agile Double klapvogn

Britax-Agile Double er en rummelig, men stadig let klapvogn, der byder på god komfort. Sædernes ryglæn justeres trinløst, så de kan tilpasses nøjagtigt efter børnenes ønsker. Ryglænet kan justeres til en næsten helt liggende position, så de små kan ligge ned og sove middagslur. Til helt små babyer er det muligt at tilkøbe liftkasser, der spændes fast i sæderne.

De to store kalecher kan justeres individuelt, så børnene er afskærmet fra solens stråler, men ligeledes vind og regn. I hovedenden af kalecherne er der et integreret myggenet, der sørger for god ventilation og cirkulation ved varme temperaturer. Styret kan justeres, så det er behageligt for både høje og lave mennesker at skubbe klapvognen. Klapvognens punkterfri hjul sørger for gåture uden bekymringer for, at køre gennem glasskår eller andet. Alt i alt får man her en rummelig, men stadig let, klapvogn, der er konciperet til to børn.

Thule Spring

den strømlinede klapvogn

Fordele
 • pros-icon.svg Elegant udseende
 • pros-icon.svg Langt liggemål
 • pros-icon.svg Ventilation i kaleche
 • pros-icon.svg Kan stå oprejst sammenfoldet

Detaljeret gennemgang

Thule Spring er en stilfuld klapvogn med tre hjul. Den har et liggemål på 94 cm og ryglænet justeres trinløst. De skumfyldte gummihjul er egnet til kørsel i ujævnt terræn.

Derfor skal du vælge en Thule Spring klapvogn

Thule Spring er en elegant klapvogn med tre store, punkterfri hjul. Den er egnet til både shoppeture og ture ude i naturen og dens svingbare forhjul kan nemt og hurtigt låses fast. Dens ryglæn justeres trinløst og den har et langt liggemål på 94 cm. Et highlight er den store kaleche. Den kan udvides og trækkes endnu længere ned over barnet, så selv lavtstående sol ikke forstyrrer barnets søvn. I kalechen er der integreret et net, der sørger for at luft kan cirkulere under kalechen.

Thule Spring foldes sammen ved kun et enkelt håndgreb, og det kan gøres med kun én hånd. Derved har man mulighed for at holde et større søskendebarn i hånden imens klapvognen foldes sammen. Et stort plus er, at klapvognen i sammenfoldet tilstand kan stå oprejst. Det betyder, at den ikke fylder særlig meget, og at den ligeledes nemt kan finde plads i en snæver lejlighedsopgang.

ABC Design Ping

den kompakte klapvogn

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kompakt og lille
 • pros-icon.svg Punkterfrie hjul
 • pros-icon.svg Stor kaleche med kighul
 • pros-icon.svg God pris

Detaljeret gennemgang

ABC Design Ping er en let og kompakt klapvogn, der med sine drejelige forhjul er nem at manøvrere. Den er lille i sammenklappet tilstand og fylder lidt i bilens bagagerum.

Derfor skal du vælge en ABC Design Ping klapvogn

Klapvognen Ping fra ABC Design er perfekt som rejseklapvogn. Den vejer kun 7,1 kg, det er nemt at klappe vognen sammen og den har en rummelig varekurv på trods af dens kompakte størrelse. Ryglænets position justeres trinløst og kan lægges ned, så den lille kan sove middagslur i klapvognen. Dens punkterfrie hjul er ikke egnede til ture i meget ujævnt terræn, men er helt perfekte til ture på asfalterede stier og veje.

Du får med ABC Design Ping en fleksibel klapvogn, der er flot at se på, og som er praktisk. Dens lave vægt gør, at den er nem at løfte ind og ud af bagagerummet. Prismæssigt ligger den tilmed i et leje, så den sågar kan fungere som ekstra klapvogn, der kan ligge fast i bagagerummet. Dermed er man sikker på altid at have en klapvogn med, når man tager på tur.

Guide

Sådan vælger du den bedste klapvogn

En god klapvogn er næsten uundværlig, og vælger man en klapvogn, der passer godt til ens behov, vil man kunne bruge den i mange år. Mange tænker på en spinkel paraply-klapvogn, når de hører ordet klapvogn, men i dag findes der et bredt udvalg af solide og stabile klapvogne i høj kvalitet, der sagtens kan erstatte en traditionel barnevogn fra 6 måneders-alderen.

Hvilken type klapvogn?

Sendes man uforberedt afsted for at købe en klapvogn, vil man blive stillet over for en del forskellige modeller, man skal tage stilling til. Som hjælp har vi lavet en kort oplistning af de forskellige typer klapvogne, så du kan finde den bedste klapvogn i forhold til dine behov.

Klassisk klapvogn

En klassisk klapvogn består helt grundlæggende af et stel med et sæde. Derudover befinder der sig en varekurv under sædet og en kaleche hen over sædet. Ved denne type kan sædet enten være fastgjort til stellet eller det kan klikkes af stellet og vendes. Ved sidstnævnte model betyder det, at sædet enten kan vende mod forældrene eller omvendt, så barnet ser fremad.

Klapvogn med barnevognskasse eller liftkasse

Ved en hel del modeller vil det være muligt at tilkøbe en barnevognskasse, så klapvognen reelt set fungerer som en kombivogn, hvor man skifter mellem barnevognskasse og siddedel, alt efter hvor gammelt og stort barnet er. Alt afhængig af hvilken klapvogn man har, kan der enten tilkøbes en barnevognskasse, der klikkes på stellet i stedet for sædet, eller alternativt en liftkasse, der fastgøres i det tilbagelænede sæde. Så vælger man en klapvogn, der kan bruges med barnevognkasse eller lift, har man på et senere mulighed for at bruge den til et kommende søskendebarn.

Klapvogn til flere børn

Der findes ligeledes klapvogne, der kan bruges til flere børn ad gangen. Her skelner man grundlæggende mellem to typer:

 1. En søskende-/tvillingevogn, hvor der er to sæder, enten placeret ved siden af, eller bagved hinanden. Denne slags klapvogn vil typisk være en del større end en model til et enkelt barn, men har den fordel, at begge børn kan transporteres i en vogn.
 2. Klassisk klapvogn med ekstrasæde: Ved nogle klapvogne er det muligt at udvide den med et ekstra sæde eller barnevognskasse, der begge kan monteres på stellet samtidigt. Denne model er ekstremt fleksibel, idet den kan bruges på mange forskellige måder og variationer, alt efter, hvad der passer til ens behov.

Begge typer opfylder behovet for at kunne transportere mere end et barn ad gangen med sin klapvogn. Fordelen ved en ren søskende-/tvillingevogn er, at den er udviklet specifikt til to børn og dermed oftere har lidt mere komfort og plads til børnene. Den store fordel ved klapvogne med mulighed for at tilkøbe en barnevognskasse eller siddedel er den store fleksibilitet man får i forhold til hvordan og hvor længe klapvognen kan bruges.

Rejseklapvogn

En rejseklapvogn falder ind under samme kategori som en klassisk klapvogn, idet det oftest vil dreje sig om et stel med et fast eller aftageligt sæde. Forskellen er her størrelsen og vægten. Ved en rejseklapvogn vil man ofte skulle gå på kompromis i forhold til siddekomfort og rummelighed, hvorimod den scorer højt på den lille størrelse i sammenfoldet tilstand. En rejseklapvogn skal være lille, let og nem at løfte ind og ud af bagagerum med mere.

Hvilket behov skal din klapvogn opfylde?

Når du har fået defineret hvilken type klapvogn, du har brug for jævnfør ovennævnte oplistning, skal der tages stilling til en række spørgsmål omkring de ønsker, du måtte have for din klapvogn. Skal den kunne noget bestemt, eller bruges til noget bestemt? Nedenfor finder du en række punkter, du kan have med i dine overvejelser, når du skal ud og købe en ny klapvogn.

Størrelse: Til daglig brug eller rejseklapvogn

Alle klapvogne kan køre og bruges til transporten af et lille barn. Men når du skal finde den klapvogn, der passer bedst til jeres familie, er det en god ide at starte med at kigge på klapvognens størrelse. I vores klapvogn test viser vi en masse gode klapvogne, men selvom en specifik model vinder testen, er det ikke sikker den passer til dig, hvis i har nogle helt andre behov eller ønsker til, hvad vognen skal bruges til.

Har du brug for en rejseklapvogn, så er det væsentligt at kigge på klapvognens mål i sammenfoldet tilstand samt dens vægt. Den skal være let at hive ind og ud af biler og flyver og så skal den fylde så lidt som muligt. Hvis du derimod har brug for en klapvogn til daglige gåture, til at handle ind med og hente børn i vuggestue med mere, så har du brug for en mere rummelig klapvogn, der har god plads til opbevaring og som har god plads i sædet, så det er komfortabelt for barnet at sove og sidde deri.

Liggemål: Skal barnet sove i den?

Den bedste klapvogn er den, du får brugt. Sørg for at vælge en klapvogn, der passer til dit barns søvnbehov, eller i det mindste dit ønske om dit barns søvnbehov. Nogle vælger at købe en stor rummelig barnevogn, som barnet kan sove lur i, og supplerer så med en kompakt klapvogn til gåture og rejser. Andre derimod gider ikke køre rundt med en stor barnevognskasse, men vil derimod have en klapvogn, der kan begge dele – god plads til søvn, og fleksibel og kompakt at transportere og køre med.

Der findes en masse klapvogne, der byder på et stort og rummeligt liggemål, og samtidig er gode og fleksible at køre med. Et godt eksempel er Baby Jogger City Elite 2, der har et meget rummeligt liggemål på 97 cm og desuden har et fleksibelt og justerbart, polstret sæde og er en stabil og alsidig klapvogn. Fordelen ved en klapvogn med et fladt liggemål i forhold til en barnevogn er, at klapvognen typisk er nemmere at manøvrere, og her kan baby sidde eller ligge alt efter hvad der er behov for.

Antal børn: Et barn, tvillinger eller søskende?

Et vigtigt spørgsmål, der er udslagsgivende for, hvilke klapvogne, der kan komme på tale, er spørgsmålet om antal børn. Der findes et kæmpe udvalg af klapvogne til ét barn, hvorimod udvalget bliver mere snævert så snart der er tale om tvillinger eller søskende. Grundlæggende findes der to forskellige slags klapvogne, der kan benyttes til flere børn.

I vores klapvogn test har vi medtaget to forskellige modeller, der meget fint viser de forskellige typer af søskendevogne. I Cybex Gazelle S er der tale om en klapvogn til et barn, hvor der kan tilkøbes ekstra sæde eller barnevognskasse, så der kan transporteres to børn. I denne klapvogn bliver de to børn placeret bagved hinanden, hvorimod børnene i Britax B-Agile Double sidder eller ligger ved siden af hinanden. Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Ved den slags klapvogne, hvor børnene sidder bagved hinanden er fordelen, at klapvognen er normal i størrelsen i forhold til bredden, og den er nem at køre med. Ulempen er dog, at et af børnene ofte sidder meget langt nede, og de to børn ikke rigtigt kan kommunikere med hinanden. Omvendt er fordelen ved den slags klapvogne, hvor børnene sidder ved siden af hinanden, at børnene kan se og snakke med hinanden, hvorimod ulempen er den større bredde på vognen.

Hvor længe skal den bruges?

Overvejelsen om hvor længe ens klapvogn skal bruges, kan fint knyttes til ovenstående bemærkning vedrørende antal af børn. Hvis du allerede ved, at der er planlagt flere børn i fremtiden, så er det en rigtig god ide at vælge en klapvogn, der kan bruges, når der kommer en lille ny til. Det kan f.eks. være at du skal vælge en klapvogn, hvor det er muligt at tilkøbe en barnevognskasse eller lift, og måske skal det endda være muligt at påsætte et ekstra sæde. Så når du vælger den klapvogn, du skal have, så hav dette med i dine overvejelser.

En anden faktor er kvaliteten. For selvom du måske ikke påtænker at bruge din klapvogn til transport af to børn samtidigt, kan det være en god ide, at købe en klapvogn, der kan holde til at køre godt i mange år, så den kan gå i arv fra barn til barn. I disse tilfælde giver det rigtig god mening at vælge en klapvogn, der er stabil, robust og holdbar, så den kan holde sig godt i mange år.

En anden ting, der er værd at kigge på er prisen. For nogle giver det ikke mening at købe en premium-klapvogn i en høj prisklasse, hvis man på forhånd ved, at den kun skal bruges i ganske få måneder. Så også her er det en god ide at være realistisk og vurdere, hvordan dine penge bedst kan bruges i forhold til det behov, du reelt set har.

Gåture eller løbeture?

Ønsker du at have en klapvogn, der kan bruges til dine daglige gåture, har du et meget bredt udvalg. Her er det en god ide at differentiere om du ønsker at gå på asfalterede veje eller i ujævnt terræn. Selv hvis sidstnævnte er dit ønske, vil du stadig have et meget stort udvalg af egnede klapvogne.

Ønsker du derimod en klapvogn, der ikke blot kan benyttes til gåture, men ligeledes bruges til løbeture, er udvalget straks mere snævert. Der findes selvsagt en masse modeller, man fint ville kunne løbe med, men for at være sikker på, at klapvognen er egnet til dette og på sigt kan holde til den forhøjede belastning, skal man gå efter en klapvogn, der er godkendt til løb. Disse godkendte klapvogne vil ofte have en rigtig god affjedring og desuden være tilpas stabile til at kunne klare den øgede belastning. Der gælder ligeledes en række sikkerhedskrav for, hvordan barnet sidder og fastspændes. Så selvom du finder en klapvogn, hvor du tænker, at den kan du fint løbe med, så sørg for at vælge en model, der er godkendt til formålet.

Funktioner og indstillingsmuligheder

En klapvogn kan rumme et væld af funktioner og indstillingsmuligheder, og det er ganske imponerende at et så kompakt køretøj kan tilbyde så mange forskellige muligheder.

Sammenklappelig klapvogn

Det skal helst være nemt, hurtigt og intuitivt når man folder klapvognen sammen. Alle modeller kan på den ene eller anden måde foldes sammen, men de forskellige mærker anvender alle forskellige måder og mekanismer. Som med så meget andet, er det, der fungerer for den ene, måske ulogisk for den anden. Fælles kan man dog stadig sige, at det skal være så nemt at klappe klapvognen sammen, at det kan gøres i løbet af ganske få håndgreb, uden at man skal tænke alt for meget over det.

I løbet af de sidste år er denne funktion blevet finpudset, så det nu ved mange modeller er muligt at folde klapvognen sammen ved hjælp af et enkelt håndgreb. Et eksempel herpå er Quick-Fold-teknologien fra Baby Jogger, hvor man ved et enkelt håndgreb kan klappe klapvognen sammen med kun én hånd.

Det er vigtigt at sørge for, at klapvognen er udstyret med en transportsikring. Denne sørger for, at klapvognen ikke folder sig op af sig selv, når den løftes.

Sæde og sele

Selve klapvognssædet er enten fastgjort til stellet eller det er et selvstændigt element, der klikkes af og kan sættes på stellet i begge fartretninger. Fordelen ved det fastgjorte sæde er, at det hyppigt vil være en smule rummeligere end den fleksible variant, idet der ikke spildes plads på den mekanisme, hvormed sædet fastgøres til stellet. Ulempen er til gengæld at sædets retning ikke kan justeres.

Ved de fleksible sæder, der kan klikkes af og på stellet, findes der to varianter. Den første variant er konciperet med et siddeflade, der ikke kan justeres, samt et justerbart ryglæn. Dvs. at man i denne type sæde kan lægge ryglænet ned så barnet kan sove eller hvile heri og det er muligt at få en helt vandret liggeflade. Ved den anden variant bliver både sæde+ryglæn lænet enten frem eller tilbage. Det betyder i praksis, at barnet i tilbagelænet stilling ligger med bøjede knæ. Dette er ikke helt så ergonomisk, men denne type sæde vil typisk være en smule lettere. Så lægger man vægt på en klapvogn med en lav vægt, kan dette være en god option.

Nogle klapvogne har, uafhængigt af hvilken type sæde man vælger, mange forskellige indstillingsmuligheder af ryglænets position, hvorimod andre slet ikke kan justeres. Her er det vigtigt at finde ud af, hvor fleksibel man gerne vil være i forhold til sædets retning og ryglænets indstillingsmuligheder. I sædet sikres barnet ved en 5-punktssele, der som regel kan justeres i højden og længden, så den vokser med barnet.

Justerbar fodstøtte

En justerbar fodstøtte er med til at støtte det lille barns ben og fødder. I starten vil fodstøtten fungere som en forlængelse af siddefladen, hvorpå det lille barns korte ben kan hvile. Efterhånden som barnet bliver ældre og større kan fodstøtten justeres, så benene kan indtage en behagelig hvileposition. De bedste klapvogne er dem, som både børn og voksne er glade for, og en justerbar fodstøtte vil give det større barn mulighed for selvstændigt at klatre op i og ud af klapvognen. Det er altså en funktion, der ikke syner af så meget, men en justerbar fodstøtte er med til at gøre klapvognen funktionel og attraktiv, både for store og små.

Kaleche

Kalechen har en af de vigtigste funktioner på en klapvogn. Ofte vil der være tale om en vandafvisende kaleche, der beskytter barnet i sædet mod såvel regn, vind og solens stråler. Når kalechen er slået ned, vil det ligeledes være med til at afskærme det sovende barn eller et barn, der har brug for fred og ro. En justerbar kaleche kan hyppigt indstilles blot ved at trække eller trykke den i den ønskede position uden at skulle aktivere nogle knapper. Ved mange klapvogne kan kalechen udvides ved at åbne en lynlås. Det betyder, at den kan trækkes endnu længere ned, hvilket er rigtig praktisk når barnet ligger ned, og solen står lavt. Ofte er der syet enten et lille kighul eller vindue ind i kalechen, så forældrene har mulighed for at kigge ned til deres barn under kørslen. En rigtig smart funktion er indsyede insektnet. Disse kan åbnes og lukkes efter behov og sørger for, at luften kan cirkulere under kalechen på varme dage.

Højdejusterbart styr

Alle klapvogne har et styr, hvormed klapvognen kan styres og køres. Hos nogle modeller er der tale om et styr, der er udført i et stykke, således at det ikke kan justeres. Dette ses typisk hos modeller, hvor der er fokus på at holde en lav vægt på klapvognen. De fleste modeller er dog udstyret med et højdejusterbart styr. Her findes der to typer:

 1. Styr med teleskop-system
 2. Styr der justeres ved at bøje styret op eller ned

Ved førstnævnte er der tale om et håndtag, der via en låsemekanisme kan køres ind og ud af stellet. Det indstilles altså ved enten at trække styret ud eller skubbe styret ind i stellets ramme. Fordelen ved dette system er, at styret fjerner sig fra klapvognen, når det bliver trukket ud og op. Dette kan især være praktisk for mennesker med lange ben, da de derved ikke så nemt kommer til at støde imod den bagerste aksel med deres ben, når de går. Omvendt kan det for lavere personer være irriterende at være meget tæt på akslen, mens man skubber klapvognen.

Ved den anden variant er der tale om et styr, der via to led kan bøjes enten op eller ned for at indstille højden. Ved denne variant er der ikke stor forskel hvor tæt eller langt fra akslen man er, idet styret blot justeres op eller ned. Det er derfor nemmere at vurdere om afstanden til akslen passer til ens benlængde.

Det er meget et spørgsmål om smag og behag i forhold til hvad man er til. Den ene variant er ikke bedre end den anden, men kan blot andre ting. Hvis klapvognen skal skubbes af mere end en person, er det dog altid en god ide at gå efter en model med et justerbart håndtag, så det kan indstilles alt efter den person, der går med vognen.

Dæk

Når det kommer til dæk er der også en del muligheder, man skal tage stilling til. Helt grundlæggende findes der tre typer dæk: lufthjul, punkterfri dæk og plastikhjul.

Luftfyldte hjul har en luftfyldt slange og skal jævnligt pumpes op. Ved disse hjul kan man risikere at punktere disse, hvis man kører henover glas eller andre skarpe genstanden. Til gengæld har de den suverænt bedste affjedring og køreegenskaber.

Ved de punkterfri dæk risikerer man ikke at punktere sit hjul undervejs. Der er her tale om en dæktype, hvor selve hjulet er fyldt med luftkamre, der sørger for, at hjulet har en god affjedring. Det er ikke på helt samme niveau som et lufthjul, men til gengæld er der ingen risiko for at punktere undervejs.

Et plastikhjul vil typisk kunne findes på små klapvogne med små hjul. De kan ikke punktere, men har heller ingen affjedrende egenskaber. De er derfor bedst egnet til ture på asfalterede strækninger og skal optimalt understøttes af fjedring i stellet.

Der findes ikke et rigtigt valg, der passer til alle. Overvej, hvor du vil bruge din klapvogn henne, hvor tung den må være og vælg derefter de dæk, der passer bedst til dine behov.

Varekurv

En god og rummelig opbevaringskurv er altid rigtig rar at have. Dog særligt hvis man har sin klapvogn med ud og handle. En stor og lettilgængelig varekurv giver plads til en stor mængde indkøb, så man slå flere fluer med et smæk på turen hjem fra legepladsen. Bruger man desuden ens klapvogn til udflugter og ture, er det rigtig praktisk at kunne have legetøj, madpakke, skiftetøj mm. heri. Der findes flere klapvogne, hvor det er muligt at påsætte en ekstra kurv, hvormed man får endnu mere plads til opbevaring. Så selvom en varekurv måske lyder som en triviel funktion, er det en ting, man vil ærgre sig over, hvis den viser sig ikke at kunne rumme alt det, man har brug for i sin hverdag.

Tilbehør

Der findes et væld af tilbehør på markedet, og det kan være svært at finde ud af, hvad man egentlig har brug for, hvad der kunne være rart at have, og hvad der måske er unødvendigt. Vi har derfor lavet en lille oplistning af det tilbehør, vi mener, er en god ide at investere i.

Kørepose

Helt øverst på listen er en kørepose. I en klapvogn er der ikke et dækken, ligesom i en barnevognskasse, der sørger for at beskytte barnets krop mod blæst, regn og kulde. Det er derfor en virkelig god ide at investere i en god kørepose, der sørger for at omslutte dit barn. Der findes køreposer til de forskellige årstider, men ligeledes modeller, der kan tilpasses efter hvor koldt eller varmt det er udenfor. Gå med en model, der optisk passer til klapvognen, men ligeledes passer til den årstid, den skal bruges i. Et godt tip er, at være obs på, at køreposen kan åbnes så meget op, at det større barn selvstændigt kan kravle op i og ned af klapvognen.

Regnslag

Et regnslag hører ligeledes til det tilbehør, der ikke må mangle. Der findes ikke noget værre, end at være langt hjemmefra og så ende i en regnbyge, der bare ikke stopper igen. Det bliver ihvertfald en lang tur hjem i øsende regnvejr, hvis man ikke har et regnslag med. Regnslag beskytter ikke kun mod regn, men kan ligeledes bruges ved voldsom vind, for at afskærme den lille fra hårde og kolde vindstød. Det er dog vigtigt at vælge en model, der passer godt til klapvognens pasform, og som har indbygget en form for ventilation, så luften ikke står stille under regndækkenet.

Myggenet

Et myggenet er også rigtig rart at have – især hvis dit barn skal sove middagslur udenfor hen over sommermånederne. Myggenettet lægges henover klapvognens åbning og beskytter dermed barnet mod hvepse, bier og myg. Det er virkelig praktisk, man skal dog huske på, at temperaturen under et myggenet hurtigt kan stige, hvis barnevognen står i direkte sol. Her er det vigtigt at holde øje med barnet og gerne sørge for luftcirkulation gennem det net, som nogle kalecher har indbygget.

Belysning

Belysning er noget, man altid husker når man kører på cykel, men de fleste tænker ikke over, at det ligeledes er smart at sørge for belysning på klapvognen. Hvis ens barn sover lur i sin klapvogn traver man rundt udenfor både tidligt og sent og i al slags vejr. Her er det helt klart en fordel at sætte lys på sin barnevogn, så man er sikker på at bilister, cyklister og andre fodgængere kan se en.

Kopholder

En kopholder er taget med som et tilbehør, der ikke strengt taget er nødvendigt, men som er virkelig rart at have. Går man lange ture med sit barn er det rart at kunne have en flaske vand eller andet ved hånden. Det er altså ikke tilbehør, som man behøver at have, men kopholderen er med til at gøre turen lidt mere behagelig.

Pleje og rengøring

Pas godt på din klapvogn. Hvis du med jævne mellemrum sørger for at rengøre og pleje din klapvogn vil du kunne forlænge dens levetid, og sørge for at alt fungerer, som det skal.

Dæk og stel

Dækkene skal gås efter med jævne mellemrum, særligt hvis der er tale om lufthjul. Hjulene skal pumpes op og småsten skal fjernes fra gummihjul. Det er ligeledes en god ide at gå de akser igennem, hvorpå hjulene påsættes, så hjulene kører som de skal uden at slides op. Derudover kan det være en god ide at smøre leddene i klapvognens stel, så de ikke knirker, men forbliver smidige.

Betræk og tekstil

Betrækket vil i langt de fleste tilfælde være vaskbart. Ofte vil det kunne tages af og smides en tur i vaskemaskinen. Derudover er det en god ide at tørre henover sædets betræk med en optørret klud indimellem, så mad-snavs, mudder og andet snavs hurtigt fjernes. Hvis klapvognen skal beholde sin fine farve er det en god ide ikke at opbevare den ubeskyttet i direkte sollys, da det vil blege stoffet en del. Sørg derudover for ikke at stille din klapvogn et fugtigt sted, da betrækket ellers vil kunne blive jordslået. Er det først sket kan lugten måske fjernes, men de stædige pletter være svære at fjerne fra betrækket.

FAQ

Hvilken klapvogn er bedst i test?

Den klapvogn der vinder som bedst i vores klapvogn test, er Baby Jogger City Elite 2. Det er en lækker, stabil, rummelig og funktionel klapvogn, der er lavet i høj kvalitet.

Hvornår kan man begynde at bruge klapvogn?

Det afhænger af, om sædet i klapvognen kan lægges ned, og hvor godt den er fjedret. Vælger man en model med god affjedring,og hvor sædet kan lægges helt ned, kan selv helt små babyer lægges heri.

Hvilken klapvogn skal jeg vælge?

Du skal overveje hvor, hvordan og hvor længe du vil bruge din klapvogn og vælge den model, der passer bedst til jeres behov og ønsker for, hvorledes klapvognen skal bruges.

Hvor længe sidder et barn i klapvogn?

Dit barn kan sidde i klapvognen indtil det har nået max. grænsen for hvor meget han eller hun må veje. Dette er forskelligt fra klapvogn til klapvogn. Typisk går grænsen ved 15 kg eller 22 kg.

Kan baby sove i klapvogn om vinteren?

Din baby kan sagtens sove i klapvognen om vinteren. Vi anbefaler at investere i en kørepose, så babyen er beskyttet mod vind og vejr, og kan holde varmen, mens han eller hun sover.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×