Hvornår skifter babyer øjenfarve?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Når man som forældre venter en lille ny, så bruger man ofte meget tid på at forestille sig, hvordan baby kommer til at se ud. Arver den lille nu fars hage eller mors smilehuller? Ja det må man jo vente til fødslen med at se.

Hvilken øjenfarve barnet får er også en af de ting mange forældre er spændte på og de glæder sig til at kigge ind i babys øjne. Men om barnet får blå eller grønne øjne kan faktisk ofte forudsiges ud fra forældrenes øjenfarve, allerede inden barnet er født. Læs meget mere om det lige her.

Ved fødslen har næsten alle babyer den samme øjenfarve. Farven er blågrå og kan variere fra meget lyse nuancer til mørkere næsten brunlige nuancer. Dette skyldes at pigmentet i regnbuehinden ikke er dannet endnu. Ligesom i vores hud bliver pigmentet aktiveret og påvirket af sollys. Derfor vil du først kunne se dit barns blivende øjenfarve når barnet er omkring 1 år gammelt.

Guide

Hvorfor skifter babys øjne farve?

Babys øjenfarve skifter pga. det pigment i regnbuehinden, som mørkner øjet. Inde i mors mave udsættes pigmentet ikke for sollys, som er det der får farven til at ændre sig, og det er derfor babys permanente øjenfarve først kommer frem, når baby er født og når øjet udsættes for sollys i noget tid.

Pigmentet der bestemmer øjenfarven hedder melanin, og produceres i iris. De øjne, der bliver brune eller næsten sorte, har et højt indhold af melanin, mens de øjne, der forbliver blå, har et lavt indhold af pigmentet.

Gener bestemmer barnets øjenfarve

Ligesom med hårfarve og hudfarve er det gener der bestemmer. Genetikken bag øjenfarver er ret kompliceret og involverer to typer gener. Her taler vi om henholdsvis recessive og dominante gener. De dominante gener ‘vinder’ over de recessive gener, og det er dem der bestemmer om barnet får brune øjne, blå øjne eller grønne øjne.

Babys øjenfarve bestemmes af arveanlægget hos forældrene. Hvis begge forældre f.eks har brune øjne vil baby højst sandsynligt også få brune øjne.

Hvilke gener dominerer?

Det siges at det brune gen dominerer over blåt, så hvis den ene forælder har brune øjne og den anden blå, vil baby stadig få brune øjne med mindre begge forældre bærer genet for blå øjne.

Her bliver det lidt kompliceret, for selvom en forælder har brune øjne, kan de godt bære genet for blå øjne. Her kan man med fordel se på bedsteforældrenes øjne, om en af dem har blå øjne, og derfor kan have givet genet videre.

For at få blå øjne skal der altså være to blå gener til stede, mens det brune gen er dominant og derfor ofte vil vinde over de andre gener.

Grønne øjne hører til de mere sjældne øjenfarver, og selv hvis begge forældre har grønne øjne, er der større sandsynlighed for, at barnet får brune end grønne øjne. Forvirret? Helt forståeligt med så mange muligheder.

For at gøre det mere overskueligt har vi opsat det i et lille skema:

Forældres øjenfarve Babys sandsynlige øjenfarve

 

Far Mor Blå Brune Grønne
Brune Brune 6,25 % 75 % 18,75 %
Grønne Brune 12,5 % 50 % 37,5 %
Blå Brune 50 % 50 % 0 %
Grønne Grønne < 1 % 75 % 25 %
Grønne Blå 50 % 0 % 50 %
Blå Blå 99 % 0 % 1 %

Hvornår kender jeg så mit barns blivende øjenfarve?

Den farve dit barns øjne har når barnet er omkring 1 år, kan du som udgangspunkt regne med vil være den farve barnets øjne vil have resten af livet. Det kan dog ske at nuancen forandres en smule med alderen.

Mange af os vil opleve, at vores øjenfarve stille og roligt bliver mørkere og mørkere igennem livet, alt efter, hvor meget pigment vores øjne indeholder.

Brune øjne er de mest almindelige og hvis dit barn får brune øjne vil du allerede tidligt kunne se den permanente øjenfarve. Hvorimod hvis barnets øjenfarve bliver mere nuanceret, vil en permanent øjenfarve først være nået ved 1-års alderen.

Hvilken øjenfarve får mit barn?

Dit barns øjenfarve bestemmes af den arvemasse der kommer fra forældrene, altså hvilke gener de hver især tilfører barnet. Det brune gen dominerer, så hvis en af jer har brune øjne er der stor sandsynlighed for at barnet også får brune øjne. Hvis I begge har blå øjne, har I de to blå gener, der skal til for at barnet får blå øjne.

Hvornår skifter mit barns øjne farve?

Hos de fleste børn vil øjenfarven skifte indtil de er omkring 1-år gamle. Pigmentet er ca. 6 måneder om at udvikle sig men det sker gradvis gennem barnets første leveår. Når barnet er 6 måneder og eksempelvis allerede har meget brune øjne, vil den endelige farve også være brun.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×