Hvornår må baby sove på maven?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Som nybagte forældre har man meget at se til – både i de vågne timer og om natten. Særligt når det drejer sig om søvn, og babys måde at sove på, er der visse ting som forældre skal være særligt opmærksom på. Dit barn sovestillinger er nemlig essentielt, når det drejer sig om at forebygge vuggedød, som er alle forældres værste frygt. Her i artiklen kommer vi ind på det vigtigste for en nybagt forælder at vide i forhold til, hvordan baby skal sove.

Guide

Hvorfor skal baby sove på ryggen?

Grunden til at det anbefales, at babyer sover på ryggen, er for at minimere risikoen for vuggedød. Dette skyldes blandt andet, at når et spædbarn sover på maven, er der større risiko for, at barnet får det for varmt. Hvis baby endnu ikke kan vende sig om af egen kraft, vil det ikke selv kunne skifte stilling for at temperaturregulere.

Sundhedsstyrelsen anbefaler således at spædbørn altid lægges til at sove på ryggen, indtil baby selv kan vende sig.

Hvis du ved at din baby kan vende sig fra ryg til mave og mave til ryg i søvne, kan du roligt lade den lille sove videre på maven. Der skal derudover være god plads i sengen, hvor den lille sover, og der skal være frit for bamser, løse tæpper og andet, som kan være farligt for babyen.

I den periode hvor din baby kun sover på ryggen, skal du være særlig opmærksom på risikoen for at udvikle fladt baghoved. Din baby bør nemlig slet ikke ligge med ansigtet lige op, når det ligger og sover på ryggen. I denne stilling kan det konstante tryk på hovedet på sigt give fladt baghoved og skævt kranie. Dette kan du forebygge ved at sørge for, at dit barn ligger med hovedet til siden, når det sover. Babys hals er nemlig indrettet sådan, at baby kan dreje hovedet helt til siden. Du kan derfor forebygge, at dit barn udvikler fladt baghoved, ved at sikre at det ligger skiftevis med hoved til den ene og den anden side, når det lægges til at sove i tremmesengen. Dit barn skal føle, at det er rart at ligge i denne stilling.

Hvis dit barn vender sig på maven

En nyfødt baby kan ikke så meget og vil derfor ikke rumstere så meget rundt under søvnen. Jo ældre baby bliver, jo mere mobil vil han eller hun blive. Børn har det også med at øve sig motorisk under søvnen. Du vil derfor kunne opleve, at din baby vil begynde at skifte stilling, når det er lagt til at sove.

Det er ikke alle børn, som finder det naturligt og behageligt at sove på ryggen. Vær derfor opmærksom, hvis du høre dit barn rumstere og generelt vær årvågen, hvis du ved, at der er risiko for at baby vender sig uhensigtsmæssigt. Hvis din baby vender sig om på maven under lur eller i løbet af natten, før det er i stand til selv at vende tilbage, skal du hjælpe det om på ryggen igen. Det er også vigtigt at babysengen har meget plads til, at dit barn kan vende sig og temperaturregulere.

Nogle babyer vil have svært ved at sove på ryggen. Oplever du at din baby ikke vil dette, er det noget du skal undersøge nærmere. Der kan være nogle fysiske årsager til, at det er ubehageligt for din baby at ligge sådan. Dette kan blandt andet skyldes refluks, luft i maven eller problemer med fordøjelsen. Kontakt til sundhedsplejerske eller læge, hvis du mistænker, at din baby har disse problemer. Årsagen kan også være låsninger i nakken, som gør at barnet får en forstyrret søvn, når det ligger på ryggen, da hovedet netop ikke kan gå tilstrækkeligt til siden. Her kan du med fordel kontakte en fysioterapeut med speciale i spædbørn.

Må baby ligge på siden?

Det er forbundet med en lidt mindre risiko for vuggedød, at barnet sover på siden, dog er det stadig ikke den anbefalede sovestilling for en baby. Dette skyldes blandt andet, at denne position gør det lettere for baby at vende sig om og sove på maven. For de babyer, der har svært ved at sove på ryggen, kan det dog være nødvendigt først at lægge baby til at sove på siden, og så vende baby om på ryggen, når han eller hun er faldet helt i søvn.

Hvornår må baby sove på maven?

Den generelle rettesnor er, at når baby selv kan vende sig og trille rundt, så kan det også klare at sove på maven, fordi man går ud fra at det kan vende sig igen, hvis det får det for  varmt. Dette vil barnet som regel være i stand til ved 6 måneders alderen. Det er dog stadig bedst, at du fortsætter med at lægge baby til at sove på ryggen. Du behøver dog ikke længere være bekymret for, at den lille kommer til at lægge sig om på maven, og det er helt sikkert at baby sover videre i denne position.

Barnets motorik er afgørende

At barnet kan trille om på maven, er et tegn på, at det er godt på vej til at kunne vende sig, som det vil. Det er dog meget vigtigt at være opmærksom på, om den lille nu også kan trille fra mave til ryg også. Da det ofte vil være lettere for baby at vende sig fra ryg til mave frem for den anden vej rundt. Du skal derfor være helt sikker på, at det motoriske er på plads før du lader din baby sove på maven.

Hjælp dit barn med motorikken

I løbet af de vågne timer er det oplagt, at du træner din baby til at vende sig rundt begge veje. Jo bedre din baby er til dette, jo før må baby sove på maven, og du kan som forældre få en rolig nattesøvn.

Du kan hjælpe dit barn med at udvikle sig motorisk ved at bruge øvelser, som styrker brugen armene og ben. Da disse skal bruges for at kunne vende sig fra maven til ryg. Tal med din sundhedsplejerske for at få nogle tricks og øvelser til hvordan du hjælper din baby på vej til at vende sig fra mave til ryg. Jo før dit barn får styr på det med at trille fra mave til ryg og omvendt, jo før at du har ro i sindet, når din baby ligger og sover.

Hvornår er det godt at ligge på maven?

Der er visse fordele ved at baby ligger på maven. Blandt andet fremmer det babys motoriske udvikling at ligge på maven. Dette skyldes, at barnet naturligt vil søge at løfte hovedet og bruge armene.

En god måde at lade baby ligge på maven, kan være at lade baby ligge på dit bryst til en lille lur, mens du selv er vågen. Du kan også imødekomme babys behov for at sove på maven ved at bruge en vikle eller bæresele.

Hvis du følger disse anbefalinger og taler med sundhedsplejersken, hvis du er bekymret, kan du som forælder have ro i sindet ved at lægge din baby til at sove og få en god nattesøvn.

Hvornår må baby sove på maven?

Når dit barn er i stand til at vende sig fra mave til ryg og fra ryg til maven uden besvær, vil det være sikkert for baby at sove på mave.

Må baby sove på siden?

Det anbefales heller ikke at baby sover på siden, omend det er lidt mindre risikabelt ift. vuggedød.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×