Hvornår må baby sidde?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Som ny forælder er der ofte utrolig mange spørgsmål, der presser sig på. I sit første år gennemgår dit barn nemlig en helt vild udvikling, og der er rigtig mange milepæle.

Med hvert udviklingstrin dit barn rammer følger en fantastisk stolthed over det dit lille vidunder nu kan præstere. Lige fra de første små lyde og bevægelser til at kunne rulle fra mave til ryg og senere kunne sidde selv, kravle og gå.

Men hvornår kan baby egentlig alle de ting? Her kan du få svar på, hvornår baby må sidde i alt fra vikler og barnevogn til højstol. Der er nemlig forskel.

Selvom de fleste børn er stærke nok til at sidde selv fra de er omkring seks måneder, må du ikke begynde at sammenligne alt for meget med babyerne i mødregruppen, hvis din baby ikke kan sidde i den alder. Det er nemlig forskelligt fra barn til barn, hvornår de er stærke nok til at sidde selv. Nogle bliver først klar når de er omkring otte måneder og det er helt normalt. Du må endelig ikke blive utålmodig og begynde at stable puder op og lade baby sidde alligevel. Det handler om at passe på babys ryg, og det belaster ryggen, hvis de bliver sat for tidligt. Det bedste du kan gøre for at træne dit barn til en stærk ryg er, at lade dem ligge på gulvet på maven, hvor de får trænet ryggen ved at holde hovedet oppe.

Hvis dit barn ikke kan lide at ligge på maven, så prøv med en pilatesbold. Mange babyer synes det er sjovt at blive trillet lidt frem og tilbage, og det er rigtigt godt for deres motoriske udvikling. Generelt set anbefales det, at små børn skal ligge på maven så meget som muligt

 

Guide

Hvornår må baby sidde i højstol?

Baby må sidde i højstol i korte perioder fra omkring seks måneders alderen. Hvis altså baby kan sidde selv. Ellers vent. Heller ikke noget med at stable puder op her. Når din baby er klar til højstol, er det vigtigt at sørge for, at dit barn sidder korrekt, så stolen er indstillet med fodplade og bøjle, der passer til dit barn.

Hvornår kan baby sidde i skråstol?

Som nye forældre kan man godt drømme om at have hænderne fri lidt, men det er vigtigt ikke at sætte sit barn i skråstol for tidligt. Generelt anbefaler man at vente til barnet er mellem seks og otte uger og kan holde hovedet i midterstilling, før man lader dem sidde i skråstol. Start forsigtigt og max ti minutter ad gangen. Når baby sidder i en skråstol, er det en meget passiv stilling, hvor barnet ikke har mulighed for at træne musklerne og udvikle sig. Derfor er det bedre at baby ligger på gulvet på maven så meget som muligt i sine vågne timer, fremfor at sidde i skråstol.

Hvornår kan baby sidde i barnevogn?

Indtil barnets ryg er stærk nok til at baby kan sidde selv, anbefales det at baby ligger ned i barnevogn. Mange bruger en barnevognspude til at støtte ryggen, så barnet være i siddende stilling og følge med inden de kan sidde oprejst selv. Dette er en dårlig idé, da ryggen og coremuskulaturen ikke bliver stimuleret, og baby derfor ikke får trænet. Derved kan der rent faktisk gå længere tid, før baby er klar til at sidde selv. Så baby må som udgangspunkt sidde i barnevogn selv, når han eller hun er mellem seks og otte måneder gamle. Indtil da anbefales det at barnet ligger på ryggen eller på maven i barnevognen. Sidstnævnte selvfølgelig under konstant opsyn.

Hvornår må baby sidde i autostol?

Mens babyer er helt små er det en god idé at begrænse tiden i autostol så meget som muligt, for at passe på deres ryg.

Nyfødte spædbørn bliver ofte transporteret hjem med bil i autostol og babyen tager ikke skade af at køre korte ture i autostolen. Det anbefales at man holder turene til max 30-40 minutter, men hvis det i sjældne tilfælde er nødvendigt kan baby godt sidde i autostolen i op til 2 timer ad gangen. Her anbefales det, at holde mange pauser undervejs, hvor barnet kan komme op ad stolen og bevæge sig lidt, for at skåne babys ryg.

Hvornår kan baby sidde i cykelstol?

Som udgangspunkt siger man, at baby må sidde i cykelstol, når baby kan sidde selv.  Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at barnet er spændt rigtigt fast og at en stolen på en cykel kan være ret hård at sidde i. Igen anbefales det kun at cykle meget korte ture i starten.

Hvornår kan baby sidde i klapvogn?

Som tommelfingerregel skal barnet være stærk nok i ryggen til at kunne sidde selv, før I sætter barnet i klapvognen. Derfor anbefales det at vente til  barnet er omkring otte til ti måneder gammelt, for nogle allerede omkring seks måneder.  Dette skyldes at klapvognen holder barnet i en siddende stilling, der kan være hård for ryggen. hvis barnet endnu ikke er klar.

Hvornår kan baby sidde i løbevogn og babyjogger?

Mange mødre vil gerne i form igen efter fødslen og ofte synes både børn og voksne, at det er hyggeligt at løbe en tur med løbevognen. Det er dog først når baby er seks måneder, at du må starte med det.

Hvornår må baby sidde i bæresele og strækvikle?

Babyer må sidde i bæreseler og strækvikler fra nyfødte af. Her er barnet helt tæt på kroppen og kan høre lyden af mors eller fars hjerteslag, hvilket er med til at give tryghed, særligt til spædbørn.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×