Hvornår må baby få banan?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Bananer indeholder mange gode næringsstoffer og er lette at fordøje for din baby. Du skal dog være opmærksom på hvornår og hvordan du servere bananer for din baby, for selv om det er en blød frugt, er det svært for det lille barn at synke den.

En baby må indtage banan allerede fra 5-6 måneders alderen. Børn i denne alder har endnu ikke helt styr på det med at synke, derfor anbefales det at starte ud med bananmos.

Efter noget tid, ca. 7-8 måneders alderen kan du begynde at give dit barn små stykker banan. Du skal være stadig være opmærksom på at dit barn kan synke det ordentligt, og bananen ikke klistrer sig fast et sted i munden.

Guide

Fordele ved bananer

Der er mange gode grunde til at give din baby bananer. Først og fremmest er bananer fyldt med vitaminer samt kalcium, jern og en masse andre vigtige mineraler. Derudover er banan en meget fiberholdig frugt, som er god til at holde gang i en sund fordøjelse.

På grund at det høje fiberindhold kan godt modne bananer bruges til at afhjælpe forstoppelse hos spædbørn. Dette fordi fibrene i bananen giver noget, som maven kan bearbejde, samt binder sig til den væske, som befinder sig i maven. Giv barnet ekstra væske, når du vil bruge bananer på denne måde.

Du skal dog kontakte din sundhedsplejerske eller læge, hvis dit barn døjer meget og længerevarende med forstoppelse.

Det siges også at bananer kan have den modsatte effekt og bruges til at behandle diarré. I dette tilfælde er det næsten umodne bananer, som kan tilføjes til barnets grød.

Fejlsynkning

Hver gang du skal introducere dit barn til ny mad, er det vigtigt at sørge for, at maden er anrettet og tilberedt, så det passer til dit barns udviklingsniveau. Dette gælder især ved bananer, som er en lidt drilsk frugt at spise for spædbørn.

Bananer kan være en udfordring for barnet at tykke, når de ikke er helt modne, ligesom de vil være mere klistret. Dette kan gøre det svært for den lille at synke bananen og i værste fald, vil der være risiko for fejlsynkning, hvor et stykke banan ryger i den gale hals. Derfor er det meget vigtig at lave det om til bananmos, eller skære meget små stykker, som ikke kan blokere luftvejene.

Hvordan skal det spises

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan servere banan til dit barn. Helt lavpraktisk kan du blot skrælle dem, og give den til barnet hel. Du skal dog være sikker på at dit barn kan spise den uden at få et stykke galt i halsen. Bananen kan også let skæres i tynde stykker, som er lette for spædbørn at tage med pincetgreb. Den kan også skæres i stave, som barnet nemt kan holde om, og øve sig i at spise selv.

En banan er også let at mose med en gaffel og give direkte som den er, eller blande den i havregrød og lignende for ekstra sødme og næring.

Hvad skal du gøre hvis dit barn får banan galt i halsen?

Du skal altid holde dit barn under opsyn, når det spiser, så du hurtigt kan gribe ind, hvis der sker uheld, hvor maden kommer i den gale hals. Hvis det værste skulle ske, at dit barn får noget galt i halsen, skal du hjælpe barnet med at synke maden eller få maden op fra halsen igen.

Kan du se den mad, som sidder fast i halsen, kan du forsøge at fjerne det med dine fingre. Er dette ikke muligt skal du lægge spædbarnet på maven ned ad din underarm. Støt barnets hoved med din tommelfinger. Herefter skal du bruge din håndrod til at dunke barnet fem gange mellem skulderbladene. Hjælper det ikke, skal du vende spædbarnet om på ryggen og give hjertemassage. Dette gør du ved at give fem tryk på brystkassen. Skift mellem dunk i ryggen og hjertemassage, for at fortsætte forsøget med at få maden ud.

Bliver barnet bevidstløs skal du ringe 112 med det samme og give hjertemassage.

Hvornår må baby få banan?

Spædbørn må spise bananer fra de er ca. 6 måneder. Vær opmærksom på hvordan det skal serveres, for at undgå fejlsynkning.

Får baby forstoppelse af bananer?

Det siges, at man kan mose modne bananer til baby, så maven får noget at arbejde med, hvilket vil afhjælpe problemet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×