Hvornår må baby få æg?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Hvis din baby er så stor, at I skal til at afprøve rigtig mad, kan det være meget svært at vide hvad for noget mad baby må få, hvor meget af det og hvordan det helst skal tilberedes. Æg er et af de fødevarer, som du skal være opmærksom på, når du laver mad til din baby.

Læs med i nedenstående artikel for at få styr på, hvad der er vigtigt at vide, inden du begynder at give æg til dit barn.

Guide

Hvornår må baby få æg?

Æg er fyldt med gode næringsstoffer og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, som er gode for små børn.

Omkring fra 6 måneders alderen må babyer begynde at spise æg som en del af en varieret kost.

Børn og æg

Hold dig til hårdkogt æg og æggeretter, hvor ægget bliver gennemvarmt. Det samme gælder mad som indeholder æg.

Selvom æggene i Danmark som regel er salmonellafri, er det bedst at være på den sikre side. Derfor er det vigtigt, at ægget bliver tilberedt ved høje temperaturer for at sikre, at der ikke er nogle salmonella bakterier. Start derfor med hårdkogte æg til små børn.

Du kan roligt bruge æg i mad, som er tilberedt ved tilstrækkelig høje temperaturer, som pandekager, kager og farsretter. Hold dig fra blødkogte æg og spejlæg, da det ikke kan sikres, at der ikke er overlevende bakterier.

Mad med æg

Børn må gerne indtage mad som indeholder rå æg som is, råcreme og lignende. Er det noget du selv laver, er det en god ide at bruge pasteuriserede æg, for at forhindre muligheden for infektion med salmonella. Det samme gælder for røræg, spejlæg og omelet, hvor ægget ikke rammer de høje temperaturer. Børns maver er nemlig mere sarte end voksnes, og de har endnu ikke udviklet immunforsvar til at modstå de bakterier, som eventuelt kunne være i ægget.

Vær opmærksom på allergier

Hver opmærksom på at æg kan fremkalde allergiske reaktioner hos nogle. Når du starter med at introducere æggene for dit barn, vil det derfor være en god ide at starte med små mængder. Start gerne med æggeblomme og æggehvider hver for sig, da de indeholder forskellige proteiner, som man kan reagere forskelligt på.

Hvor mange æg må baby spise?

Der er ingen officielle anbefalinger om hvor mange æg børn må spise, ligesom anbefalingerne for voksne har ændret sig utallige gange i løbet af årene. Det tilrådes dog ikke for nogen mennesker at indtage store mængder æg. Som med al kost gælder det om at spise med måde og varieret. En tommelfingerregel for voksne lyder imidlertid på maks 7 om ugen. For små børn lyder anbefaling på højst 1 æg om ugen. Det skader dog ikke, hvis man nogle dage spiser flere og andre slet ingen. Den generelle anbefaling er at spise varieret kost.

Hvornår må baby få æg?

Børn må spise æg fra de er 6 måneder gammel. Hold dig til hårdkogt æg eller andre retter, som har en høj tilberedningstemperatur.

Hvornår må jeg give pandekager til baby?

Mad som indeholder æg er sikre at give til din baby, hvis det er tilberedt ved tilstrækkelig høje temperaturer. Du kan derfor sagtens give din baby lidt pandekage, selvom det indeholder æg.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×