Hvornår griner baby

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Hvornår begynder baby at grine?

Som nybagt forælder er der mange øjeblikke der er helt ekseptionelle. Selvfølgelig er det største at møde sit barn for første gang lige efter fødslen, røre ved barnet og opleve hans eller hendes duft.

Senere belønnes man med det smukkeste lille smil. For nogle er det efter få dage, mens det for andre tager mange uger. Babyer vil ofte smile som en refleks, men det kan også være en reaktion på et velkendt og elsket ansigt, f. eks når far eller mor dukker op.

Og så en dag kommer der lyd på, og man kan næsten ikke tro sine egne ører. Det er som at høre englene synge direkte inde i dit hjerte når du hører det første grin! Hele det lille ansigt lyser op, og du vil gøre alt for at få din lille grinebidder til at grine igen.

Guide

Hvornår griner baby første gang?

Det første år i barnets liv er fyldt med milepæle, og den første latter er helt sikkert en af dem. Hvornår kan man så forvente at ens baby begynder at grine?

Det er forskelligt fra baby til baby, men det sker oftest når dit barn er omkring 4 måneder gammel. Altså lang tid efter at du ser ham eller hende smile første gang.

Læs med herunder om hvad der får din lille guldklump til at bryde ud i latter.

Hvad får en baby til at grine?

Når man først har hørt sin baby grine, vil man faktisk næsten gøre hvad som helst for at få den lille til at grine løs igen. Første gang jeg oplevede min søn grine, var en dag jeg bukkede mig over barnevognen og han fik min hestehale i hovedet. Den kildrende fornemmelse nåede åbenbart helt ned i hans 4 måneder gamle mave og han spruttede af latter, mens han prøvede at fange hestehalen med sine hænder.

Så stod jeg dér og pjaskede hår i hovedet på ham i flere minutter, for at få den søde latter til at blive ved.

Noget der kilder

Det er ofte fysisk stimulation der får latteren frem.

Du kan forsøge med en forsigtig kilden på maven ved at puste eller måske bruge en lille fjer, eller ligefrem lave de berømte pruttelyde med din mund for at frembringe et grin.

Nogle babyer vil også mærke at det kilder i maven når de får en lille flyvetur og begynde at grine.

Titte bøh og gemmeleg.

Noget der får både babyer og større børn til at grine er titte bøh og gemmeleg. Fra din baby er 5-6 måneder er det blot at gemme ansigtet i hænderne og sige tit-tit med et stort grin når du fjerne hænderne. Det er en leg der får de fleste børn til at sprutte af latter hver gang.

Børn har også en humoristisk sans

Det kan måske være svært at tro, men babyer og børn har faktisk deres egen humoristiske sans. Du kan se tegn herpå fra din baby er 6-9 måneder gammel, hvor du vil opleve at barnet selv opsøger de ting og aktiviteter som han eller hun finder morsomme.

Når dit barn er nået til 1-2 års alderen vil han eller hun nyde når du snakker fjollet, laver grimasser og sjove lyde, og i det hele taget ter dig fjollet, og du vil blive belønnet med dejlige grin.

Drop mobilen, husk nærvær, hav øjenkontakt med baby

Når man er på barsel er der mange timer alene med et lille barn. Det veksler mellem at være opslidende og vidunderligt, og man har naturligt brug for pauser. Prøv så vidt muligt at tage dine pauser med mobilen når dit barn sover eller i øvrigt er sammen med en anden voksen. Det kan have en negativ effekt på dit barns udvikling hvis forsøg på øjenkontakt, smil og grin overses fordi du kigger ind i en skærm.

Hvorfor griner min baby ikke?

Alle forældre vil gerne høre deres baby grine, men har du det endnu tilgode, så fortvivl ej. Børn er meget forskellige og udvikler sig i forskelligt tempo. Trives barnet ellers så hav tålmodighed, det skal nok komme. Føler du som forælder at der er mangler i din babys kognitive udvikling så tøv ikke med at tage kontakt til din læge eller sundhedsplejerske. det kan skyldes problemer med hørelsen eller andet.

Hvad får en baby til at grine?

Det er meget forskelligt fra baby til baby. Ofte kan det være lyde eller fysisk stimulation, f.eks når noget kilder eller ‘borte, borte tit tit’.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×