Hvornår begynder babyer at smile?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Et smil er en fantastisk måde at skabe kontakt på og udtrykket smil det smitter får for alvor betydning når dit barn smiler til dig. Dit barns smil er ganske simpelt magisk og kan feje enhver irritation eller dårlig dag af banen. Når dit barn bevidst smiler til dig for første gang er det bare noget helt særligt men hvornår begynder babyer egentlig at smile bevidst? Det kan du finde svar på lige her.

Guide

Hvornår kan baby smile?

Allerede før fødslen mens barnet er inde i maven, er det i stand til at smile. I de første 2 uger efter barnet er født kan det selvfølgelig stadig smile men smilene er spredte og ses hovedsageligt når barnet sover eller drømmer. På det her tidspunkt er smilene ofte en refleks forårsaget af det, der går gennem barnets hjerne lige der, frem for en reelt smil af glæde.

Hvornår smiler baby bevidst?

Når baby smiler bevidst første gang, er det næsten umuligt ikke at smelte som mor eller far. det er en uvurderlig følelse at mærke gengældelse af den kærlighed man giver sit barn.

Fra dit barn er omkring 6 uger gammel begynder han eller hun at smile bevidst. Det man kalder det ‘sociale smil’. Ofte vil det være forældrenes ansigtsudtryk og stemme, der får et bevidst smil frem hos den lille på det her tidspunkt. Jo mere baby udvikler sig, jo oftere vil de bevidste smil komme frem. Baby begynder at lære at koordinere sin ansigtsmimik og kan flere og flere forskellige ansigtsudtryk. Når det lille barn er omkring 4 måneder gammel vil han eller hun også reagere på f.eks at blive kildet eller ‘borteborte, tit tit’ leg med smil og latter.

Hvordan ved jeg det er et smil?

Babys første smil viser sig ofte i barnets ansigt som en lille trækning i mundvigen. En trækning der langsomt udvikler sig til et fuldbyrdet smil. Mange forældre går ofte og venter på og ser frem til de allerførste smil fra baby, og når baby smiler bevidst til dig for første gang er du ikke i tvivl. Der er tydelig forskel på de små ukontrollerede reflekser og det bevidste smil.

Smil og baby smiler til dig

Baby forsøger ofte at kopiere ansigtsudtrykket hos sine forældre, så jo mere du smiler til baby, jo mere vil baby også smile tilbage til dig. I de første måneder fra barnet er født er øjenkontakten mellem forældre og spædbørn meget vigtig for barnets udvikling og jo mere du skaber øjenkontakt og viser kærlighed med dit ansigtsudtryk, jo mere vil baby forsøge at efterligne.

Ud over basale behov for mad og søvn, har et nyfødt barn brug for at skabe kontakt og når du møder dit barn med smil, sjove ansigtsudtryk eller kilder barnet forsigtigt bliver der skabt et tillidsbånd mellem jer, som er helt vidunderligt.

Hvornår smiler baby bevidst?

Babyer begynder at smile et såkaldt socialt smil, når de er omkring 6 uger gamle. Når du ser barnets smil første gang, er du ikke i tvivl. Synet er noget der gør alle forældre lykkelige. Når barnet er omkring 4 måneder gammelt kan du forsøge at lokke flere af smilene frem.

Hvad kan jeg gøre for at få baby til at smile?

Hvis du bare ikke kan få nok af babys smil kan du prøve at lokke flere af dem frem ved at lave sjove lyde, sjove ansigter, smile til baby, fysisk stimulation som at kilde eller gemme hovedet med en stofble eller legetøj.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×