Hvor mange uger er man gravid?

Som kommende forældre kan ventetiden på baby føles lang. Det kan være lidt svært at overskue hvor længe den egentlige graviditet varer, og hvordan man laver nedtællingen til den store dag, hvor baby bliver født og man bliver nybagte forældre. Mange forældre spørger: “Hvor mange uger varer en graviditet?”

Som udgangspunkt er man gravid i 40 uger. Graviditeten varer normalt 40 uger regnet fra første dag i sidste menstruation. En normal graviditet er indenfor 37 til 42 uger.

Der er altså variationer indenfor “normalen” hvor barnet stadig er født til terminen.

Når man regner den første dag i sidste menstruation, er det altså den sidste menstruations første dag. Denne dag er starten på din cyklus, og det er cirka 10 – 14 dage efter at du har ægløsning og dermed størst chance for at blive gravid.

Det vil altså sige, at de første to uger af de 40 uger er du ikke gravid, så den egentlige graviditet er 38 uger gennemsnitligt og betegnes som graviditetsuger. Regner du om til måneder vil graviditeten vare 9 måneder.

Det er i de første to uger at ægløsningen finder sted, og ægget har et par dage hvor det kan blive befrugtet, og sætte sig fast i livmoderen. Hvis ægget ikke befrugtes, vil det automatisk blive afstødt med en del af slimhinden i livmoderen, og der kommer en ny menstruation. Ægløsningen sker igen cirka 10 – 14 dage efter den sidste menstruations første blødningsdag.

Kun en lille procentdel af gravide føder på den fastsatte dato for termin. Det er jordemoderen som vil beregne terminsdatoen. Din terminsdato er datoen du kan forvente at føde dit barn.

I dag fastsættes terminen i uge 12 eller uge 13 ved hjælp af scanning. Ved scanningen vil jordemoderen måle omkredsen på barnets hoved, og fastsætte terminsdatoen ud fra målet. Fordi terminsdatoen fastsættes ved scanning, tæller man omvendt. Man tæller altså 40 uger bagud fra denne dato for at se hvornår man er i uge 0+0. Det bliver dagen som anses for dagen for den seneste menstruation, uanset om den er det eller ej.

Hvornår er barnet fuldbåren?

Barnet anses for at være fuldbåren når det er 37 uger. Hvis barnet fødes i uge 37 anses det stadig for, at være født indenfor terminen. En fødsel indenfor terminen kan altså være alt lige fra uge 37- 42. Det vil sige 3 uger før eller 2 uger efter den fastsatte dato for terminen.

Hvis fødslen går igang før uge 37 vil fødslen være før terminen og barnet blive født for tidlig. Det kan være helt uproblematisk, hvis det kun drejer sig om nogle få uger før terminen.

Hvor mange uger kan man højst være gravid?

Du kan højst være gravid i 42 uger. Hvis du ikke har født efter 42 uger (uge 42+0) fra den fastsatte terminsdato, vil du blive tilbudt hjælp til at sætte fødslen igang.

En gennemsnitlig graviditet varer i 40 uger. det vil sige at halvdelen har født før de fulde 40 uger er gået, og den anden halvdel vil stadig være gravid efter 40 uger.

Er man gravid i mere end 42 uger betegnes graviditeten som overbåren. Hvis spædbørn bliver i maven efter 42 uger er der øget risiko for at barnet dør. For at undgå overbåren graviditet vil din jordemoder i samarbejde med læge tilbyde dig at sætte fødslen igang

FAQ

Hvordan tæller man graviditetsuger?

En graviditetsuge er antallet af uger, du har været gravid, regnet ud fra din sidste menstruations første dag. Det er 40 uger efter denne dag, du vil have din terminsdato, og kan forvente at føde. Føder du før termin, vil din fødsel være før graviditetsuge 37.

Er man gravid i 9 eller 10 måneder?

Som udgangspunkt er man gravid i 40 uger som svarer til cirka 9 måneder i kalenderen. En graviditetskalender regnes ud i uger, og følger derfor ikke de almindelige kalendermåneder helt præcist.