Hvor langt kan baby se?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Det er svært for forskere at undersøge babyers syn og udviklingen af dette i løbet af barnets første leveår, eftersom så små børn naturligvis ikke kan fortælle os, hvordan de ser verden.

Man har dog en ide om hvordan, hvordan synet fungerer hos nyfødte, samt hvordan baby kan se det første år.

I denne guide kan du blive klogere på, hvordan en babys syn udvikler sig i den første tid.

Guide

Hvornår kan baby se?

I langt tid har man faktisk troet, at en nyfødt babys syn har været så dårligt, at baby ikke har kunne se ret meget. Dette er imidlertid ikke rigtigt.

Faktisk er øjnene helt færdigudviklet allerede i fosterstadiet. Udviklingen af babys syn er dog begrænset af det mørke snævre miljø inde i mors mave og mangler derfor træning. Fra fødslen af og i løbet af det første leveår vil barnets syn trænes i takt med at øjnene bliver brugt. Med tiden vil barnet kunne fokusere og kunne se længere og skarpere.

Synet hos en nyfødt baby

Allerede fra fødslen kan et nyfødt barn se ting, som er helt tæt på, så snart barnet åbner sine små øjne. På trods af dette vil synet være noget sløret, og babyen vil have bedst ved at se kontraster, som sort/hvid eller stærke farver.

At babys syn er let sløret i starten skyldes først og fremmest, at øjnene ikke er trænet til at kunne se skarpt endnu, men tjener også det formål, at det lille barn bliver skærmet fra at for mange indtryk fra omgivelserne, så barnet ikke får overbelastet sine sanser.

Det menes at gul og rød er nogle af de første farver, som baby kan skelne mellem, da det er de farver som mange babyer er mest interesseret i. Derfor har meget babylegetøj ofte disse stærke farver.

Hvor langt kan baby se?

Baby kan se ca. 20-30 cm frem, hvilket svarer nogenlunde til afstanden fra forældrenes ansigt til arm. Alt i denne afstand menes det at baby kan se klart, hvorefter det der er længere væk vil være sløret. Derfor skal du ind i denne radius for at den lille baby kan genkende ansigter på de mennesker, som er omkring.

Baby kan dog godt se længere end dette, ved at fornemme konturer og kontraster, hvorfor dit barn vil kunne vise interesse for ting som er flere meter væk.

Den nyfødte baby vil også have svært ved at fokusere på et bestemt punkt, da de muskler, som styrer øjnenes linser endnu ikke er trænet til dette.

4 uger gammel

Efter de første par uger af livet for den nyfødte baby, vil skarpheden af synet udvikle sig, så forskellige former vil stå tydeligere. Babyen vil i denne alder kunne se hovedtræk i ansigtet, som øjne og næse bedre. Derudover vil det kunne begynde at kunne se flere farver.

2 måneder

I denne alder vil babys syn og evne til at se langt så småt være udviklet til at kunne se længere end en armslængde fra sin forældre. Baby kan også fokusere bedre, næsten lige så godt som en voksen. Babyen vil kunne holde fokus på en genstand og følge denne med øjnene.

Efter de første to måneder kan baby skelne mellem farver på hele farvespektret.

4 måneder

Når baby er omkring 4 måneder gammel vil det være bedre til at se under forskellige lysbetingelser, ligesom skarpheden også vil være forbedret.

Det forventes dog ikke at baby har udviklet dybdeforståelse endnu. Så små børn kan derfor ikke se og vurdere, hvor langt genstande er i forhold til hinanden.

Det er almindeligt at babys øjne kan skele i denne alder. Det vil typisk stoppe efter 6 måneders alderen.

6 måneder

Når baby er et halvt år gammel har synet udviklet sig markant siden det var nyfødt.

I denne alder vil babys øjenbevægelser virkelig være udviklet til at kunne følge med i hvad der sker, næsten lige så godt som en voksen.

Nu vil skarpheden være udviklet nok til, at baby kan se ting der er langt væk tydeligt. Mens dybde fornemmelse stadig er under udvikling i mange måneder endnu.

Barnet vil også kunne overskue øjenkontakt i længere tid.

Fuldt udviklet syn

Når barnet er fyldt et år, er babys evne til at se typisk så godt som fuldt udviklet. Det er også efter det første år, at giver det mening at holde øje med ting som skelen og synsfelt problemer, som f. eks. kan komme til udtryk ved at barnet virker klodset.

Ligesom så meget andet er udvikling af synet individuelt fra person til person. Der er mange forhold der spiller ind, når det drejer sig om udvikling af synet hos børn. Synet vil stadig være under udvikling i flere år endnu, og indtil barnet når skolealderen, dog foregår det i et andet tempo end tidligere

Helt små børn kan som sagt ikke fortælle, hvordan de ser med deres øjne, og de ved heller ikke hvordan de burde kunne se. Derfor er synet er noget, som man er opmærksom på løbende i et barns udvikling.

I løbet af barndommen skal barnet derfor igennem forskellige undersøgelser for at holde øje med at synet udvikler sig korrekt. Det gør sundhedsplejersken typisk i forbindelse med de generelle sundhedstjek, ligesom det også er planlagt i forbindelse med de fastlagte lægeundersøgelser i den tidlige barndom.

Hvor langt kan babyer se?

Fra fødslen kan en nyfødt baby se højst 30 centimeter væk, herefter vil synet udvikle sig, og baby vil kunne se længere og skarpere i løbet af det første leveår.

Hvornår kan babyer se farver?

I de første måneder kan baby blot se sort/hvid kontraster samt stærke farver, som gul og rød. Efterhånden vil barnet kunne skelne mellem flere forskellige farvenuancer.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×