Hvad må man ikke spise som gravid

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Når du er gravid har din krop brug for mere næring og energi. Det kan imidlertid være svært at finde ud af, hvad man må og ikke må, når man er gravid.

Du kan opleve, at din omgangskreds har en masse erfaring og husråd at give af, hvilket kan gøre det endnu mere forvirrende. Her er det godt at være opmærksom på, at vi hele tiden bliver klogere og anbefalingerne ændres løbende.

Følg altid Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens anbefalinger og er du i tvivl, så spørg din læge eller jordemoder. De vil kunne give dig den opdaterede viden og guide dig i lige netop din situation.

Som udgangspunkt gælder det jo for alle mennesker, at man bør spise sundt og varieret. Dette er dog især vigtigt, når du er gravid. Egentlig må du spise det, som du plejer. Du behøver ikke at lægge din livsstil helt om, fordi du er gravid, der er dog visse fødevarer, som du skal undgå eller begrænse indtaget af, for at sikre at du og din baby har de bedste vilkår for en sund udvikling.

Vi har nedenfor samlet en oversigt over Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsende anbefalinger og kostråd for gravide.

De 7 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:

  • Spis planteriget, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød
  • Spis fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre sukker, fedt og salt
  • Sluk tørsten i vand

Guide

Særlige kostråd til gravide

Udover de almindelige kostråd som gælder alle, tilrådes det at alle gravide tager en række anbefalede kosttilskud, som folsyre, d-vitamin, jern. Derudover er det også nødvendigt at tage calcium dagligt gennem hele graviditeten, hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 350-400 ml mælk, kan du undlade dette.

Spis gerne mere fed fisk, mens du er gravid, da dette indeholder fiskeolie, jod og selen, som kroppen har brug for. Hver imidlertid opmærksom på, at der er fisk du helt skal undgå. Se nærmere herom nedenfor.

Hvad skal man passe på under graviditet

Ingen alkohol

Det anbefales ikke at drikke alkohol overhovedet, når man er gravid. Alkoholen passere nemlig gennem moderkagen og direkte over og påvirker barnet. Et udbredt råd er, at et enkelt glas ikke skader, men det er bedst for dit barn, hvis du slet ikke drikker alkohol under hele graviditeten.

Undgå koffeinholdige drikkevarer

Det anbefales at gravide højst drikker to kopper kaffe om dagen. Vær derfor særlig opmærksom på, hvor mange kopper kaffe du drikker, eftersom kaffe har store mængder koffein, hvilket kan påvirke barnet. Det samme gør sig gældende for te, som også kan indeholde koffein. Energidrikke og sodavand indeholder også koffein. Disse drikke indeholder derudover store mængder sukker, som ikke er sundt

Pas også på med ingefærshots. Du kan stadig spise mad som indeholder ingefær. Dog er større mængder ingefær forbundet med risiko for abort, derfor bør du helst undgå at indtage ingefær i koncentrerede og store mængder.

Lakrids og graviditet

Hold dig til under 50 g lakrids om dagen. Lakrids indeholder nemlig et stof, som kan give forhøjet blodtryk og væskeansamlinger.

Ingen lever og levertran

Lever indeholder store mængder retinol, som er skadeligt for fostret. Dette gør sig også gældende for pate og levertran. Mængden af retinol er mindre i leverpostej, så du kan godt spise dette i mindre mængder.

Vær opmærksom på visse typer tang

Nogle tangarter indeholder høje mængder jod, som er skadeligt for barnet.

I sushi bruges primært nori-tang, som har noget lavere indhold af jod, så dette kan du godt spise under din graviditet.

Undgå helseurter- og rødder

Som gravid bør du ikke tage andre former for kosttilskud end det som anbefales. Dette gælder særlige urter og rødder, som ginsengrod, hellig basilikum, lupinfrø, prikbladet perikon og almindelig røllike. Er disse en del af din sædvanlige kost, så rådfør dig med din læge eller jordemoder.

Rødbeder. Vær forsigtig med koncentreret rødbedejuice. Rødbedejuice indeholder et højt indhold af nitrat, som er giftigt i store mængde og påvirkningen på det ufødte barn er endnu ikke undersøgt til bunds.

Intet råt kød

Det anbefales at du ikke spiser råt kød, mens du er gravid for at undgå smitte med toxoplasmose, også kaldet haresyge. Haresyge er en parasit, som kan skade barnet i maven. DU skal derfor altid sørge for at kødet er helt gennemstegt.

Husk også altid at vaske frugt og grønt grundigt.

Fisk som gravid

Fisk er sundt, når du er gravid, der er dog nogle fisk, som kan have en skadelig virkning på dit fosters udvikling. Det er især store fisk, som du skal holde dig fra, da disse har et højere indhold af dioxin og kviksølv.

Derfor skal du helt undgå østersølaks og fisk som gedde, albacore tun, helleflynder, sandart, rokke, sværdfisk aborre, haj og oliefisk kendt som escolar. Du kan stadig spise opdrættet laks, rødspætte, torsk, skrubbe, kuller, rødtunge, sej, kulmule, makrel, sild og fiskerogn. Det er vigtigt at variere mellem de forskellige typer fisk.

Sushi

Det er et lovkrav i Danmark, at fisk som bruges til sushi skal nedfryses i 24 timer for at dræbe eventuelle bakterier. Du kan derfor godt spise sushi, selvom det er rå fisk, når du er gravid, bare sørg for at undgå tun. Kravet om frysning gælder ikke i alle lande, undgå derfor sushi fuldstændigt, hvis du er i udlandet.

Sådan undgår du listeria

For at undgå at få bakterien listeria skal du undlade at drikke upasteuriseret mælk og ikke spise bløde oste, som fx. Brie og camembert, som kan indeholde bakterien listeria. I Danmark vil det typisk altid være pasteuriseret mælk i supermarkedet, men tjek altid emballagen for at være på den sikre side.

Spis ikke for meget røget og gravad fisk og sørg for at det er så frisk som muligt, så du undgår listeria.

Råt kød og kødpålæg, som rullepølse kan også indeholde listeria. Så her gælder det om at undgå ikke gennemstegt kød og spise kødpålæg så friskt som muligt. Dvs. Så langt fra “sidste anvendelsesdato” som muligt.

Holder du dig til de officielle anbefalinger for gravide og spiser en sund og varieret kost, har du og din baby de bedste vilkår for sund udvikling.

Husk også altid at kontakte din egen læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl om noget under din graviditet.

Må jeg spise fisk som gravid?

Fisk indeholder mange gode ting som er sundt for gravide. Der er imidlertid nogle typer fisk, som du helt skal holde dig fra. Se hvilke det drejer sig om ovenfor.

Må gravide drikke kaffe?

Du må stadig drikke kaffe som gravid. Kaffe indeholder dog store mængder koffein, som påvirker fostret. Det anbefales at gravide højst drikker to kopper kaffe om dagen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×