Hvad må man ikke spise når man ammer?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Når du er gravid, er der en masse, som du skal være opmærksom på ift. kost, da du jo også sørger for næring til det lille barn. Det samme gælder, når du ammer.

Det du spiser og drikker bliver nemlig overført til barnet gennem mælken, du skal derfor være ekstra opmærksom på, at du får sund varieret kost og ikke at indtage bestemte fødevarer, som kan være skadeligt for det lille barn.

Her i vores guide får du et godt overblik over de ting, som du skal holde dig fra, når du ammer.

Guide

Hvad skal du holde dig fra?

Først en gennemgang af det du bør holde dig fra eller begrænse dit indtag af.

Kaffe og te

Når du ammer, bør du gerne begrænse mængden af koffein, som du indtager. Koffein bliver udskilt i modermælken og kan påvirke baby.

Store mængder koffein kan medføre at barnet reagerer ved at være meget aktiv, kun sove meget kort og evt. være generet af forstoppelse eller kolik. Derfor lyder anbefaling at begrænse indtaget af kaffe og sort te til maks to til tre kopper om dagen ved både graviditet og amning.

Energidrikke

Energidrikke og sodavand, som cola, indeholder også koffein. Det er derfor en god ide at undgå eller i hvert fald begrænse forbruget af disse, når du ammer. Derudover indeholder disse drikke store mængder sukker, som det anbefales at begrænse.

Alkohol og amning

Når du drikker alkohol udskilles det i modermælken. Mælken opnår en alkoholkoncentration på samme niveau, som du selv har i blodet. Din baby vil derfor kunne blive påvirket af at drikke modermælken og børn er langt mere følsomme overfor alkoholpåvirkning end voksne.

Det vides endnu ikke, hvor meget eller hvor lidt der skal til, for at det har en varig skadelig effekt på det lille barn. Det anbefales derfor at undgå alkohol i hele ammeperioden, alternativt begrænse sig til en meget lille mængde. Hvis du stadig ønsker at nyde alkohol kan du evt. udpumpe mælk til baby inden eller planlægge det sådan, at du kan vente med at amme til alkoholen er ude af blodet.

Fisk

Fisk indeholder sunde fedtstoffer og d vitamin, som er gode for dig og en baby. Der er imidlertid nogle fisk som du skal holde dig fra eller kun spise i begrænsede mængder, på grund af disse fisk høje indhold af kviksølv.

De fleste fisk, som vi spiser indeholder kun lidt mængder af kviksølv. Det er således sikkert at spise fisk som torsk, rødspætte, makrel, skrubbe, sild, hornfisk og ørred.

Fisk du skal holde dig fra at spise større mængder af på grund af højt kviksølvindhold er tun, gedde, aborre, sandart, sværdfisk, oliefisk, helleflynder, sildehaj, escolar.

Det vil dog være sikkert at spise tunsalat, så længe det er i moderate mængder.

Amning og chokolade

Der er mange myter og råd, som foreskriver at man ikke må spise kål, nødder, chokolade, jordbær eller lignende, når du ammer, fordi det kan give spædbørn luft i maven. Udover de ovennævnte forholdsregler er der dog intet, der tyder på at bestemte fødevarer skulle have en negativ påvirkning eller give uro for barnet, når du ammer. Du kan derfor roligt spise jordbær og chokolade osv, mens du ammer uden dårlig samvittighed.

Krydret mad

Der er også tale om at fødevarers smag kan påvirke modermælkens smag. Det er ganske rigtigt at det moderen spiser kan spores i modermælken med undersøgelser viser at det er ned til 1% og det er derfor uvist om spædbørn overhovedet kan smage det.

Som nævnt ovenfor er der ingen dokumentation for, at særlige typer mad skulle påvirke barnet negativt ved amning. Mad med chili og krydret mad kan du derfor sagtens spise. I mange kulturer spiser kvinder stærk mad hver dag og ammer deres barn.

Spis som du plejer

Hvis du holder dig fra de fødevarer, som if. sundhedsstyrelsen kan indeholde skadelige stoffer for barnet, så er der egentlig ikke meget, som du ikke må spise, når du fuldammer dit barn. Du kan og bør spise som du plejer, og det anbefales at spise en sund og varieret kost, både for babys og din egen skyld.

Oplever du, at dit barn virker urolig og forpint efter måltiderne eller har voldsom forstoppelse eller meget luft i maven, skal du kontakte din egen læge, for at få klarlagt, hvad der er årsagen til problemet og om det kan have noget med din kost at gøre.

Kostråd mens du ammer

Når du ammer anbefales det at du spiser varieret, så du får alle de næringsstoffer, som du har brug for til at producere mælk til det nyfødte barn. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, så du følger den senest viden om sund mad.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derudover, at ammende tager multivitaminpiller, ligesom du kan have behov for jerntilskud, hvis du ikke får tilstrækkeligt gennem kosten.

Derudover er det ekstra vigtigt at indtage mælk og mælkeprodukter, så du får nok calcium. Spiser du ikke sådan noget kan du tage calcium tilskud.

Tal altid med din læge, hvis du ønsker at tage kosttilskud, dette gælder både hvis du er gravid eller planlægger at blive det og når du ammer, eftersom forskellige kosttilskud kan påvirke fosteret. Hvis du tager medicin skal du også undersøge om dette vil påvirke din modermælk og barnet.

Husk væske

Kvinder der ammer kan opleve større tørst end sædvanligt, da kroppen bruger væske til at producere brystmælk. Det anbefales, at du drikker, når du føler dig tørstig. Det er derfor en god ide, at have en flaske med dig i løbet af dagen, så du ikke mangler væske. Væskemangel kan nemlig give forstoppelse og påvirke til overordnede velbefindende.

Slankekur og amning

Det kan være fristende, at gå på kur for at smide de sidste kilo efter graviditeten. Der er imidlertid en grund til, at man har de ekstra kilo. Fedtindholdet i modermælken hænger nemlig sammen med den vægtøgning, som man gennemgår i graviditeten og sørger for, at mælken har alle de næringsstoffer, som baby har brug for.

Derfor frarådes det at gå på kur, når man ammer, da dette kan have en negativ effekt på mælkeproduktionen, samt kvaliteten af mælken som barnet får.

Fortvivl dog ikke. Du forbrænder nemlig mere, når du ammer. Derudover viser undersøgelser, at de fedtdepoter, man opbygger under en graviditet er lettere at tabe end ved ordinær vægtøgning.

Må man drikke alkohol når man ammer?

Alkohol frarådes helt under graviditeten og for ammende, da alkohol er skadeligt for barnet og det er uvist, hvilken påvirkning selv små koncentration kan have.

Må man drikke kaffe når man ammer?

Du kan sagtens drikke en kop kaffe, mens du ammer, dog anbefales det at du begrænser mængden af koffein, som du indtager, så barnet ikke bliver koffeinpåvirket.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×