Gravid hvor længe?
BEDSTE I TEST
Det er desværre almindeligt for mange kvinder at få hæmorider efter fødsel. Graviditet og fødsel er begge store belastninger for kroppen. Under fødslen sker der et kæmpe pres på den nederste del af underlivet og endetarmen. Presset kan forværre- eller give udposninger af blodårerne på endetarmen. Udposningerne er en form for åreknuder i endetarmen, og kaldes hæmorider på fagsprog. Hæmorider kan være både ud- og indvendige.
Mange gravide får hæmorider i slutningen af graviditeten. Når man er gravid, vil tarmen på grund af hormonelle faktorer, automatisk arbejde langsommere, og det er meget normalt at få forstoppelse under graviditeten. Forstoppelse og hård mave kan give hæmorider.
At være er en stor belastning for kroppen, og kan nemt give hæmorider på grund af det øgede pres, og tyngden som selve graviditeten forårsager.
Hvis du får hæmorider i din første graviditet, er der større risiko for at få dem igen i forbindelse med en ny graviditet.
Den bedste måde at undgå hæmorider, er ved hjælp af forebyggelse. Det er vigtigt at bevæge dig, for at holde maven igang. Drik rigeligt med væske, helst vand og eventuelt en smule frugtsaft. Det kan give forstoppelse at indtage for lidt væske.
Spis en sund og fiberrig kost. Fibre er med til at holde maven i gang. Det er vigtigt at indtage nok væske, når du spiser fiberrigt, ellers risikerer du den modsatte effekt, nemlig at blive forstoppet.
Daglig motion er vigtig for all kroppens funktioner og for din fordøjelse. Du behøver ikke at løbe til motionscentret og træne overdrevet. En rask gåtur på en halv time dagligt er tilstrækkeligt til at holde kroppen igang.
Det er vigtigt ikke at sidde for længe på toilettet og presse i forbindelse med afføring.
Hvis du har vedvarende problemer med fordøjelsen, bør du henvende dig hos lægen.
Lægen kan ordinere behandling som for eksempel afføringsmidler og give dig gode råd om kost og motion.
Det er vigtig at der ikke behandles for ofte med afføringsmidler. Tarmen kan vænne sig til afføringsmidlerne og blive dårligere til at fungere. Det vil forværre problemerne og forårsage. at der lettere opstår hæmorider.
De fleste hæmorider sidder indvendigt i endetarmen. Hæmoriderne der sidder indvendigt giver sjældent symptomer. De bløder kun lidt.
En udvendig hæmoride ved endetarm giver typisk følgende symptomer:
En hæmoride der bløder fra endetarmen sker som regel i forbindelse med afføring, specielt ved svær forstoppelse. I forbindelse med hæmorider vil du se en frisk blødning, enten dryppende eller sprøjtende i toilettet i forbindelse med afføringen.
Det kan give smerter at gå på toilettet og forårsage et stort ubehag. I forbindelse med den første afføring efter fødsel kan man tage følgende forholdsregler, når man går på toilettet.
Er man blevet syet i mellemkødet eller ved endetarmsåbningen, kan det være en god idé at holde en ren klud på det svage sted for at undgå det brister på grund af det øgede tryk i forbindelse med afføringen.
Hos førstegangsfødende kan det ske at endetarmens lukkemuskel brister under fødslen og funktionen af lukkemusklen i endetarmen ophører.
Efter fødsel vil du altid blive undersøgt af en jordemoder og i tilfælde af bristning af lukkemusklen bliver du syet og får medicin for at undgå hård mave.
Bækkenbundsøvelser har længe været anbefalet både under graviditet og efter fødsel. Mange fysioterapeuter anbefaler faktisk at man træner bækkenbunden dagligt. Bækkenbundsøvelser er styrketræning af muskulaturen som omgiver endetarmen, vagina og urinrøret.
Træningen foregår ved at man laver små knibeøvelser hvor man spænder musklerne i området, holder spændingen et øjeblik, og giver slip på spændingen igen.
Træningen laves i sæt med adskillige knibeøvelser ad gangen og flere gange om dagen. Bækkenbundstræning i form af knibeøvelser styrker muskulaturen og forebygger inkontinens, fremfald af livmoderhals, endetarmsfremfald og hæmorider.
Du skal opsøge læge hvis du bløder fra endetarmen. Det er vigtigt at lægen udelukker eventuelle alvorlige sygdomme. Du skal altid konsultere din læge inden du går i gang med behandling. Lægen kan udelukke andre diagnoser og give råd og vejledning omkring behandling af hæmorider. I nogle tilfælde vil lægen henvise dig til kirurgisk behandling.
Hæmorider inddeles i følgende kategorier:
Man kan lokalbehandle hæmorider med en creme/salve, som får blodkarrene til at trække sig sammen. Behandlingen mindsker eventuelt ubehag og kløe. Den virker samtidig mod betændelse. Salven føres ca 2 cm op i endetarmen (husk at bruge en handske). Den skal bruges 2 – 3 gange om dagen i cirka 1 – 2 uger. Creme/salve er mere effektivt end stikpiller.
En anden metode er elastikbehandling. Elastikbehandling af hæmorider udføres ambulant og uden bedøvelse. Der sættes en elastik omkring “halsen” på hæmoriden således at blodtilførslen stopper, hæmoriden forsvinder “visner” og falder af.
Man kan behandle op til 3 hæmorider ad gangen ved hjælp af elastikmetoden.
Udføres indgrebet korrekt, er det smertefrit og effektivt. Behandlingen kan foretages med få ugers mellemrum. Elastikmetoden bruges på patienten som har fået hæmorider “grad 2” . Behandlingen ordineres af den praktiserende læge.
I nogle tilfælde kan den ydre hæmoride været meget generende. En ydre hæmoride kan blive til en blodfyldt bule som irriterer og besværliggør hygiejnen. Behandlingen kan være at lave et snit i bulen, under lokalbedøvelse, så blodet kan blive tømt ud.
Det vil som regel være en behandling, som foregår hos egen læge.
I sjældne tilfælde foretages operation. Kirurgi i form af operation anvendes kun i tilfælde hvor hæmoriden er større og meget generende. Det er en meget smertefuld behandling med stor sandsynlighed for at hæmoriden vender tilbage. Det er kun 10% af de henviste patienter, der får foretaget operationen.
Der udvikles efterhånden mere skånsomme og effektive metoder til fjernelse af hæmorider.
En af de nyere metoder, THD, er en behandling hvor pulsåren til hæmoriden lukkes. Har blodåren fået lukket blodtilførslen, opstår der ikke flere hæmorider.
Metoden er skånsom og effektiv og foretages med en meget tynd ultralydssonde som bruges til at finde pulsåren.
En udvendig hæmoride føles som en lille pose eller knude udenpå endetarmen. Den er ofte øm og giver smerter i forbindelse med afføring?
Små- og indvendige hæmorider kan i nogle tilfælde gå væk af sig selv. Det kræver en indsats for at undgå forstoppelse. Har du først fået en hæmoride er der opstået et svagt sted med tendens til at hæmoriden vender tilbage.
Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
BEDSTE I TEST
BEDSTE I TEST