Graviditetskvalme – Gode råd mod graviditetskvalme

Af Heidi BAdge
Heidi

Graviditetskvalme, bedre kendt som morgenkvalme, rammer de fleste gravide, i større eller mindre grad, og er en af de graviditetsgener man oftest hører om.

Kvalmen begrænser sig ikke altid kun til om morgenen, og kan være forbundet med enorm ubehag. Mange gravide, faktisk halvdelen, oplever endda både kvalme og opkastning.

Faktum er at det er helt normalt, og at du måske bare gerne vil vide hvad du kan gøre ved det.

Og der er faktisk en hel del du kan gøre ved det. Vi har her, samlet en række råd til hvordan du kan få bugt med morgenkvalmen.

Guide

Hvorfor får man kvalme når man er gravid?

Man ved endnu ikke med sikkerhed hvorfor mange oplever opkastninger og kvalme under graviditet.

Fra gammel tid har man ment, at det er kroppens forsvar mod giftstoffer – altså at din krop giver dig kvalme og opkastninger så du som gravid, slet ikke har lyst til at indtage de ting, der egentlig heller ikke er godt for dig og dit kommende barn. F.eks alkohol og fed mad.

Hormoner giver graviditetskvalme

En del forskning peger efterhånden på en mere videnskabelig forklaring, på den berygtede kvalme.

Stigningen i hormon niveauet i kroppen, bedre kendt som HCG, bærer tilsyneladende skylden for kvalmen, hvis du spørger forskerne.

Så snart et æg har sat sig fast i livmoderen stiger HCG niveauet i kroppen.

Ydermere har man fundet at gravide med meget morgenkvalme, har et højere HCG niveau i kroppen, end kvinder der kun lider af graviditetskvalme i mindre grad.

HCG niveauet og niveauet af kvalme følges altså ad.

Hvem får graviditetskvalme?

Hvorfor rammer graviditetskvalme nogen og ikke andre, og er graviditetskvalme arveligt?

Mange studier har faktisk fundet, at kvinder hvis mødre led af svær graviditetskvalme, også selv vil opleve kvalme i starten af graviditeten.

Måske kan din mor ikke længere huske, om hun havde meget kvalme da hun var gravid med dig, men hvis du har set din søster døje med graviditetskvalme, er der en god chance for at du selv vil opleve det.

Kvinder der har oplevet kvalme i en tidligere graviditet, vil sandsynligvis opleve kvalmen ved den næste graviditet også.

For nogle kvinder opleves det som en smule generende, men ikke mere end det, mens det hos andre kan være nødvendig med en delvis sygemelding i en periode. Hvem kvalmen rammer frem for andre, vides ikke.

Hvornår starter graviditetskvalme?

Morgenkvalmen finder sted i første trimester af graviditeten, og oftest et sted mellem graviditetsuge 6 og 20. Alle graviditeter er forskellige, og for nogle kvinder opleves det som det første tegn på graviditet allerede inden testen viser positiv.

Hvor længe varer graviditetskvalme?

Bare rolig, du skal ikke døje med kvalme hele graviditeten. For de fleste går kvalmen over i løbet af de første måneder, og det er de færreste der oplever morgenkvalme efter graviditetsuge 20. Altså når du er ca 5 måneder henne.

Fortsætter din kvalme længere end det, eller opstår den først i 2. eller 3. semester skal du opsøge din læge, da det i så fald ikke er almindelig graviditetskvalme.

Hvad hjælper mod graviditetskvalme?

Der findes mange gode råd mod graviditetskvalme, og faktum er at hvad der virker for den ene måske ikke virker for den anden. Det er vigtigt at du lytter til din krop gennem hele graviditeten.

Undgå tom mave når du lider af graviditetskvalme

Det kan være svært at få noget mad indenbords når kvalmen banker derudaf, men det er alligevel vigtigt at du forsøger. Dit barn har brug for næring for at vokse og det er kun dig der kan sørge for det.

En god ide er at undgå tom mave, da det faktisk kan forstærke kvalmen og blive til en ond cirkel. Se vores liste over hvilke fødevarer der kan være gode at indtage hvis du vil have bugt med kvalmen, samt hvilke du skal holde dig fra.

Hvis du ikke kan overskue deciderede måltider, så start med lettere snacks, til at få maven i gang.

Spis små hyppige måltider

Hold dig fra at indtage store mængder mad på en gang, da du blot risikerer at kvalmen forværres eller det resulterer i opkastning. Prøv istedet at indtage små hyppige måltider. Mindre men hyppige måltider kan mindske kvalmen ved at holde mavesyren på afstand, og sørge for at du ikke bliver så sulten at du kaster dig over fed mad – og ender med kvalme igen.

Åh den friske luft

Selvom det lyder helt uoverskueligt når kvalmen plager, så se om ikke du kan komme ud og få lidt frisk luft. Åbn vinduerne i dit hjem og luft godt ud. Du kan godt mærke det, ikke?  Den friske luft vil gøre dig godt, og måske også mindske kvalmen. Det er da et forsøg værd!

Spis dig ud af kvalmen – her er de gode kostråd

Hvis du lider af graviditetskvalme kan det være svært at finde appetit. Måske har du samtidig fået en sart lugtesans, og vil egentlig helst nøjes med en kop vand. Men faktisk er der bestemte madvarer der kan hjælpe til at holde kvalmen for døren, ligesom der er bestemte fødevarer du skal holde dig fra, da de blot forværrer symptomerne.

Spis letfordøjelige madvarer, hvis du lider af graviditetskvalme

 • Salte kiks, knækbrød, ristet hvidt brød, pasta og muesli
 • Hytteost, kogt æg og dampet fisk
 • Råkost
 • bananer og frugtgrød
 • Nødder (Vær opmærksom på at mandler kan give halsbrand)
 • Yoghurt

Disse madvarer er kendt for at være gode mod kvalme

 • Ingefær er kendt for, blandt andet at være effektivt mod kvalme.

Brug det gerne i madlavningen, både råt og stegt, eller drik det som en the. Undgå ingefær som kosttilskud. da indholdet er for højt til gravide.

 • Bananer. Bananer er rige på protein og godt til gravide og så modvirker de kvalme

Undgå mad der kan fremkalde kvalme

 • Stærkt krydret mad kan, ligesom fed mad, nemt forværre graviditetskvalmen.
 • Al røget mad, fisk og kød kan nemt give kvalme.
 • Sure produkter såsom juice og sur frugt.
 • Rugbrød er bagt på surdej og kan også give mavesyre.

Giv los 

Er der noget bestemt mad du har lyst til i din graviditet, og kun det, så giv los.

Det vigtigste at der kommer noget indenbords. Det er essentielt for at komme kvalmen til livs, så du får energi til at spise, og lade din baby vokse sig sund og stærk.

Forsøg at få en god mængde protein og sunde fedtstoffer så du får kalorier nok.

 

B6 vitamin mod graviditetskvalme

B6 vitamin har vist sig at være særlig hjælpsom mod graviditetskvalme, og er sikkert at indtage i graviditeten. B6 vitamin tages som et kosttilskud hvor det anbefales at indtage mellem 10 -25 mg 3 gange om dagen når kvalmen er på sit højeste.

B6 har også en positiv indvirkning på dit helbred i øvrigt, samt på din babys udvikling inde i maven. Det anbefales dog altid at tale med din læge om dosis, da det er muligt at få en overdosis af vitamin B6.

Akupunktur mod graviditetskvalme

Akupunktur er en del af traditionel kinesisk medicin, og er en anerkendt metode til at helbrede mange lidelser. Akupunktur har vist sig at være særlig virksom i kampen mod graviditetskvalme. En fordel er at der ingen bivirkninger er ved behandlingen, selvom man kan opleve svimmelhed og træthed. Sørg for at drikke godt med væske og gå hjem og slap af efter behandlingen.

Må jeg spise kvalmestillende medicin når jeg er gravid?

Der findes kvalmestillende medicin du kan indtage som gravid, og også medicin du kan få i håndkøb. Når du er gravid er det dog vigtigt altid diskutere det med en læge, som vil vejlede dig bedst muligt.

Svære tilfælde af graviditetskvalme

I sjældne tilfælde hvor der er tale om voldsom graviditetskvalme eller at kvalmen har stået på længe, kan det være nødvendigt at kontakte læge.

I første omgang skal du kontakte din egen læge, som vil forsøge at forstå graden af din tilstand. Her kan i sammen beslutte om det er nødvendigt med kvalmestillende medicin, eller om der skal mere til.

Længerevarende svær kvalme, og endda med opkast kan være voldsomt ubehageligt og hvis det betyder at du ikke kan indtage mad og drikke skal du være opmærksom, da det vil resultere i væskemangel.

Har du gennem et par dage ikke formået at holde væske i dig, skal du kontakte lægen.

Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarium er en lidelse der heldigvis kun rammer 1 % af alle gravide. Diagnosen stilles hvis du lider af ekstrem kvalme og opkast, uden opbrud i gennem en længere periode. Tilstanden adskiller sig på denne måde fra almindelig graviditetskvalme, hvor kvalme og eventuel opkast kommer og går.

Ved hyperemesis gravidarum vil du som gravid tabe dig og blive dehydreret og har derfor behov for behandling af en læge. Hjælpen kommer i form af hospitalsindlæggelse, hvor du får tilført væske via drop, så du igen kan komme tilbage i balance.

Er graviditetskvalme farligt?

Graviditetskvalme er i sig selv helt ufarligt. Lider du af svær graviditetskvalme som måske følges af opkast, kan det godt gå hen og blive farligt. Ekstrem graviditetskvalme efterfulgt af opkast, kan resultere i vægttab og væskemangel. Føler du derfor at kvalmen hæmmer dig voldsomt, skal du søge læge.

Hvad kan jeg gøre mod graviditetskvalme

Der er mange bud på hvordan man kan komme graviditetskvalme til livs, og hvad der virker for nogle virker ikke for andre. De mest kendte råd mod kvalme i graviditeten er; Spis mange små måltider, drik rigelig med vand, undgå krydret, fed og røget mad, få frisk luft og godt med søvn.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×