Populære gamle danske navne

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

De gode gamle danske navne er blevet populære igen. Tit er det sådan med navne, at de har en storhedstid i nogle år, for så at gå lidt i glemmebogen indtil de pludselig bliver støvet af og kommer på mode igen. Når man kigger på listerne over de mest populære pigenavne og drengenavne i disse år, er der ingen tvivl om, at de gamle danske navne fra vores bedsteforældres tid er ved at komme på mode igen.

Hvis du leder efter et flot gammelt dansk navn, så se med her for inspiration, hvor vi præsenterer dig for nogle rigtig gode eksempler på både gamle danske pigenavne og gamle danske drengenavne gennem tiden.

Guide

Gamle danske pigenavne:

Marie Ellen Birgit Ella
Anna Elisabeth Bente Emmy
Margrethe Edith Lis Esther
Kirstine Inger Ingrid Mette
Johanne Ruth Olga Estelle
Karen Grethe Isolde Rigmor
Kristine Kirsten Ebba Lily
Elisabeth Inge Agnete Sonja
Ellen Birthe Augusta Oline
Ingeborg Tove Caroline-Mathilde Ulrikke
Else Hanne Elinor Vibe

Faktisk lå navnet Marie nr. 1 som det mest populære pigenavn i hele fire årtier, fra 1900-1940, hvor navnet Kirsten overtog pladsen. Marie blev dog på en 2. plads. Selvom de gamle pigenavne er blevet mere populære, vil du også kunne finde mere sjældne pigenavne på ovenstående liste.

Gamle danske drengenavne:

Christian Aage John Kjeld
Peter Poul Bertil Ludvig
Hans Erik Anker Henry
Jens Jørgen Aksel Olaf
Niels Knud Benny Otto
Vagn Bent Egon Osvald
Aage Svend Ejnar Sigurd
Johannes Ole Kaj Sofus
Carl Jan Børge Tage
Svend Per Karl-Emil Verner

Navnet Christian lå i top 3 over de mest populære drengenavne i 3 årtier fra 1900. Hvilket nok hænger sammen med, at det også er et navn man associerer med kongeslægten. Hvis ønsker at se flere gammeldags drengenavne, så kan du kigge forbi KU’s hjemmeside lige her.

Hvorfor vælge et af de gamle danske navne

Udover at mange af de ældre navne er flotte, så kan det også være hyggeligt at navngive sit barn fra en bedsteforælder man selv er vokset op med og har gode minder om. Det kan være med til at viderebringe nogle traditioner i familien. I gamle dage blev børn ofte opkaldt efter ældre familiemedlemmer. Faktisk var det sådan i Danmark  i 1800-tallet at børnenes navne var underlagt en slags uskrevne regler. Traditionelt set, blev de to første sønner altid opkaldt efter deres farfar og deres morfar. De to første døtre blev ligeledes opkaldt efter deres farmor og mormor. Først efter det fjerde barn var der mere frie tøjler i forhold til navngivning.

Hvordan vælger jeg et af de gamle danske navne?

Hvis du har svært ved at finde det helt rigtige gamle danske navn til din guldklump, så er der måske inspiration at hente i dit eget stamtræ. Hvis man går tilbage i tiden vil man ofte kunne finde flotte unikke navne, som kun ganske få hedder i dag.

Hvad er det perfekte navn?

Det perfekte navn til ens barn er meget subjektivt, da navne ofte har en særlig betydning for hver person. Måske har man haft et særligt tæt både til en bedstemor som gør, at man gerne vil føre navnet videre. Der kan også være navne, der vækker negative associationer, som gør at navnet er udelukket at vælge. Kort sagt er der ikke noget rigtigt eller forkert når det kommer til at vælge navn.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×