Gåstol – Den bedste gåstol %currentyear%

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Baby Dan Walking Chair
TESTVINDER

Baby Dan Walking Chair

Gåstolen fra Baby Dan er oplagt til barnet, der skal lære at gå. Med flere indstillingsmuligheder og alsidighed kombineret med komfort og sikkerhed er det et stykke babyudstyr, som kan bruges af dit barn i…

Baby Dan Walking Chair 1

Baby Dan Walking Chair

Beemoo Lära-Gå-Stol Walkers 2
Den billige

Beemoo Lära-Gå-Stol Walkers

Skip Hop Silver Lining Aktivitetscenter 3
Premium stol

Skip Hop Silver Lining Aktivitetscenter

Hauck Disney Play Chair 4
Disney motiv

Hauck Disney Play Chair

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I denne gåstol test undersøger vi fire af, hvad vi anser som værende nogle af de bedste gåstole på markedet. Udover at sammenligne væsentlige egenskaber som komfort og sikkerhed, så vil vi også fremhæve andre funktioner og fordele ved hver model. Derudover afvejer vi underholdningsværdien ved hver gåstol og opstiller dens fordele og ulemper.

Gåstole er et sjov aktivitetslegetøj, som stimulerer barnets sanser og giver motorisk træning for det lille barn.

Der er ofte delte meninger om gåstole. Mange forældre kan derfor være i tvivl om gåstole er så slemme, som rygterne siger. Nedenfor i købsguiden kommer vi nærmere ind på den kritik, som er forbundet med gåstole, og hvordan du kan bruge denne type stol til dit barn på en sund og hensigtsmæssige måde.

Vi kommer også ind på hvilke funktioner, du skal være særligt opmærksom på, når du skal vælge en gåstol til dit barn.

Baby Dan Walking Chair

Baby Dan Walking Chair
Fordele
 • pros-icon.svg Underholdning til barnet
 • pros-icon.svg Justerbar højde
 • pros-icon.svg Bremseklodser
 • pros-icon.svg Høj ryg
 • pros-icon.svg Hjul med gummibelægning
 • pros-icon.svg Vaskbart betræk

Detaljeret gennemgang

Gåstolen fra Baby Dan er oplagt til barnet, der skal lære at gå. Med flere indstillingsmuligheder og alsidighed kombineret med komfort og sikkerhed er det et stykke babyudstyr, som kan bruges af dit barn i lang tid.

Derfor skal du vælge Baby Dan Walking Chair

Denne gåstol kan bruges fra baby er ca 6 måneder gammel og tåler en maksimal belastning på 12 kg. Det er muligt at indstille gåstolen i tre forskellige højder i takt med at barnet vokser.

Aktivitetscenteret med legetøj musik og lys, kan tages af og let gøres rent med en fugtig klud. Med et tryk på undersiden kan du folde gåstolen sammen, så den let kan pakkes væk eller tages med.

Sædet har en høj ryg som støtter barnet, og med det bløde aftagelige stofbetræk, som kan maskinvaskes, bliver rengøring dejlig nem.

Baby Dans gåstol er udstyret med håndtag bagpå, så når barnet er vokset fra sin gåstol, har du en gåvogn med musik.

Stolen er udstyret med bremseklodser, som giver en ekstra sikring ved trapper. Hjulene, som er belagt med gummi, skåner gulvet for ridser og skrammer.

Beemoo Lära-Gå-Stol Walkers

Den billige

Beemoo Lära-Gå-Stol Walkers
Fordele
 • pros-icon.svg Kan klappes sammen
 • pros-icon.svg Justerbar højde
 • pros-icon.svg Vaskbart betræk
 • pros-icon.svg Legebord

Detaljeret gennemgang

Her får du meget gåstol for pengene. Beemoos gåstol giver barnet mulighed for nem bevægelighed og sjovt legetøj på bordet. Der er også tænkt på forældrene, da stolen er let at klappe sammen og vedligeholde med vaskbart betræk.

Derfor skal du vælge Beemoo

Stolen har et aktivitetsbord med legetøj med lyd og lys, som kan underholde barnet og fås i tre flotte farver.

Alle hjulene på gåstolen kan dreje 360 grader, så det er let for barnet at øve sin motorik, manøvrere og styre stolen i alle retninger i huset uden besvær.

Denne gåstol fra Beemoo kan indstilles i højden, så dit barn har mulighed for at bruge stolen i længere tid.

Gåstolen er let at opbevare og pakke væk eller tage med  på ferie, da du nemt kan folde den sammen. For at gøre rengøring lettere kan stolens betræk tages af og håndvaske.

Vælger du denne model får du mange gode funktioner og aktivitet til din baby for få penge.

Skip Hop Silver Lining Aktivitetscenter

Premium stol

Skip Hop Silver Lining Aktivitetscenter
Fordele
 • pros-icon.svg Kan bruges fra 4 måneder
 • pros-icon.svg Flere funktioner
 • pros-icon.svg Meget legetøj
 • pros-icon.svg Tegnebord

Detaljeret gennemgang

Denne gåstol er et 3-1 aktivitetscenter, som udvikler dit barns motorik og stimulerer sanserne. Den konverterbar stol tilbyder mange muligheder og tilpasning, som gør, at du og dit barn kan have glæde af den i lang tid.

Derfor skal du vælge Skip Hop Silver Lining

Med denne multifunktionelle gåstol får du udstyr, som du og dit barn kan gøre brug af i flere faser af dets udvikling. Stolen kan bruges allerede fra 4 måneder og tåler en maksimal belastning på 12 kg.

For at sikre at dit barn får den rette støtte og udviklingsbetingelser er Silver linings gåstol udviklet i samarbejde med børnelæger. Legetøjet som monteres på bordet, er lavet i tidssvarende farver og designs med lyd og lys, som motivere til leg og stimulerer sanserne, Gåstolen kan bruges på tre måder. Til det helt lille barn, fungerer det som en stol, som kan dreje hele vejen rundt og støtter babyens naturlige motoriske udvikling ved opfordre til hop og bevægelse.

Når barnet vokser og bliver mere mobilt kan stolen konverteres til et aktivitetsbord, som barnet kan støtte sig op ad.

Når barnet bliver ældre kan bordet bruges til tegning og leg.

Det er mulig at tage benene af, så du let kan pakke gåstolen væk.

Hauck Disney Play Chair

Disney motiv

Hauck Disney Play Chair
Fordele
 • pros-icon.svg Disney motiv
 • pros-icon.svg Forskellige højdeindstillinger
 • pros-icon.svg Letvægts gåstol
 • pros-icon.svg Aftagelig aktivitetscenter

Detaljeret gennemgang

Super sød gåstol til barnet, som elsker Disney. En af de lette gåstole, som gør det ubesværet for baby at kører rundt. Gåstolen kan justeres i flere højder, så du er sikker på at den passer til dit barn.

Derfor skal du vælge Hauck Disney

Gåstolen fra Hauck, som anbefales fra 6 måneder, er med sine blot 3 kg god til det babyen, som skal lære at skubbe sig rundt.

Stolen kan justeres i tre forskellige højder, så du kan være sikker på, at barnet står godt på sine fødder, det sidder i sædet. Du er således også sikret at gåstolen kan vokse i takt med barnet.

Baby får god støtte med stolens høje ryg, så du kan være sikker på at barnet sidder trygt.

Stolen støtter barnets motorik og er let at bevæge sig med.

Derudover får er der sikkerhedslås for trapper, det anbefales dog stadigs at du bruger et babygitter.

Aktivitetscentret som er udstyret med et rat og knapper til lege, er let at tage af, så barnet kan bruge andet legeudstyr.

Guide

Delte meninger om gåstole

Gåstole har gennem årene været genstand for kritik og der er fortsat meget stærke meninger på begge sider om hvorvidt det er hensigtsmæssigt for børn at bruge gåstole.

Forstyrrelse af orienteringssansen

I 2011 kom publikationen “Sunde Børn” fra Sundhedsstyrelsen, hvori gåstolen kritiseres for at hæmme raske børn og forsinke deres udvikling, idet det menes at den naturlige sanse- og styrkeudvikling hæmmes.

Når man bruger en gåstol, er barnet beskyttet af en ring omkring sig, som gør at babyen ikke skal gøre sig så mange overvejelser om sine omgivelser og ikke behøver koordinere ift. bordkanter andre møbler og lignende. Af denne årsag menes det af kritikere, at barnets orienteringssans og evne til at manøvrere ikke trænes normalt.

Gåstole hævdes således at være en hæmning for en sund udvikling hos raske børn.

Problemer med ryg og fødder

Endnu et kritikpunkt for gåstole er at barnet ikke træner ryggen nok, når de sidder i sædet, fordi stolen simpelthen støtter for meget.

Der er også en gængs bekymring om, at hvis barnet har korte ben og står på tæer i stolen kan det resultere i udfordringer med at gå på flade fødder.

Ligesom med så meget andet handler det om at bruge sin fornuft og bruge tingene med måde. Bruger du gåstolen for meget, kan de bekymringspunkter, som kritikken går på begynde at få en betydning.

Det er imidlertid mest udbredt at få normaltudviklede sunde børn, selvom de har brugt gåstole i en meget kort periode af deres liv.

Fordele ved at investere i en gåstol

På trods af kritikken er gåstole effektive til at aktivere de små børn. Det lille barn finder meget morskab ved at bruge aktivitetslegetøjet og føre sig selv rundt på benene på samme måde som de voksne.

Mange forældre finder det også praktisk at have et sted hvor barnet kan og underholde sig selv i en kort stund, mens man har hænderne fri.

En gåstol er en god mulighed for det lille barn at lærer at bevæge sig rundt sikkert og udforske sine omgivelser trygt i den stabile stol.

Siden 2011 er der sket meget i udviklingen af babyudstyr. De modeller, som der findes på markedet i dag søger at tilbyde de bedste vilkår for hensigtigtsmessig motorisk og sansemæssig udvikling.

Som forældre kan man derfor trygt investere i en gåstol til sit barn, når blot man er opmærksom på, hvordan, og hvor meget den bruges.

Vær særligt opmærksom på, at barnet ikke bruger gåstolen i for lang tid, da dette kan blive en forhindring, når barnet skal til at lære at gå uden støtte.

Gåstole som aktiveringslegetøj

Hovedsageligt handler en gåstol ikke om at lære at gå, da børn sagtens kan lære at gå uden. I stedet skal gåstole ses som en aktiveringsmulighed for din baby, der udover de grovmotoriske fordele, skal være underholdende og stimulerende for barnet og dets sanser. En god gåstol, vil også kunne bruges uden, at babyen sidder i stolen.

Hvornår kan man bruge en gåstol

For at kunne bruge en gåstol kræves det som minimum, at barnet kan sidde selv. De fleste stole henvender sig til babyer i alderen 6-9 måneder og kan klare en belastning på 12 kg. Se derfor godt efter den model du ønsker ift. dit barns alder og vægt.

Dit barn kan herefter bruge stolen indtil barnet kan gå selv. Det er vigtigt, at stolen ikke bliver brugt længere, når barnet har lært at gå selv. Barnet har herefter ikke længere behov for at være beskyttet. Her vil en gåstol gå hen og blive en hæmning for den videre motoriske udvikling.

Vær desuden opmærksom på at selv om gåstolen sørger for at barnet beskyttet og har sikkerhedslås, skal du altid have barnet under opsyn, når barnet bruger stolen.

Hvor længe må barnet sidde i gåstolen

Det anbefales at barnet maksimalt sidder i en gåstol 15-20 minutter af gangen. Egentlig er en gåstol mere et aktiveringsredskab end det egentlig er gåtræning. Ved ikke at overdrive den tid dit barn sidder i den, er du sikker på at stolen støtter dit barns udvikling i stedet for det modsatte. Være opmærksom på at gåstolen aldrig må blive en erstatning for almindelig motorisk træning og leg på gulvet.

Sådan vælger du den rette gåstol

For at sikre at du får den rette gåstol til dit barn, er det vigtigt at danne sig et overblik over hvilke funktioner du vægter højest ved en gåstol, og hvordan du ønsker at dit barn skal bruge stolen.

Justerbar højde

Når du er på udkig efter gåstole, er anbefalingen klart at finde en gåstol, som kan justeres i højden. Med en justerbar gåstol er du sikret, at den kan justeres til en højde, som passer til din babys ben.

Endnu en fordel er, at du kan indstille højde i takt med at dit barn vokser. Når du vælger din gåstol så vær også gerne opmærksom på, hvor brugervenlig den er at justere, så sparer du dig selv for udfordringer med produktet på længere sigt.

Aktivitetscenter

En gåstol skal være stimulerende og underholdende og stimulerende for barnet. Derfor skal du lægge særlig vægt på om gåstolen er udstyret med et aktivitetscenter, og hvad det har at byde på.

Dette er særlig vigtigt i starten, når barnet ikke er begyndt at skubbe sig frem endnu.

Har din gåstol et godt aktivitetscenter, kan gåstolen nemlig fungere som legebord selv, når barnet ikke sidder i den. Gør dig nogle overvejelser, om hvilket legetøj, du ønsker, der skal være. Om der skal være lyde eller ej, og hvor mange muligheder der er. Du kender dit barn bedst, og hvad det vil synes er sjovt og interessant. Det er også en god ide, hvis der er mulighed for at fjerne aktivitetscenteret helt og bruge noget andet legetøj. På den måde har du flere muligheder med dit barns gåstol.

Hjul

Når du kigger efter gåstole, så vær særligt opmærksom på, hvilke hjul der er på den model, som du vil købe. Sørg gerne for at vælge en gåstol med hjul, som kan dreje hele vejen rundt, så manøvrering bliver let og glidende for barnet. Det er en god ide at tjekke om hjulene kan køre på dit gulv, hvis du har gulvtæpper, eller om de kan risikere at ridse et trægulv.

Kombineret gåstol og gåvogn

En gåstol er som navnet antyder en stol, som barnet kan sidde i og ved brug af fødderne bevæge sig rundt. En gåvogn er en vogn, som barnet kan støtte sig til og skubbe foran sig, når først det har lært at gå lidt. Begge dele styrker barnets motorik og udvikler deres evne til at bevæge sig rundt på egen hånd.

Eftersom gåstole kan bruges i en relativt kort periode, kan du gøre en god investering ved at kombinere de to funktioner i et produkt. På den måde kan du og dit barn have glæde af produktet i længere tid, og din baby får flere muligheder for at bruge udstyret og udfordre sig selv motorisk.

FAQ

Hvilken gåstol er bedst?

Den bedste gåstol i test er Walking Chair fra Baby Dan, da den med sin alsidighed, gode pris og komfort er et oplagt valg til din baby.

Hvornår må baby bruge en gåstol?

De fleste gåstole henvender sig til babyer i alderen 6-9 måneder. For at bruge gåstole kræver det som minimum, at barnet kan sidde selv.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×