Gåbiler til børn – De bedste gåbiler i træ og plast 2022

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Vida XL gåbil 4
den med opbevaring

Vida XL gåbil

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Iagttager man børn på en legeplads eller i det offentlige rum, vil man med garanti se en masse små børn køre rundt på hver deres gåbil. Det er nemlig en helt klar favorit blandt de mindre børn. De går fra at kravle til at gå, og kan nu pludselig bevæge et køretøj helt selv, hvormed de kan bevæge sig endnu hurtigere.

Gåbiler er gode før børnenes motorik og det er et legetøj, der ikke blot indbyder til leg, men styrker barnets bevægelser og koordination.

I vores købsguide finder du en masse information om de forskellige modeller, der findes på markedet. I vores sammenligningstabel finder du desuden fakta om de forskellige biler. Her kan du se, hvilket materiale de er udført i og meget mere. Sammenlagt giver vores købsguide og sammenligningstabel dig et solidt vidensfundament, så du kan vælge den bedste gåbil til dit barn.

Fordele
 • pros-icon.svg God kvalitet
 • pros-icon.svg Støjsvage gummihjul
 • pros-icon.svg Farverigt udseende
 • pros-icon.svg Kan bruges indendørs og udendørs
 • pros-icon.svg God pris

Detaljeret gennemgang

En af de helt klassiske gåbiler, som mange vil kunne genkende fra deres egen barndom, er Dantoy gåbilen. Dens farverige udseende gør den populær blandt børn og er et sikkert hit på børneværelset.

Derfor skal du vælge en Dantoy Scooter legebil

Dantoy legebil både udfordrer og træner dit barns motorik, men er ligeledes stabil grundet de to baghjul. Legebilen er udstyret med gummihjul, hvilket betyder, at gåbilen ikke støjer, når den kører. Det er en kæmpe fordel, især hvis man vil benytte den indendørs. Gåbilen fra Dantoy er udført i plast og er i høj kvalitet. Udførelsen i plastik er især smart, hvis man vil benytte gåbilen udenfor, da den nemt kan vaskes af.

Prismæssigt fås denne gåbil fra Dantoy til en rigtig god pris og gåbilen vil med garanti give dit barn rigtig mange timers leg og sjov både inden- og udenfor.

MV Sports Gurli Gris gåbil

bedste billige legebil

Fordele
 • pros-icon.svg Meget god pris
 • pros-icon.svg Kan bruges af helt små børn
 • pros-icon.svg Farverigt udseende

Detaljeret gennemgang

MV Sport har med deres Gurli Gris gåbil lavet en bil, der henvender sig til de mindste. Den er anbefalet fra 1 år, så den vil kunne bruges af selv helt små børn. Dens udseende vil sikker vække begejstring hos de fleste små børn.

Derfor skal du vælge en MV Sports Gurli Gris gåbil

Du får her en simpel udført legebil til små børn. Dens store plus er den særdeles gode pris. Gåbilen er lavet i et farverigt design med motiver fra Gurli gris. Sædet er let kurvet, hvilket gør det nemmere for små børn at sætte sig op på gåbilen. Den har indbygget en klods i forenden, der forhindrer, at gåbilen kan tippe forover.

Gåbilen er udstyret med en indbygget rygstøtte. Det kan dit barn læne sig op ad, men rygstøtten kan ligeledes benyttes af forældrene til at skubbe eller trække deres barn hen over gulvet i stuen. Du får her en bil, der kan bruges af selv de helt små og som byder op til leg indenfor.

Vilac vintage gåbil

bedste premium model

Fordele
 • pros-icon.svg Flot udseende i retro stil
 • pros-icon.svg Udført i metal og med gummihjul
 • pros-icon.svg Kan bruges som indretningsgenstand

Detaljeret gennemgang

Vilac har med deres vintage model lavet en gåbil, hvis udseende vækker glæde ved både store og små. Den er udført i metal og der er kælet for detaljerne. Prisen er høj, men designet er tidløst og gåbilen kan bruges i indretningen efter brug.

Derfor skal du vælge en Vilac vintage legebil i metal

Denne legebil kan ikke først benyttes, når dit barn fylder 1,5 år, men kan derimod flytte ind på børneværelset som pynt allerede når baby bliver født. Der er her tale om en retro gåbil i metal, der er rigtig flot at se på. Denne vintage legebil er særdeles velegnet som dåbsgave.

Sædet på denne retro gåbil har to positioner, så det kan flyttes i takt med at den lille vokser. Legebilen er derudover udstyret med et rat i metal, og støjsvage gummihjul. Dens udseende gør, at den kan bruges som indretningsgenstand, når dit barn er færdig med at bruge den, og det gør, at den høje pris er mere overkommelig.

Vida XL gåbil

den med opbevaring

Vida XL gåbil
Fordele
 • pros-icon.svg Plads til opbevaring samt lyde og lys
 • pros-icon.svg God pris
 • pros-icon.svg Simpelt udseende

Detaljeret gennemgang

VidaXL har lavet en gåbil med opbevaring. Man finder her nemlig opbevaringsplads under sædet. Dette kan løftes og barnet kan putte ting heri. Gåbilen kan derfor ikke kun bruges til kørsel, men ligeledes integreres i andre lege.

Derfor skal du vælge en Vida XL legebil

Du får her ikke blot en gåvogn, men en rigtig legebil, der både indeholder opbevaring og som kan producere lys og lyd. Opbevaringspladsen under sædet er i sig selv en sjov funktion. Men når det så kombineres med, at bilen kan sige lyde og blinke, når der trykkes på knappen på rattet, vil de fleste børn juble højt.

Man får her ligeledes en rygstøtte, som barnet kan læne sig op ad, men som også kan bruges af forældrene til at skubbe legebilen fremad. Man får altså her alt i alt en legebil til indendørs brug med mange funktioner, der indbyder til leg, til en rigtig god pris.

Vilac Firetruck gåbil

legebilen i træ

Fordele
 • pros-icon.svg Rigtig flot udseende som brandbil
 • pros-icon.svg Udført i træ
 • pros-icon.svg Opbevaringsplads under sæde

Detaljeret gennemgang

Leder du efter en gå bil i træ er modellen Vilac Firetruck den helt rigtige. Vilac har nemlig udviklet en legebil, der er udført som en brandbil. Prismæssigt ligger den i den høje ende, men du får her et virkelig flot og fint udført køretøj til dit barn.

Derfor skal du vælge en Vilac Firetruck legebil i træ

Gåbilen er udstyret med et sæde, der kan klappes op. Nedenunder finder man opbevaring til legesager eller små snacks. Bagerst på brandbilen er der anbragt en stopklods, så legebilen ikke kan tippe bagover. Rattet er ligeledes lavet i træ.

Det franske designteam har designet en legebil med en helt egen personlighed og et unikt udseende. Du får her ikke blot en funktionel legebil, men ligeledes et køretøj, der er af høj kvalitet og som er flot at se på – for både store og små. Prisen er i den høje ende, men et køretøj som dette kan holde til leg i mange år og gå i arv til senere brug.

Guide

Sådan vælger du den rigtige gåbil til dit barn

En gåbil hører til blandt det legetøj, der kan findes hos langt de fleste børnefamilier. En legebil vil typisk være opbygget således, at barnet sidder på et sæde og med sine ben på hver side kan skubbe sig enten frem eller tilbage. Det er et køretøj, hvormed et lille barn selvstændigt kan bevæge sig frem og tilbage.

Funktioner

I den helt klassiske udformning af en gåvogn vil der være et sæde med hjul under og enten et styr eller et håndtag, hvor man holder fast. Benene hænger ned på hver side af sædet og ens barn kan nu skubbe bilen afsted. Der findes dog også modeller, hvor der er indbygget flere funktioner i bilen.

Rygstøtte og opbevaring

Nogle modeller er udstyret med en indbygget rygstøtte, som den lille bilist kan læne sig op ad. Det kan ligeledes bruges af forældrene til at skubbe den lille på bilen, hvis de små ben bliver trætte undervejs.

Derudover vil der ved nogle biler være indbygget opbevaring under sædet. Ved nogle gåbiler er der indbygget reflekser, så legebilen bedre kan ses og andre modeller har indbygget et båthorn eller lyde.

Ved nogle legebiler vil der sågar være en tændingsnøgle og mulighed for at fylde “benzin” på bilen. Selvom vi voksne måske synes, at det er unødvendigt med disse funktioner på et køretøj beregnet til kørsel, så vil det skabe glæde hos mange børn.

Materiale

Når det kommer til materialevalg er det i første omgang vigtigt at finde ud af, hvor man vil benytte sin gåbil. Skal den bruges indenfor er man ikke helt så afhængig af, at materialet skal kunne holde til at være ude i både sol og regn.

Gåbil

De fleste gåbiler vil typisk være udført i enten plast, metal eller træ. Der er fordele og ulemper ved alle tre materialer. Plastikken har den fordel, at det er let og det kan vaskes af. En legebil i plast vil sagtens kunne tages med udenfor, uden at man skal være nervøs for, at materialet tager skade. Det kan ligeledes tørres af, hvis barnet vælger at køre igennem en mudderpøl.

Ulempen ved plastik er, at det optisk ikke syner af så meget som både metal og træ. Metal bliver i særdeleshed brugt ved legebiler i retro-stilen. Det ser flot ud, og giver bilen et autentisk udseende og ligner nærmest en bil i mini-udgave. Man får her altså en legebil i en flot standard, men materialet har den ulempe, at det er meget modtageligt overfor kradser og buler.

Ved træ er der tale om et naturmateriale og grundet træets vægt vil en legebil i træ typisk være en smule tungere og mere stabil end modellerne i plastik. Der skal dog her lægges vægt på en god overfladebehandling hvis gåbilen i træ skal benyttes udenfor.

Hjul

Ved hjulene er der stor forskel på de forskellige udformninger. Nogle er udført i hårdt plastik, mens andre er i træ eller i gummi. De kan alle køre, men lydmæssigt er der en enorm forskel mellem de forskellige materialer. De hjul, der helt klart kører bedst, er dem, der er udført i gummi.

Gummibelægningen reducerer støjen og det gør, at gåbilen kan bruges både ude men også i stuen uden at det genererer alt for mange støjgener for en selv og naboer.

Gummi vil derudover typisk have en længere levetid i forhold til hjul i massiv plastik og barnet vil kunne komme op i en højere fart på gummihjul end på træhjul eller plasthjul.

Sikkerhed

Alle gåbiler på markedet skal gennemgå sikkerhedstest, for at kunne sælges. Der er dog stadig forskel på, hvorledes sikkerheden bliver implementeret. Mange modeller har indbygget en klods foran og/eller bagved, der skal sørge for at gåbilen ikke kan tippe forover eller bagover.

Her skal man dog være obs på, at dette indskrænker, hvor man kan bruge gåbilen henne, da bilen ikke kan køre henover let forhøjede underlag.

En anden måde, hvorpå producenterne højner sikkerheden, er ved placeringen af hjulene. En stor afstand, især på baghjulene vil mindske risikoen for, at gåbilen tipper. Ligeledes vil en højere vægt og tyngde mindske risikoen for dette.

Motorik og bevægelse

Nogle biler kan bruges allerede fra 1,5 års alderen, mens andre først kan tages i brug fra 2 års alderen. Uanset alder er gåbilen et redskab hvormed barnet kan træne og dygtiggøre sin motorik. Ens barn lærer at koordinere sine ben og øver sig i at disponere kraften i sine ben for at komme frem. For visse gåbiler – som f.eks. modellen fra Dantoy – anbefales det, at de først tages i brug fra 2-års alderen.

Baggrunden er, at de små hurtigt lykkes med at køre stærkt, og derfor skal de være store nok til at kunne styre gåbilen.

Fra gåbil til cykling

Børn, der i en tidlig alder er kommet i kontakt med og har prøvet kræfter med en gåbil, vil typisk have det nemmere med at komme i gang med at køre på en løbecykel.

At køre på løbecykel er samtidigt et vigtigt skridt hen imod det at cykle på en rigtig cykel. Børnene lærer i en tidlig alder at koordinere deres bevægelser for at nå frem til et bestemt sted og samtidig både regulere fart og balance.

FAQ

Hvilken gåbil er bedst i test?

Den gåbil, der for os er den bedste, er gåbilen Dantoy Scooter. Du får her et køretøj, der har et næsten ikonisk design, som er udført i hård plast så den kan bruges både ude og inde. De støjsvage gummihjul gør, at barnet kan bruge gåbilen uden at genere sine forældre eller naboer. Desuden fås gåbilen fra Dantoy til en rigtig god pris.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af en gåbil?

Du skal først og fremmest definere, hvor dit barns skal bruge sit køretøj henne. Skal det bruges udenfor, indskrænker det udvalget en del og du skal sørge for at vælge et materiale, der kan holde til at blive vådt og beskidt. Skal legebilen bruges indendørs og har du måske naboer under dig, er det en god ide, at vælge en model med støjsvage gummihjul.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×