Øjenkontakt med baby
BEDSTE I TEST
Har du en baby der ikke vil sove? Vågner barnet gentagne gange om natten? Så ved du det allerede. Det er vanvittig hårdt at klare dagen med for lidt søvn. Mange nybagte forældre overraskes over, hvor meget barnets søvn pludselig fylder når det ikke fungerer, fordi det faktisk går ud over hele familien.
Der findes ingen magiske løsninger der får din baby til at sove, men til gengæld er der en række håndgribelige råd til, hvordan du skaber de bedste omstændigheder for den gode søvn.
De første måneder af babys liv er der, for babyen ingen forskel på nat og dag. Et spædbarn har behov for at spise ofte, og er sjældent vågent kort tid ad gangen. Det ændrer sig dog, og frygt ej, alle børn lærer at sove hen ad vejen.
Lad os kigge lidt nærmere på, hvor stort et behov for søvn en baby har, som månederne går.
Nyfødt: Et nyfødt barn sover ca 14-20 timer i døgnet. Spædbarnet kender ikke forskel på nat og dag, og vågner for at spise hver 1-3. time med mange lure derimellem.
1-3 måneder: 12-18 timer i døgnet med længste søvnstræk på 4-5 timer.
4-6 måneder: 12-15 timer i døgnet. Der er behov for ca 3 lure i løbet af dagen.
6-11 måneder: 11-15 timer i døgnet. Barnet begynder at kunne undvære mad om natten og mange børn kan derfor sove igennem om natten. Der er behov for 2 lure i løbet af dagen.
Når man taler om et lille barn der sover igennem, betyder det at barnet sover 5 timer i streg. Det sker når barnet er omtrent 6-8 måneder. Barnet vågner måske kun let op og sover videre, mens andre har behov for et glas vand eller ligge tæt med mor eller far for at falde i søvn igen. Det er de færreste børn der sover natten igennem uden at vågne op.
Det er meget få babyer der bare sover, og du er ikke en fiasko som forælder fordi din baby har svært ved at overgive sig til søvnen. Faktisk er det helt normalt.
At gå fra at sove mange måneder til de vuggende bevægelser i sin mors mave, til pludselig at ligge i en stor seng, er en stor omvæltning. Ofte kan det nyfødte barn slet ikke finde ro uden at blive vugget i søvn eller ligge på forældrenes varme mave og sove. Og det er der intet galt i. For en lille baby er tryghed alfa og omega.
Barnet vil langsomt vænne sig til omgivelserne, lydene og lugtene, og forældrene har mulighed for at skabe nogle trygge rutiner for barnet, som vil smitte af på søvnen.
Babyer og små børn er lige så forskellige som os voksne, og der kan være mange grunde til at der opstår uro når barnet lægges til at sove. Start med at overveje:
Hvis dit barn er meget svær at trøste gennem flere dage, er det en god ide at snakke med jeres sundhedsplejerske eller egen læge. Der kan være en underliggende helbredsårsag.
Måske er der tænder på vej? Mange spædbørn har også problemer med fordøjelsen, der kan blive direkte smertefuld. Måske skal babyen blot op og bevæge sig lidt så luften slippes ud, men der kan også være noget andet på færde. Faktum er at det er svært at sove hvis noget gør ondt, så undersøg dit barn, og tøv ikke med at bede om hjælp.
Hører du dig selv sige; “Min baby vil ikke sove”? så er du bestemt ikke alene. Så godt som alle forældre oplever perioder med børn, der ikke vil sove om aftenen. Den sengetid der skulle være hyggelig, bliver fyldt med angst og uro allerede inden den er startet.
Du får her en masse gode råd og tips til at få baby til at sove godt, og hvordan du kan gøre putning af baby til et dejligt tidspunkt på døgnet.
Kender du det når dit barn græder og klynker ligegyldigt hvad du forsøger? Din baby virker sulten, men kan ikke samle sig om mælk eller mad?
Du ved at den lille er træt, men det føles som en umulig opgave at få ham eller hende til at sove. Dit barn er sandsynligvis overstimuleret. Overstimulering er en hyppig, men undervurderet årsag til små børns problemer med at sove. For et lille barn er der konstant nye indtryk. Lyde, lys, dufte og kropslige fornemmelser, der tilsammen gør at sanseapparatet kommer på overarbejde. Et overstimuleret lille barn kan være meget svært at få til at sove, og vil ofte også sove uroligt når det endelig har overgivet sig til natten.
Det betyder naturligvis ikke at dit barn ikke skal stimuleres, men overvej om du kan afskærme dit barn, når han eller hun synes at have fået for mange stimuli. Det kan faktisk ofte være en fordel at lægge barnet i sengen inden det virker træt. Her kan barnet selv ligge med dæmpet lys og kigge på fine figurer, eller bare finde ro ved lyden af sine forældres snak.
Er dit barn blevet overstimuleret har det brug for hjælp til at bearbejde indtrykkene og få ro i kroppen. Det er forskelligt hvad et barn der har fået for mange indtryk trænger til, men sikkert er det at barnet skal have ro.
Som forældre kender i jeres barn bedst, og det er jer der skal aflæse om barnet skal ligge for sig selv omgivet af roligt og hyggeligt lys, eller om det trænger til at blive holdt af dig. Stol på dine fornemmelser, og prøv følgende:
Det er essentielt at lære sin babys tegn på træthed at kende helt fra start, og på den måde finde barnets egen søvnrytme.
Ved at kende dit barns træthedstegn, undgår du et overstimuleret barn som er svært at få til at falde til ro. Træthedstegn hos babyer viser sig ofte ved at de gnider sig i øjnene og kigger væk ved forsøg på øjenkontakt. Det er en god ide at reagerer hurtigt og lægge barnet i seng ved de første træthedstegn. Det gælder også når barnet er større.
Det kan være en god idé at skrive ned hvad tid din baby falder i søvn over en uges tid. Ikke hvornår du putter, men hvornår baby rent faktisk sover og vågner igen. På denne måde er det lettere at holde styr på et søvnmønster midt i amninger og bleskift.
Når søvnrytmen er på plads, kan du lægge baby til at sove på samme tid hver gang, og rent faktisk have succes med det. At forsøge at putte et barn der ikke er træt, giver kun anledning til frustration hos begge parter.
Det kan virke vildt at du skal tænke på putteritualer allerede når du står med en nyfødt baby i armene, men der er altså noget om snakken. Specielt hvis du har et barn der har svært ved det med søvn. At gøre de samme ting i den samme rækkefølge, har en tryghedsskabende effekt, og du vil hjælpe både din baby og et større barn med at falde til ro.
Putteritualer behøver ikke at være lange, og de kan også ændres hen ad vejen.
Det er aldrig for sent at forsøge at skabe rutiner og selv større børn vil reagere positivt på et hyggeligt putteritual.
Ideer til putteritual for babyer og større børnEt varmt bad der beroliger. Blid massage med olie på puslebordet Pyjamas på Amning eller flaske for de mindste med dæmpet belysning kram kys og ned i sengen En velkendt godnat sang eller historie Bamse siger også godnat Sov dejligt Sluk lyset |
Det er svært at sove hvis maven rumler, og små børns forbrænding er høj. Hvis du savner lidt længere lure eller nattesøvn så sørg for at den lilles mave er tanket godt op inden han eller hun lægges.
For mange kvinder er amningen svær i starten, og bekymringen for om det lille menneske nu får nok at spise, kan fylde rigtig meget. Tal med din sundhedsplejerske hvis du er bekymret for om dit barn får nok mælk. Det kan være en ide at supplere med modermælkserstatning, både for sulten, søvnen og din start på tilværelsen som mor. Er det en større baby kan det være du skal igang med at supplere mælken med skemad.
Dæmp eller sluk helt for lyset når du putter din baby. Det behøver ikke at være buldrende mørkt for den lille, men en dæmpet belysning er med til at sikre udskillelsen af melatonin i hjernen. Melatonin hjælper til at stabilisere døgnrytmen, og er et ekstra redskab når du skal lære den større baby at der er forskel på nat og dag. Når dit barn vågner i løbet af natten, og har behov for at spise eller få skiftet ble, så undgå at tænde en masse lys.
Undgå skærm – tablet, smartphone og pc tæt ved sengetid da det blå lys er med til at forhindre udskillelsen af melatonin. Det vil altså i sidste ende holde dit barn vågent, og give en urolig søvn. Du kan sagtens have en lille natlampe tændt så du kan orientere dig når den lille har behov for dig. En natlampe med rødt lys fremmer døsigheden, og vil hjælpe til at berolige et barn der er mørkeræd.
Alle mennesker har brug for at sove godt.
Søvnen er essentiel for at din krop og hjerne kan regenerere, og det gælder også for dit barn. Ligesom du har svært ved at overskue dagens udfordringer når du ikke får sovet, gælder det samme for dit barn. Et helt lille barn der ikke har fået nok søvn, vil blive irritabel og pylret og ikke være i stand til at håndtere de indtryk verden byder på.
Det kan altså rent ud sagt gå ud over dit barns udvikling konstant at være i underskud på søvn.
Det er stressende for alle forældre at høre sit barn græde, og lever man på et underskud af søvn er følelsen af afmagt og utilstrækkelighed endnu større. Når man står udmattet i nattemørket med et skrigende barn der ikke vil tie stille, er det svært at udvise ro og give trøst.
Her er det tilladt at sige til barnet at du lige går ud og trækker vejret, og kommer ind om et øjeblik. Det er vigtigt at du får ro på dig selv, for at du kan give det videre til dit barn. Tøv ikke med at bede om hjælp fra dine omgivelser, så du kan få bedre overskud til at tage dig af den lille. Alle der har prøvet at have et lille barn, ved hvordan det er at give afkald på sin nattesøvn.
Held og lykke, og sov dejligt.
Sørg for at den lille er både ren og mæt, inden du putter ham eller hende i sin seng eller vugge. Der er intet i vejen for at synge, vugge eller ae din baby ind i søvnen hvis det beroliger og er rart for den lille. Sørg for at lyset er dæmpet og at der er en behagelig temperatur i rummet.
En nyfødt baby sover mellem 14-20 timer i døgnet, mens en større baby sover omkring 12-15 timer i døgnet, fordelt på natten og 2-3 lure. At få baby til at sove igennem er ikke muligt før tidligst 6 måneders alderen, hvor barnet ikke længere har behov for mælk om natten.
Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
BEDSTE I TEST
BEDSTE I TEST
BEDSTE I TEST