Børnebøger – De bedste børnebøger 2022

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Børnebøger er en betydningsfuld del af mange familiers hverdag. Mange læser en hyggelig godnathistorie inden sengetid, bruger en bog til at underholde på en ellers kedelig biltur eller finder bøgerne frem, når det er tid til ferie og afslapning.

Gode børnebøger kan være med til at gøre børnene interesseret i læsning og litteratur, og de kan styrke børnenes sprog og ordforråd. Desuden er det en skøn måde for forældre at få kvalitetstid med sit barn.

I denne købsguide har vi udvalgt de bedste bøger til de 1-3 årige. Bøgerne har gode historier til de allermindste med humoristiske fortællinger og flotte tegninger, som uden tvivl vil være en succes hos både barnet og forældrene.

Vi bringer derefter fem bøger, som er populære børnebøger til de 4-6 årige. Her er historier, som er perfekte til at få læst højt, styrke barnets sprog og bringer oplevelser fra dagligdagen og store følelser.

Til de lidt større børn har vi til sidst fire bud på gode bøger til børn på 6 år og opefter, hvor der både er klassiske historier, sjove børnebøger, oplevelser fra virkeligheden, magi og besynderlige ting.

De bedste børnebøger – 1-3 årige

Guide

Gode børnebøger

Børnebøger er den perfekte måde at tilbringe en hyggelig stund med de mindste. Her kan barnet leve sig ind i en verden, se på flotte illustrationer eller lytte til forældrenes højtlæsning, mens søvnen trænger sig på inden sengetid.

Vi har ofte så travlt med alt muligt, og i mange hjem vinder teknologien mere og mere frem, men der er intet som en god bog, når det handler om at komme lidt ned i gear. De bedste bøger er med til at styrke barnets fantasi og fortæller en god historie. Bøgerne kan være med til at træne børnenes ordforråd og byder på både humor og refleksion over oplevelser eller store følelser.

De bedste børnebøger kan læses igen og igen

De klassiske børnebøger og deres fortællinger går aldrig af mode og kan læses igen og igen for det samme barn eller gennem generationer. Derfor er børnebøger en rigtig god investering både til ens egne børn eller som gaveidéer i forbindelse med f.eks. fødselsdage.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal give til et barn, kan du næsten være sikker på, at en bog bliver godt modtaget. Børn elsker velkendte historier og har ikke noget imod at læse de samme bøger flere gange. De bedste historier er underholdende og giver barnet en god oplevelse. Gode børnebøger kan også være med til at skabe tryghed hos barnet, f.eks. inden det skal sove.

Højtlæsning

Forskning viser, at læsning påvirker vores mentale sundhed på en positiv måde. Dette gælder også for børn.

Højtlæsning styrker både barnets sproglige kompetencer og har stor betydning for dets mentale sundhed. Når du som forældre er nærværende og har din opmærksomhed rettet mod noget fælles med barnet, støtter du dit barns trivsel og sænker stressniveauet. Barnet oplever tryghed og tilknytning til dig, fordi du gennem højtlæsningen skaber et rum med udelt opmærksomhed og viser, at du gerne vil bruge tid sammen med barnet.

Derudover giver højtlæsning ro, fokus og refleksion i en verden, som kan føles kaotisk, og som ofte er fyldt med input og støj. Bøgerne hjælper barnet med at forstå verden, koncentrere sig og slappe af i et roligt øjeblik. Der reflekteres over historierne og de forskellige temaer, og barnet lever sig ind i andre menneskers følelser og livsomstændigheder.

Man behøver ikke læse i timevis hver dag. Et øjebliks hyggelig læsning inden godnat har også rigtig god effekt.

Forskellige børnebøger

Når du skal vælge mellem de mange forskellige bøger på hylderne, er det vigtigt først og fremmest at overveje barnets alder.

Når der er tale om små børn, kan du med fordel gå efter de mere robuste, små bøger med hårde sider, som ikke kan rives af så let, og flotte billeder af de objekter, barnet kender fra hverdagen. De fleste små børn elsker at se på billederne og lære, hvad objekterne hedder. Jo flere farver og kontrast jo bedre! Og hvis der er tekstur og noget, der kan pilles ved, eller flapper, der kan løftes op, er det også en succes. Andre bøger kan sige lyde, og det er også sjovt for de små.

Når børnene bliver lidt ældre, kan bøgerne efterhånden byde på flere aktiviteter eller fortællinger. Barnet vil elske at høre dig læse historierne højt og vil begynde at reflektere mere og mere over indholdet.

Efterhånden som du kender barnet og dets personlige interesser bedre og bedre, kan du finde bøger, som matcher disse. Elsker barnet naturvidenskab eller fine prinsesser? Eller vil det helst høre en sjov historie, som I kan grine af sammen inden sengetid? Der findes børnebøger til enhver smag, hvad enten du og dit barn ønsker klassiske historier eller moderne fortællinger.

På vores liste over udvalgte bøger finder du gode historier og flotte illustrationer, og vi er overbevist om, at dit barn vil elske lige netop den bog, du vælger.

FAQ

Hvornår kan man begynde at læse højt for børn?

Allerede omkring 1-års alderen vil højtlæsning have en positiv effekt på dit barn og dets sproglige udvikling.

Skal der være billeder i bøgerne?

Indtil barnet rammer 5-års alderen er det godt at læse højt fra bøger med mange billeder, så barnet bliver stimuleret mest muligt og kan sammenligne ordene det hører med de billeder det ser. Herefter kan I begynde med bøger uden billeder. Ofte vil børn gerne tegne eller lege imens og det er helt fint.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×