Børnebøger – De bedste børnebøger 2022

1
Min løfte-flapper-bog 100 første dyr

Med denne bog får de små børn rig mulighed for at løfte flapperne og se, hvad der gemmer sig under dem. Bogen har flotte og farverige billeder af dyr, som man kan kigge på med sit barn. Man kan bruge bogen til at tale om billeder og dermed hjælpe sit barn til et større ordforråd ved at navngive og beskrive det, I ser på siderne. Hukommelsen kommer også i spil, når barnet prøver at huske,…

Læs mere →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Min løfte-flapper-bog 100 første dyr 109,95 kr. Gucca
Alt om Plet 73 kr. iMusic
Bolden 112 kr. Proshop.dk
Lamaze Min første bog 109 kr. ComputerSalg A/S
Mimbo Jimbos lille kasse med bøger 129 kr. Saxo DK
De små Lærer Første Ord 103 kr. iMusic
Den dag Leopold blev sur 103 kr. Proshop.dk
Min store bog om kroppen: en bog med flapper 149,95 kr. Legebyen.dk
Gyldendals store godnatbog for de små##
Fem minutter i godnat 149,95 kr. Gucca
Astrid Lindgrens allerbedste historier, Lydbog 169 kr. Proshop.dk
Sigurd fortæller om naturvidenskab 159 kr. ComputerSalg A/S
Børnenes H.C. Andersen##
Harry Potter og De Vises Sten##

Børnebøger er en betydningsfuld del af mange familiers hverdag. Mange læser en hyggelig godnathistorie inden sengetid, bruger en bog til at underholde på en ellers kedelig biltur eller finder bøgerne frem, når det er tid til ferie og afslapning.

Gode børnebøger kan være med til at gøre børnene interesseret i læsning og litteratur, og de kan styrke børnenes sprog og ordforråd. Desuden er det en skøn måde for forældre at få kvalitetstid med sit barn.

I denne købsguide har vi udvalgt de bedste bøger til de 1-3 årige. Bøgerne har gode historier til de allermindste med humoristiske fortællinger og flotte tegninger, som uden tvivl vil være en succes hos både barnet og forældrene.

Vi bringer derefter fem bøger, som er populære børnebøger til de 4-6 årige. Her er historier, som er perfekte til at få læst højt, styrke barnets sprog og bringer oplevelser fra dagligdagen og store følelser.

Til de lidt større børn har vi til sidst fire bud på gode bøger til børn på 6 år og opefter, hvor der både er klassiske historier, sjove børnebøger, oplevelser fra virkeligheden, magi og besynderlige ting.

De bedste børnebøger – 1-3 årige

Dette er en personlig børnebog, som handler om at tage i skoven sammen med en voksen, man holder af. I skoven møder barnet og den voksne en række søde dyr og deres små unger. Heriblandt en hoppende hare, søde rådyr og kvækkende frøer. 

Barnet er aktivt med i handlingen i denne personlige bog ved f.eks. at tælle, synge og imitere dyrenes lyde. Fortællingen er egnet til små børn i alderen 0-4 år og kan laves til et eller to børn samt en voksen. Man kan også tilpasse bogen, så andre familiemedlemmer optræder, hvis man ønsker det.

Min løfte-flapper-bog 100 første dyr – børnebog

Alvilda 100 Første Dyr

Med denne bog får de små børn rig mulighed for at løfte flapperne og se, hvad der gemmer sig under dem. Bogen har flotte og farverige billeder af dyr, som man kan kigge på med sit barn.

Man kan bruge bogen til at tale om billeder og dermed hjælpe sit barn til et større ordforråd ved at navngive og beskrive det, I ser på siderne. Hukommelsen kommer også i spil, når barnet prøver at huske, hvad der gemmer sig under de forskellige flapper, og motorikken og koordineringsevnen trænes ved at åbne og lukke dem.

Alt om Plet

Alt om Plet

Denne fine lille bog er formet som hvalpen Plet og vil være ganske uimodståelig for de mindste. Bogen handler om den søde hund Plet og hans hverdag, hvor han f.eks. leger med sine venner.

Illustrationerne er enkle og klare, og der er ikke ret meget tekst. Bogen har tykke sider, som ikke går i stykker, når det lille barn piller ved dem.

Denne bog og dens simple historie om hunden Plet er perfekt til at få læst højt af forældrene, samtidig med at barnet kan se på billederne.

Bolden – Lyt, rør og føl med bondegårdsdyr

Forlaget Bolden Boldens Forlag

Denne bog præsenterer barnet for nogle af de sødeste og flotteste bondegårdsdyr, og når man rører ved dyrenes bløde pels, kan man høre deres lyde. Dette er en interaktiv bog med flotte billeder, rør-og-føl-effekter og ægte dyrelyde..

Barnet lærer, hvordan kyllinger og køer siger, og man kan tale med barnet om de forskellige dyr og dermed styrke barnets ordforråd.

Lamaze Min første bog

Lamaze Min første bog

Denne fine bog fra Lamaze kan hænges på barnevogne, bæreseler eller tages med i autostolen, så baby kan have den med på tur og ikke keder sig, når I er på farten.

Barnet vil elske at udforske de mange flotte og farverige figurer. Bogen er lavet i bløde sider med forskellige teksturer og krøller, som barnet kan pille ved og føle på.

Mimbo Jimbos lille kasse med bøger

Mimbo Jimbos lille kasse med bøger

I Mimbo Jimbos flotte lille kassette finder du fire papbøger til de mindste, som hver fortæller sin lille historie om den blå elefant Mimbo Jimbo: “Mimbo Jimbo på tur”, “Mimbo Jimbo maler”, “Mimbo Jimbo besøger sin familie” og “Mimbo Jimbo laver spejlæg”.

De små historier med farverige illustrationer, så der er masser at kigge på, er perfekt til brug ved godnatlæsning eller til en hyggelig lille stund.

De bedste børnebøger – 4-6 årige

De små Lærer Første Ord

De små lærer - Skriv og visk ud - Første ord

Dette er en smart aktivitetsbog, som kan bruges igen og igen. Barnet tegner, skriver og visker ud!

Det er en sjov og lærerig måde at øve håndskrift på, hvor barnet får mulighed for at lære bogstaverne at kende ved at løse små, simple opgaver og øve sig i mere end 100 genkendelige ord fra dets hverdag.

Bogen kommer med en ikke-permanent tuschpen.

Den dag Leopold blev sur

Den dag Leopold blev sur, Hardback

Denne spændende bog handler om den søde gris Leopold, som kommer hjem fra skole og gerne vil se “Fid med Gris” i fjernsynet. Det får han dog ikke lov til, for hans mor beder ham om at rydde op på sit værelse. Det har Leopold slet ikke lyst til, så han bliver sur og stikker af hjemmefra. Hvad tror du, Leopolds mor siger, når hun opdager, at han er væk?

Med serien om Leopold, som er fyldt med beskrivelse billeder og korte tekster, lærer børnene om følelser.

Min store bog om kroppen: en bog med flapper

Min store bog om kroppen: en bog med flapper

Dette er en sjov og lærerig flapbog, som handler om Eskild og Rose, som gerne vil vide alt om kroppen. Her kan barnet gå på opdagelse under flapperne og så svar på masser af spørgsmål om menneskekroppen og dens mange spændende funktioner.

Her kan man f.eks. få svar på, hvorfor vi har knogler, hvad der sker med vingummibamsen i maven, og hvorfor vi af og til bliver syge.

Eskild og Rose har vil gerne vide det hele, og heldigvis har de en professor, som har svar på alle deres spørgsmål, og som kan forklare, hvorfor vi alle sammen er noget helt specielt.

Gyldendals store godnatbog for de små

Gyldendals store godnatbog for de små, Hardback

Med Gyldendals store godnatbog for de små får du nye billedbøger, gamle eventyr, rim og remser, digte og godnatsange. Her kan du møde Vitello eller læse om prinsessen på ærten. Du kan også gå på jagt i flotte myldrebilleder eller lære om tal og bogstaver, hvorefter du kan slutte af med en af de velkendte godnatsange.

Denne godnatbog byder på lidt af det hele, så du kan være sikker på, at der både kan grines, hygges og slappes af, før søvnen indtræder.

Fem minutter i godnat – Frost

Fem minutter i godnat - Frost (Indbundet, 2019)

Tag med Anna, Elsa, Olaf og Sven på eventyr i det sneklædte landskab gennem tolv skønne historier med flotte illustrationer.

Denne højtlæsningsbog byder på korte historier, som kan bruges til sengetid, læsetid eller på alle mulige andre tidspunkter på dagen. De korte historier gør det nemt lige at tage bogen frem, når man har lidt tid tilovers.

De bedste børnebøger – 6 årige og opefter

Astrid Lindgrens allerbedste historier, Lydbog

Astrid Lindgrens allerbedste historier, Lydbog MP3

Børn og voksne over hele verden elsker Astrid Lindgren, og det er der en god grund til! Hendes børnebøger er både sjove og alvorlige og kan læses igen og igen.

Her får du og din familie en samling af Astrid Lindgrens klassiske og bedste historier om Pippi Langstrømpe i Villa Villekulla, Karlsson på taget, Madicken på Junibakken, Emil fra Lønneberg, Bulderbybørnene og mange flere.

Bogen indeholder de fantastiske fortællinger Dragen Med De Røde Øjne, Se, Madicken, Det Sner!, Pippi Finder En Spunk, Emil Og Suppeterrinen, Karlsson Er Den Dygtigste I Klassen, Jeg Vil Ikke I Seng!, I Skumringslandet, Allerkæreste Søster, Pelle Flytter Til Komfusenbo, Peter Og Petra Begynder I Skolen Og Pontus Går I Skole.

Sigurd fortæller om naturvidenskab

Sigurd fortæller om naturvidenskab

I denne sjove og informative aktivitetsbog tager Sigurd Barret os med på en rejse ud i rummet, rundt i verden, ind i menneskekroppen og ud i naturen med tilhørende musik, film og brætspil.

Her kan hele familien være med til at lære om naturvidenskab (målgruppen er 5-100 år) gennem bogens 16 kapitler, som er illustreret med flotte og sjove tegninger.

En god bog, hvis du og dit barn ønsker svar på nogle af de mest spændende naturvidenskabelige spørgsmål, såsom hvordan Jorden blev dannet, eller hvis I interesserer jer for rumrejser, stjerner og sorte huller, er denne bog det perfekte valg.

Børnenes H.C. Andersen

Børnenes H.C. Andersen, Hardback

I denne bog finder man en udvalgt samling af H.C. Andersens eventyr med flotte illustrationer. En god børnebog til højtlæsning, og som introducerer H.C. Andersens verden for børnene og lader fantasien få frit spil

Bogen indeholder eventyrerne: Snedronningen, Nissen hos Spækhøkeren, Lille Claus og Store Claus, Tommelise, Fyrtøjet, Prinsessen på ærten, Snemanden, Den grimme Ælling, Klods-Hans, Kejserens nye klæder, De vilde svaner, Hvad fatter gør, er altid det rigtige, Svinedrengen, Grantræet, Den standhaftige tinsoldat, Hyrdinden og skorstensfejeren.

Harry Potter og De Vises Sten

Harry Potter og De Vises Sten, Hardback

De populære bøger om Harry Potter er en serie af fantasybøger, som handler om den unge troldmand Harry Potter, som får at vide, at hans far var en berømt og respekteret troldmand, og hans mor en overordentlig dygtig heks.

Han skal starte på Hogwarts, som er en skole for heksekunster og troldmandsskab. Her starter et eventyrligt liv for Harry, der skal lære en masse magiske tricks og samtidig må tage kampen op mod den onde troldmand, der dræbte hans forældre.

Dette er den første bog i serien, og den er perfekt til de lidt større børn. De fantastiske børnebøger om Harry Potter kan læses i mange år frem, og de kan bruges både til højtlæsning, eller til når barnet selv får mod på læsning. Historien byder på masser af fantasi, magi, humor og store følelser

Gode børnebøger

Børnebøger er den perfekte måde at tilbringe en hyggelig stund med de mindste. Her kan barnet leve sig ind i en verden, se på flotte illustrationer eller lytte til forældrenes højtlæsning, mens søvnen trænger sig på inden sengetid.

Vi har ofte så travlt med alt muligt, og i mange hjem vinder teknologien mere og mere frem, men der er intet som en god bog, når det handler om at komme lidt ned i gear. De bedste bøger er med til at styrke barnets fantasi og fortæller en god historie. Bøgerne kan være med til at træne børnenes ordforråd og byder på både humor og refleksion over oplevelser eller store følelser.

De bedste børnebøger kan læses igen og igen

De klassiske børnebøger og deres fortællinger går aldrig af mode og kan læses igen og igen for det samme barn eller gennem generationer. Derfor er børnebøger en rigtig god investering både til ens egne børn eller som gaveidéer i forbindelse med f.eks. fødselsdage.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal give til et barn, kan du næsten være sikker på, at en bog bliver godt modtaget. Børn elsker velkendte historier og har ikke noget imod at læse de samme bøger flere gange. De bedste historier er underholdende og giver barnet en god oplevelse. Gode børnebøger kan også være med til at skabe tryghed hos barnet, f.eks. inden det skal sove.

Højtlæsning

Forskning viser, at læsning påvirker vores mentale sundhed på en positiv måde. Dette gælder også for børn.

Højtlæsning styrker både barnets sproglige kompetencer og har stor betydning for dets mentale sundhed. Når du som forældre er nærværende og har din opmærksomhed rettet mod noget fælles med barnet, støtter du dit barns trivsel og sænker stressniveauet. Barnet oplever tryghed og tilknytning til dig, fordi du gennem højtlæsningen skaber et rum med udelt opmærksomhed og viser, at du gerne vil bruge tid sammen med barnet.

Derudover giver højtlæsning ro, fokus og refleksion i en verden, som kan føles kaotisk, og som ofte er fyldt med input og støj. Bøgerne hjælper barnet med at forstå verden, koncentrere sig og slappe af i et roligt øjeblik. Der reflekteres over historierne og de forskellige temaer, og barnet lever sig ind i andre menneskers følelser og livsomstændigheder.

Man behøver ikke læse i timevis hver dag. Et øjebliks hyggelig læsning inden godnat har også rigtig god effekt.

Forskellige børnebøger

Når du skal vælge mellem de mange forskellige bøger på hylderne, er det vigtigt først og fremmest at overveje barnets alder.

Når der er tale om små børn, kan du med fordel gå efter de mere robuste, små bøger med hårde sider, som ikke kan rives af så let, og flotte billeder af de objekter, barnet kender fra hverdagen. De fleste små børn elsker at se på billederne og lære, hvad objekterne hedder. Jo flere farver og kontrast jo bedre! Og hvis der er tekstur og noget, der kan pilles ved, eller flapper, der kan løftes op, er det også en succes. Andre bøger kan sige lyde, og det er også sjovt for de små.

Når børnene bliver lidt ældre, kan bøgerne efterhånden byde på flere aktiviteter eller fortællinger. Barnet vil elske at høre dig læse historierne højt og vil begynde at reflektere mere og mere over indholdet.

Efterhånden som du kender barnet og dets personlige interesser bedre og bedre, kan du finde bøger, som matcher disse. Elsker barnet naturvidenskab eller fine prinsesser? Eller vil det helst høre en sjov historie, som I kan grine af sammen inden sengetid? Der findes børnebøger til enhver smag, hvad enten du og dit barn ønsker klassiske historier eller moderne fortællinger.

På vores liste over udvalgte bøger finder du gode historier og flotte illustrationer, og vi er overbevist om, at dit barn vil elske lige netop den bog, du vælger.

FAQ

Hvornår kan man begynde at læse højt for børn?

Allerede omkring 1-års alderen vil højtlæsning have en positiv effekt på dit barn og dets sproglige udvikling.

Skal der være billeder i bøgerne?

Indtil barnet rammer 5-års alderen er det godt at læse højt fra bøger med mange billeder, så barnet bliver stimuleret mest muligt og kan sammenligne ordene det hører med de billeder det ser. Herefter kan I begynde med bøger uden billeder. Ofte vil børn gerne tegne eller lege imens og det er helt fint.