Babytøj størrelser – Køb babytøj i de rigtige størrelser

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Er der en lille baby på vej? Når du venter en lille ny baby, er der mange praktiske ting som er gode at have forberedt, inden baby kommer til verden. Babytøj er noget af det allerførste babyudstyr, du får brug for, til din nyfødte baby.

Der findes et stort udvalg af babytøj til nyfødt og mange mærker at vælge mellem. Der kan være en smule forskel på størrelserne blandt de forskellige mærker, men der findes heldigvis en generel guide til at finde den rigtige størrelse tøj. I starten kan det være, at du skal prøve dig lidt frem. Nogle modeller er f.eks. til lange og smalle børn, mens andre er mere til brede børn. Når du har fundet det helt rigtige tøj til dit barn, kan det nogle gange være en fordel at købe tøj af det samme mærke.

Guide

Størrelsesguide babytøj / børnetøj

Størrelsen på babytøj og tøj til børn angives i centimeter svarende til babys højde (længde) Størrelserne for baby født til termin starter ved str 50 cm og springer ved 6 cm.

Tabel over tøjstørrelser til baby:

str 50 alder = 0 måneder
str 56 alder = 2 måneder
str 62 alder = 3 måneder
str 68 alder = 6 måneder
str 74 alder = 9 måneder
str 80 alder = 12 måneder
str 86 alder = 18 måneder
str 92 alder = 2 år

Det er en god idé at købe et par slå om bodyer til den nye baby. Du vil højst sandsynligt skulle bruge en str 50 cm / 56 cm. Ofte vil man som nye forældre købe alt for meget sødt babytøj i små størrelser, som man aldrig får brugt. En slå om body er praktisk, da den ikke skal over hovedet. Den er let at tage af, løfte baby op og placere en ny, som du lægger baby hen på og derefter knapper med trykknapper.

Hvilke materialer er bedst til tøj til nyfødt

Babys første sæt tøj skal helst være så blødt og behageligt som muligt. Det bedste materiale i tøj til babyer er bomuld og eventuelt uld. Bomuld er et naturligt materiale som er åndbart. Det kan vaskes ved høje temperaturer, som holder det hygiejnisk, samtidig med at materialet holder pasformen. Det meste tøj til baby og børnetøj er fremstillet i bomuld.

Uld er et andet naturmateriale, som er velegnet til babyer. Det er et varmt materiale, som er godt til vintermånederne. Ofte er tøjet til den lille baby lavet i merinould. Det er en af de fineste kvaliteter af uldtyper, som er varm og behagelig, uden at kradse.

Hvor meget tøj skal baby have?

Det kan anbefales at købe ca 7 styks i str 50 og 7 styks i størrelse 56. Således burde du være godt dækket ind uden at have købt for meget. Du vil hurtigt finde ud af at en baby er lig med en del ekstra vasketøj, og du vil have for travlt til at vaske hele tiden. Det bliver derfor lidt af en udfordring i starten at finde den rette balance mellem at have nok tøj mellem hver tøjvask, samtidig med ikke at have for meget, som ender op med ikke at blive brugt. Selvom din jordemoder følger med i babys udvikling, kan du ikke være helt sikker på hvor stor din baby er ved fødslen. Nogle gange kan det være en overraskelse, at baby er større eller mindre end forventet. Derfor er det en fordel at have et par slår om bodyer klar i str 62. Så er du også fri for at haste med næste køb af ny tøjstørrelse til din baby. Fra starten kan det desuden anbefales at have 3 – 5 par bukser klar til baby. Du kan evt. have 2 par i str 50 og nogle bukser i tøjstørrelse 56 cm.

Hvad størrelse bruger en nyfødt?

Når du skal købe babytøj, skal du vide at der er en lille forskel på gennemsnittet af nyfødte babyer, afhængig af om det er en nyfødt babypige eller en nyfødt babydreng. Ved fødslen er den gennemsnitlige størrelse på en nyfødt pige 51 cm og den gennemsnitlige størrelse ved fødslen på en nyfødte dreng er 52 cm. Du vil dog finde ud af, at baby vokser hurtigt den første måned. En ting som er vigtig at tage højde for, når man køber babytøj, er at bleen optager plads i tøjet.

Selvfølgelig er dette blot en generel guide til babystørrelser og der kan være udtalte individuelle forskellige.

Præmatur babytøj størrelsesguide

Der er lidt forskel på tøjstørrelser til præmature, da de er inddelt efter vægt.

Størrelsesguiden til de mindste tøjstørrelser ser således ud:

str 32 = 900 – 1500 gram
str 38 = 1500 – 2000 gram
str 44 = 2000 – 2500 gram

Gode materialer til for tidligt fødte babyer

Det er ekstra vigtigt at købe de blødeste og mest behagelige materialer til for tidligt fødte børn. Tøj til for tidligt fødte findes ofte i materialer som merinould og silke. Ulden er god til at holde på varmen, som er specielt vigtigt hos for tidligt fødte. Merinould er super blødt og behageligt og kradser ikke. Materialet silke er godt til at regulere temperaturen og er ofte blandet med merinould for den højeste komfort.

En lille hue til børn og babyer er ekstra god til at holde på varmen.

Babytøj og vasketøj

Når du får børn vil du hurtigt opdage at du samtidig får en del ekstra vasketøj. Specielt med småbørn, følger der en del ekstra vasketøj. Heldigvis er det små dele, så der er plads til mange stykker tøj i en omgang tøjvask. Man anbefaler at vaske tøjet ved 60 grader, for at holde en god hygiejne.

Størrelsesguide baby fodtøj

Når du skal købe fodtøj til baby, er det ekstra vigtigt at finde den helt rigtige størrelse og en god pasform. Vi har lavet en tabel til at guide dig med at finde hvilken størrelse der er gennemsnitlig for barnets alder.

str 11 – 12: nyfødt
str 13 – 15: 1- 2 måneder
str 16 – 18: 4 – 6 måneder
str 16 – 18: 6 – 9 måneder
str 19 – 21: 9 – 12 måneder

Ligesom vores guide til tøjstørrelser, er denne tabel blot vejledende og det er en god ide at måle efter, for at finde ud af hvilken størrelse der passer præcist til dit barn.

Det er enormt vigtigt at købe gode sko til sit barn. Der skal være god støtte i hælen, når barnet begynder at gå. Den forreste del skal være fleksibel, og så er det vigtigt at skoen sidder godt fast på foden. Der skal gerne være en lille smule ekstra plads. Pladsen svarer til, at du kan sætte en enkelt finger ned bagerst i hælen af skoen, når barnet har den på foden.

Kan man købe startpakker med babytøj?

Det er ikke så ligetil at finde såkaldte startpakker med sæt i størrelse 50, 56, 62 osv. Under afsnittet “Hvor meget tøj skal baby have?” kan du se vores anbefalinger til hvad du bør købe som startpakke. Vi anbefaler at have størrelse 50, 56 og 62 klar til den lille ny.

Hvordan måler jeg babys fodstørrelse?

Når du måler barnets fod, får du det bedste mål ved at barnet står oprejst mod en væg, med hælen mod væggen på et målebånd. Hvis du vil være helt sikker på at finde den rigtige størrelse sko til dit barn, kan det være en fordel at få hjælp i en skoforretning.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×