Bedste babydyne

Af Heidi BAdge
Heidi

Som forælder ønsker vi det bedste for vores lille barn, ikke mindst at det kan sove trygt og få en ubesværet og rolig søvn. En babydyne er et vigtigt køb – dit barn kommer til at bruge den rigtig meget, og du vil gerne vil vælge den bedste babydyne. Som nybagte forældre er der rigeligt med tanker og nervøsitet, så der er ingen grund til at du også skal bekymre dig om hvorvidt din baby nu ligger behageligt, eller har det for varmt eller koldt.  

Vi har gennemgået en række test af de bedste babydyner, så vi kan guide dig til at vælge en god babydyne med det rigtige fyld og materiale, og som passer til både dit budget og til dit barns behov.  

De udvalgte babydyner er testet på flere parametre, såsom materiale kvalitet, åndbarhed og vaskeevne. Alle certificeringer er specificeret så du kan nemt kan vælge mellem de bedste babydyner, og sikre din baby den bedste søvn.

Cocoon Økologisk Babydyne

Den bedste babydyne

Fordele
 • pros-icon.svg Den er allergivenlig og temperaturregulerende
 • pros-icon.svg Cocoons babydyne er både økologisk og vegansk
 • pros-icon.svg Dynen sælges til en favorabel pris for en virkelig høj kvalitet hvor bæredygtighed er i højsædet
 • pros-icon.svg Fås i flere størrelser

Detaljeret gennemgang

Cocoon company er en dansk virksomhed som producerer GOTS certificeret og 100% økologisk tilbehør til den gode søvn, hvad end du mangler en dyne, pude eller madras. 

Babydynen fra Cocoon company er vegansk, og lavet af genanvendelige materialer. 100 % økologisk bomuld til våret, mens fyldet består af 100% naturlige og ubehandlede kapok fibre, som virker antibakterielt fra naturens side. Sammensætningen giver yderst behagelige og allergivenlige babydyner, som også virker naturligt temperaturregulerende og svedabsorberende.

Derfor skal du vælge Cocoon Økologisk babydyne

 Den økologiske dyne fra Cocoon company er en af de bedste babydyner du kan finde, og du får rigtig meget for pengene. Også helt bogstaveligt. Dynen er håndstoppet og fyldt godt ud med de luftige og varmeregulerende fibre. 

Den både føles og synes større end andre babydyner af samme materialevalg. men den lidt stivere form på dynen betyder dog også, at du lige skal bruge dynen et par nætter selv for at bløde fibrene op, og lade dynen falde lidt sammen.

Men herefter står du faktisk med et rigtig lækkert produkt, og du vil ikke være i tvivl om at det er den rigtige babydyne du har valgt til din lille baby.

Ingen bekymringer

Kapok Fibrene er både økologiske og ubehandlede, og våret er af GOTS certificeret bomuld så du behøver ikke bekymre dig om hverken pesticider eller kemikalie brug ved fremstillingen. Du kan, med en babydyne fra Cocoon company faktisk føle dig helt tryg ved at du giver din baby en ren nats søvn.

Selv prisen er fair

Det gør heller ikke noget at den er lidt billigere i forhold til andre babydyner i samme materiale, da den ikke af den grund er gået på kompromis med hverken bæredygtighed eller kvalitetsproduktion. Det er en rigtig god dyne til en helt fair pris.

Nsleep Kapok babydyne

Det økologiske luksus valg

Fordele
 • pros-icon.svg Nsleepkapok babydynen er lavet i luksus kvalitet hele vejen igennem
 • pros-icon.svg Lavet af økologisk og bæredygtigt materiale og der er ingen kemikalier brugt under produktionen.
 • pros-icon.svg Kan bruges hele året
 • pros-icon.svg Fyldet i den tilhørende pude kan reguleres (fyldes, tømmes), hvilket er virkelig praktisk og ikke set andre steder.

Detaljeret gennemgang

Nsleep kapok babydyne er en økologisk helårsdyne, fyldt med naturlige og luftige kapok fibre, som har et væld af gode egenskaber og bidrager til en uforstyrret søvn. 

Fyldet af Kapok fiber sikrer en høj åndbarhed mens dynens vår, som er lavet af 100 % økologisk bomuld, er specialvævet og 100% støvmide tæt. Da den også er nem at vedligeholde, er det en babydyne der er velegnet til både allergikere og sensitive børn generelt.

Derfor skal du vælge Nsleep Kapok

Nsleep Kapok babydyne er lidt af et luksusprodukt, men til en pris der ikke ligger meget højere end andre dyner i samme kategori. Det er en klar bruger favorit som scorer rigtig højt hos alle testere.

Testet og godkendt

Dynen er både testet og godkendt af teknologisk institut for sin isolationsevne og evne til at lade vanddamp passere gennem. Åndbarheden sikrer at din lille baby ikke vågner af ubehag, men i stedet sørger for at baby sover en uforstyrret søvn hele natten. Faktisk kan dynen med fordel bruges hele året, da den gode åndbarhed netop sikrer at det aldrig bliver hverken for varmt eller koldt.

Luftes og tørres

Når du første gang tager dynen i brug, kan den have tendens til at lugte lidt. Lugten er udelukkende fordi det er et naturmateriale, og den forsvinder hurtigt hvis du hænger dynen til udluftning et par timer.

Det er desuden anbefalet at man ikke vasker sin kapokdyne ofte, hvilket måske kan synes en anelse uhensigtsmæssigt. Babyer har trods alt små uheld af og til. Det ER også muligt at vaske dynen, med lidt ekstra opmærksomhed. Følg vaskeanvisningen på produktet og se i øvrigt vores guide til at vedligeholde Kapok babydyner længere nede.

Pris og kvalitet

Måske ligger prisen i den lidt højere ende, men til gengæld har Nsleep lavet en babydyne til dit barn af rigtig høj kvalitet, der er kælet for detaljerne hele vejen igennem, og både dit barn og miljøet er i absolut fokus.

Konges Sløjd Kapok babydyne

Økologisk kvalitets kapok

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Konges Sløjd babydyne er 100 % økologisk fremstillet og allergivenlig
 • pros-icon.svg Dynen sælges til en fornuftig pris, da du samtidig får en høj kvalitet

Detaljeret gennemgang

Babydynen fra Konges Sløjd er dansk produceret med kvalitet og økologi i højsædet. Den har et fyld af ubehandlede og % 100 økologiske kapok fibre, samt et ydre af økologisk bomuld. 

Som med de to førnævnte dyner, er kapokkens evner specielt velegnede til en babydyne. Den er fast men alligevel blød og omsluttende, og virker både antibakteriel, isolerende og svedabsorberende.

Derfor skal du vælge Konges Sløjd Kapok babydyne?

En kapokdyne fra Konges Sløjd er et godt valg hvad enten du har et barn med tendens til allergi, et barn der sveder meget om natten, eller du blot ønsker en bæredygtig dyne der kan bruges hele året. Konges Sløjd dynen kan det hele og er lavet af rigtig høj kvalitet.

Kapok virker både antibakteriel og svedtransporterende og sørger for at holde fugt væk fra dit barn selv hvis det har tendens til at svede meget om natten, der er derfor ingen grobund for svampesporer eller husstøvmider.

Lidt stiv fra start

Selvom dynen fra Konges Sløjd kan virke lidt stiv i det fra start, så er den stadig let og nok til at din baby selv kan sparke dynen af som det er meningen den skal kunne. Dynen bliver blødere jo mere den bruges, og vil hurtig være super lækker at putte om din baby. Og så gør det jo heller ikke noget at du ved at der til Konges Sløjd dynen kun er brugt økologiske materialer.

BabyDan Junior dyne

Bedste og mest praktiske dyne til prisen

Fordele
 • pros-icon.svg Dynen kommer med en pude i samme materiale.
 • pros-icon.svg Dynen er allergivenlig.
 • pros-icon.svg Materialet gør at dynen kan vaskes oftere og så er den hurtigtørrende, hvilket er virkelig praktisk.
 • pros-icon.svg En billig babydyne, der gør at du også kan købe den hjem som ekstra dyne.

Detaljeret gennemgang

Baby Dan babydyner er lavet med fyld af Polyester mikrofiber, mens våret er i 100%  bomuld.  

BabyDans dyner er danskproducerede med omtanke for kvalitet og produktion. Det ekstra bløde materiale, samt dynens vaskbarhed gør den ideel til børn i alle alle aldre. Certificeringerne betyder at dynen er velegnet til babyer.

Derfor skal du vælge BabyDan Junior dyne?

Der er flere grunde til at dynen fra BabyDan er et rigtig godt valg. Først og fremmest kommer den til en ret lav pris i forhold til andre babydyner og den kvalitet du faktisk får. Det er ikke sikkert at den første dyne er der hvor du vil lægge hele formuen, men i stedet ønsker at vælge en billig babydyne hvor du samtidig tager et allergivenligt valg. Økotex standard 100 mærkningen er din garanti for allergivenlighed, og der ingen rester er af nogen skadelige stoffer.

Produktionen er dansk, og til at stole på hele vejen igennem.

Nem at vaske og tørre

En anden fordel ved BabyDan dynen er dens vaskbarhed.

Lad os indse at det ret hurtigt kan være nødvendigt at vaske din babys dyne, og så er det dejligt med noget der ikke kræver den helt store omgang, men bare kan smides i vaskemaskinen ved 60 grader.

Mikrofiber dyner tørrer hurtigt, og du skal ikke bekymre dig om fjer der klasker sammen. Det anbefales dog at du smider et par tennisbolde i tumbleren, så dynen forbliver fluffy og dejlig blød.

Det er rart at vide at dynen hurtigt vil være klar og tør til natten, så din baby kan få en god søvn.

Borg Living Moskusdun Babydyne

Den bedste bærevne

Fordele
 • pros-icon.svg Høj bæreevne på 12. Det her er en kvalitetsdyne!
 • pros-icon.svg Den sælges til en virkelig lav pris i forhold til kvalitet i materiale og fyld.
 • pros-icon.svg Dejlig blød putte-dyne!

Detaljeret gennemgang

Babydynen fra Borg Living er en helårsdyne med fyld af Moskus andedun med en bæreevne på 12. Den er syet i kassetter med kanalvægge der gør at der ingen kuldebroer er. Ydermaterialet i blød bomuldscambric er specielt tætvævet for at gøre den 100% uigennemtrængelig for husstøvmider og sørger for at ingen småfjer stikker ud.

Derfor skal du vælge Borg Living Moskusdun babydyne

Måske kender du en gammeldags edderdunsdyne? Dun fra moskusænder minder lidt herom. De er lette, luftige og rigtig gode til at holde på varmen.

Moskusdundynen fra Borg Living er en helårsdyne, med en rigtig høj bæreevne. Til trods for at den sælges som en helårsdyne og rigtig nok indeholder svedabsorberende egenskaber, så egner den sig alligevel bedst som en vinterdyne eller til det kolde barn.

Blød og allergivenlig

Med en dyne til dit barn fra Borg Living får du ikke en tynd dyne men en dejlig blød, fluffy og behagelig dyne som dit barn vil elske at putte sig i og sove skønt hele natten.

Moskusdynen er samtidig et allergivenligt valg da våret er så tætvævet at ingen husstøvmider kan slå sig ned her.

Den leveres i en praktisk bæretaske, som kan bruges igen når i skal have dynen med jer.

Regulerer ikke temperaturen

Moskusdun kan nemt absorbere sved så dit barn ikke ligger og er fugtigt og bliver kold i barnevognen eller tremmesengen, men indeholder ikke som sådan temperaturregulerende egenskaber. 

Temprakon Zone Babydyne

En innovativ og allergivenlig babydyne

Fordele
 • pros-icon.svg Nyeste teknologi der regulerer temperaturen og sikrer en god nats søvn uden sved.
 • pros-icon.svg Fresh teknologi der holder fugt og bakterier væk.
 • pros-icon.svg Gåsedun er bløde og dejlige at omslutte din baby i.

Detaljeret gennemgang

Temprakon Zone babydyne er udviklet med den nyeste teknologi. Den består af et certificeret dyreetisk og blødt gåsedunsfyld, kombineret med TempraCool fiber kapsler. Kapslerne er et naturmateriale som ligger inde i små celler, og som oprindeligt blev udviklet af NASA til at holde astronauternes temperatur jævn.

 Nu kan samme teknologi sikre din baby en jævn temperatur natten igennem, ved aktivt at justere når den lille har det for varmt eller for koldt. 

Fresh-teknologi forhindrer husstøvmider og bakterier i at tage form og gør dynen allergivenlig ved at holde den fri for fugt. 

Derfor skal du vælge Temprakon Zone babydyne

Temprakon Zone er lidt af en superhelt med sin innovative teknologi. Kombinationen af ægte gåsedun og TempraCool fibrene giver en dejlig blød dyne som forhindrer husstøvmider og andet kryb i at sætte sig og fremkalde allergi. Teknologien bag, betyder også at materialet kan optage varmen fra din babys krop når den har det varmt, og omvendt, afgive varme så din lille dreng eller pige ikke begynder at fryse.

Innovativ temperaturregulering

Babyer kan generelt ikke selv regulere deres kropstemperatur, og mange babyer får det nemt for varmt under dynen. Sker det, vil de små mikrokapsler i både fyld og bolster på Temprakon dynen, hjælpe til at transportere varme og fugt væk fra kroppen så barnet forbliver tørt og friskt. Og omvendt – hvis der er for koldt for den lille, vil mikrokapslerne frigive varme og lune den lille til en god nats søvn. Det er der ikke mange dyner der kan!

Det er dermed en baby dyne som passer til faktisk alle behov. Den kan bruges hele året, og vil også være en god baby dyne i barnevognen.

Zen Sleep babydyne

den bløde til allergikere

Fordele
 • pros-icon.svg Dynen er produceret allergivenligt
 • pros-icon.svg Billig babydyne
 • pros-icon.svg Materialet har en god isoleringsevne og virker svedtransporterende
 • pros-icon.svg Præcis lige så lækker blød som en almindelig dundyne

Detaljeret gennemgang

Den allergivenlige babydyne fra Zen sleep er dansk produceret og består af silikoniseret dun fiber, med en høj isoleringsevne.

Den er lavet i 100% bomuld og syet i kassetter som sørger for at fordele fyldet jævnt i dynen. Dun fibrene er, som rigtige dun, gode til at transportere fugt væk og holde din baby tør natten igennem.

Derfor skal du vælge Zen Sleep

Med en dyne fra Zen sleep får du en dejlig blød og allergivenlig dyne til dit lille barn uden at det skal koste ret meget.

Blød allergivenlighed

Der findes mange typer af fyld til en dyne og mange af dem er allergivenlige, men de fleste koster også deroppe ad.

Uden at behøve ligge en formue får du fra Zen sleep, en dyne der er specielt udviklet med henblik på at mindske allergi og som samtidig virker blød og lækker som vi kender det fra almindelige dundyner. Så uden nogle dyr har været involveret går din baby ikke glip af komforten ved en blød og lækker dyne og du skal kigge langt efter røde øjne og snue.

De silikoniserede fibre indeholder desuden en hel del luft, som gør dynen ekstra temperaturregulerende, så der heller ikke bliver alt for varmt og fugtigt under dynen.

Ringsted Dun Kiddy Babydyne

Den sikre kvalitetsdyne i dun

Fordele
 • pros-icon.svg Meget høj kvalitet
 • pros-icon.svg Kiddy dynen holder sig god i mange år, og kan derfor let gå i arv til dit næste barn
 • pros-icon.svg Ringsted dundyner er danskproducerede og er underlagt skarp dyreværnslov.

Detaljeret gennemgang

Ringsted Dun Kiddy Babydyne Dynerne fra Ringsted Dun er allergivenlige og produceret uden kemikalier. Dunene stammer alle fra Europa, de er af højeste kvalitet og med dyrenes trivsel for øje. Der er fuld kontrol over produktionen, med den strengeste lovgivning i verden. Den lækre babydyne i Kiddy serien er ingen undtagelse.

Derfor skal du vælge Ringsted Dun Kiddy

Ringsted Dun har ry for at producere rigtig gode dyner og puder af uovertruffen kvalitet, som holder sig gode i mange år. Det er rene produkter fra inderst til yderst. Også samvittigheden, da de virkelig ikke gør på kompromis med dyreetik og dyrevelfærd.

Dejlige dun

Hvis du ønsker dig et rigtig blødt materiale at putte din lille baby i, er en af de absolut bedste babydyner af dun fra Ringsted Kiddy serien. Den kan gå i arv mange år frem da kvaliteten virkelig holder.

Du skal dog være opmærksom på at selvom dynen er allergivenlig, kan nogle være allergiske overfor dun og fjer.

Guide

Cocoon økologisk babydyne Nsleep kapok Konges sløjd kapok Babydan Junior Borg Living Moskus helårs Temprakon zone Zen Sleep allergivenlig babydyne Ringsted Dun Kiddy
Type (f.eks.helårs, sommer, lun dyne osv.) Helårs Helårs helårs Helårs Varm Helårs Helårs – Lun Helårs
Materiale fyld 100% ubehandlet kapok Kapok kapok Polyester Mikrofiber 100% europæiske moskusdun Gåsedun/TempraCoolfiber 100% silikoniserede dunfiber
90% andedun/10 % småfjer
Mål 70x100cm (Fås også i 70 x 80 cm og 80 x 100cm) 70x100cm 70x100cm 67×100 cm 70×100 cm 70×100 cm 70 x 100 cm 67 x 100 cm
temperaturregulerende ja ja ja nej nej ja ja nej
Allergivenlig ja ja ja ja ja ja ja ja
Certificering GOTS certiceret bomuld NOMITE
Dowfresh
GOTS certficeret bomuld
Ikke specificeret ØKO TEX STANDARD 100 Nomite
Downfresh
OEKO-TEX STANDARD 100
NOMITE
Certificed space technology
Space certificeret
OEKO-TEX® STANDARD 100
OEKO-TEX STANDARD 100 OEKO-TEX Klasse 1
NOMITE
Downafresh
Greenline
Kassetter ja ja ja nej ja ja ja ja
Materiale vår (betræk) 100% økologisk ren bomuld Økologisk ren bomuld 100% økologisk ren bomuld ren bomuld Duntæt bomuldscambric
!00% bomuldsbatist, med temperatur betræk
100 % bomuldscambric
vægt ca. 500g 400g 170g 140g 300g 125 g
Bæreevne ny/gammel målemetode 12 10</650 10/675

Hvordan vælger man den bedste babydyne?

Der findes mange typer af babydyner på markedet, både hvad angår kvalitet, materiale og pris.

De seneste år er der kommet meget fokus på naturmaterialer og deres kvaliteter i forhold til at sikre både du og dit barn en god og jævn søvn uden ubehag. Du kender måske uldens egenskaber til at lede fugt væk fra kroppen og samtidig holde dit barn tør, varm og frisk. Ligeledes er det med dyne fyld. Det skal lade dit barn ånde og sørge for at det hverken sveder eller fryser og at der ingen irritationer ellers er forbundet med søvnen.

Der er kommet mange forskellige muligheder på markedet, hvilket kan virke uoverskueligt ved første øjekast, men faktisk giver dig bedre mulighed for at finde lige den dyne der passer til jeres behov og budget.

Når du skal vælge en dyne til din baby, er der en række ting, du skal tage højde for, hvoraf det vigtigste er;

 • Hvilket fyld og vår består dynen af?
 • Er dynen allergivenlig?
 • Kan dynen vaskes?

Hvilket slags fyld skal jeg vælge til babydýnen?

Gåse- eller moskusdun, bambus eller kapok? og hvad er silikoniserede dunfiber?

Valget er mange når der skal vælges den rigtige dyne til din baby, men det kan betale sig at overveje hvilken der passer bedst til din baby og jeres behov. Måske har du ovenikøbet brug for flere, hvis dit barn også sover udenfor i barnevognen.

Dun og fjer babydyner

Der findes selvfølgelig mere end én type dun og fjer til den klassiske bløde dyne, som er ekstra dejlig at putte i.

Gåsedun er som hovedregel det der varmer mest, men både gåsedun og andedun fra de koldere egne af verden er af god standard og kvalitet. Fuglene i tempererede klimaer har naturligt været udsat for de største temperaturskift og udviklet bedre egenskaber til at regulere kropstemperaturen.

Det er også en god ide gå op i hvor fuglene, eller dunene, kommer fra da det er velkendt at vi i europa behandler dyrene bedre, og f eks kun bruger fjer og dun fra fugle der alligevel skulle slagtes og er døde inden de plukkes.

En kvalitets dundyne som er danskproduceret, betyder i sidste ende også, at din babys dyne vil holde sig i god form i længere tid og måske kan gå i arv.

Vælg en dundyne med minimum bærevne 10. Så sikrer du at dynen ikke er for tung til dit lille barn, og at fyldet er af god kvalitet.

Værd at bemærke er at dundyner generelt er bedst om vinteren, men fås også i sommerdyne udgaver.

Er dun og fjer dyner allergivenlige?

Hvis en dun- eller fjerdyne har certificeringer der fortæller at de er allergivenlige, betyder det at de er testet for alle stoffer der kan trigge en allergi. Vær opmærksom på at nogle kan være allergiske overfor fjer og dun.

Kan dundyner vaskes

Ja. Du kan sagtens vaske din babydyne af dun og fjer hvis uheldet har været ude, eller du blot sýnes den trænger. Når du vasker ved 60 grader, er du sikker på at slå husstøvmider ihjel, og at dynen bliver helt ren.

Det anbefales at bruge vaskemiddel specielt udviklet til at vaske dun, som skåner fjerene så de ikke mister deres isoleringsevne, ligesom du også kan bruge uldvaskemiddel.

Det vigtigste er dog at tørretumble din dunbabydyne fuldstændig inden den tages i brug så den ikke mugner. Tag den ud en gang imellem under tørringen og ryst den godt, inden du fortsætter. Det gamle trick med tennisbolde sørger også for at dunene ikke klumper sammen under tørringen. Du kan også veje dynen før og efter tørringen så du ved hvor meget vand den stadig indeholder.

Fiber babydyner

Med silikoniserede dunfiber prøver man at efterligne naturen så vidt muligt. Fibrene er lavet af polyester og isolerer og transporterer varme og fugt rigtig godt hvilket er en super kvalitet i babydyner. Man kan nemt have behov for at vaske sin babys sengetøj og dyne i de første år, og her er fordelene ved en dyne med fibre store. Desuden er dyner med fibre langt billigere end dyner med fyld af naturmaterialer og der findes rigtig gode babydyner af fiber hvor temperaturreguleringen er temmelig avanceret.

Er fiberdyner allergivenlige?

Ja. Temperaturer over 60 grader slår husstøvmider og andet ihjel, og du minimerer her grobund for en allergi. Desuden er der en innovativ teknologi i nogle fiberdyner der kraftigt minimerer husstøvmider og andet.

En fiberdyne kan vaskes ofte og ved temperaturer op til 60 grader uden at den mister isoleringsevnen.

Kapok fibre

Kapok er et rent naturmateriale som ingen behandling behøver.

Det består af fibre som findes i frøkapslerne på Ceiba træet der vokser i både Mellem- og Sydamerika, Asien og i dele af Afrika. Det er et temmelig myteomspundet træ, som har været anvendt for sine værdifulde egenskaber i årtusinder.

Hvad kan Kapok babydyner?

Kapok fibrene består af 80 % luft som gør dem utrolig lette og rigtig gode til en babydyne. Faktisk er kapok 8 gange lettere end bomuld.

Fibrene er indkapslet i små hulrum, hvori der findes et tyndt lag voks, som gør Kapokken vandskyende og modstandsdygtig over for skimmelsvamp og husstøvmider.

Fugt passerer nemt igennem, og gør dynen åndbar og temperaturregulerende.

Netop de temperaturregulerende egenskaber gør dyner med Kapok fyld til et godt valg til børn der har tendens til at blive meget varme når de sover, da varmen sammen med sved bliver ledt væk fra kroppen så din lille mus forbliver tør.

Da kapok samtidig har isolerende egenskaber, og kan reflektere varmen fra kroppen er dyner med denne slags fyld også god til de lidt koldere børn hvor varmen skal holdes på.

Kapok babydyner er blevet meget populære og er et rigtig godt valg til din babys første dyne. Dyner med Kapok fyld er faste i strukturen og ikke så fluffy som en dundyne. Lidt mere som et godt vattæppe. Alligevel er den forholdsvis let og omsluttende når først fibrene har været brugt lidt og er blødgjorte.

Priserne på dyner af kapok ligger i den høje ende, men til gengæld får du også et produkt som er lidt af en superdyne. Stort set alle dyner med Kapokfyld er produceret med økologisk betræk og bæredygtighed for øje.

Hvem vil ikke gerne putte sin lille baby med ren samvittighed.

Er Kapok allergivenligt?

Kapokdyner er et ubehandlet naturmateriale og er meget allergivenlige. Sammensætningen af fibrene og det tynde lag voks der omgiver dem, gør at de naturligt leder fugt væk. Da bakterier og husstøvmider, samt diverse insekter og svamp trives bedst i fugtige miljøer er der ingen grobund for dem i Kapok. Det er også derfor det ikke er nødvendigt at benytte pesticider i produktionen af kapok dyner.

De fugtafvisende egenskaber betyder også at den naturligt leder fugt væk fra kroppen, på samme måde som uld, og holder din lille baby tør og glad hele natten. Kapok er derfor noget af det bedste babydyne fyld du kan finde, også til allergikere.

Hvordan kan jeg vaske dynen af Kapok?

Selvom det er bedst ikke at vaske sin Kapok babydyne overhovedet, men blot lufte den igennem I en tørretumbler af og til, så kan det let blive nødvendigt når det nu er til en lille hvor små spild uheld nemt kan ske.

Hvis uheldet er ude, så kan du vaske dynen på 60 grader og tørre tumble den godt igennem, hvor du ca. hver 10. minut tager den ud og ryster den inden du fortsætter tørringen. På denne måde sikrer du at fibrene ikke klistrer sammen og lægger sig som klumper inde i dynen.

Hvad betyder en høj bæreevne?

Bæreevne er noget man bruger udelukkende indenfor dun og fjer dyner. Bæreevner er kort sagt, lig med kvaliteten af indholdet, og fortæller dig hvor god en isoleringsevne dun og fjerene har.

Skalaen går fra 2-13 hvor det højeste er bedst. Hvis dunene er lette og isolerer som de skal, har dynen en høj bæreevne, mens en dyne med fjer vil have en lavere bæreevne, fordi de er tungere og fordi fjer ikke isolerer lige så godt som dun. Ofte ser man at der er både dun og fjer i den samme dyne. Dynens isoleringsevne angives altså af bæreevnen.

Bæreevnen er altså enormt vigtig hvis du skal vælge mellem forskellige dun og fjer dyner. Uanfægtet typen, er det dynen med den højeste bæreevne der er den bedste og ikke selve vægten.

Skal jeg vælge allergivenligt selvom mit barn ikke lider af allergi?

En seng er et rigtig godt grosted for husstøvmider og andet kryb.

At være udsat for støv og eventuelle svampesporer ofte, er bevist øger risikoen for at udvikle allergier senere hen i livet.  Når du vælger en allergivenlig babydyne til dit barn, selvom der ikke er tegn på allergi, tager du altså fat på problemet før det eventuelt opstår.

Det skader heller ikke at være på den sikre side når det gælder vores børn.

Når du har læst vores gennemgang af de forskellige muligheder der findes, skulle det være en smal sag at finde frem til den bedste babydyne for jer.

Hvad er en allergivenlig dyne så?

For at en dyne kan kaldes allergi venlig skal den leve op til en række krav.

Først og fremmest skal det være muligt at vaske den på 60 grader så husstøvmider og andre bakterier kan slåes ihjel. ‘

Dernæst er der en lang række af certificeringer der fortæller dig noget om de forhold dynen er testet og godkendt under, samt hvilke materialer der er brugt. Ved at kigge efter disse certificeringer får du mulighed for at fra- eller tilvælge hvad du finder nødvendigt.

I Danmark bruger vi som hovedregel OEKO-TEX certificeringen til at oplyse om et produkt er fri for allergifremkaldende stoffer og kemikalier. Der findes flere certificeringer der udspecificerer visse stoffer. Du kan eventuelt kigge på astma- og allergi forbundets hjemmeside, og læse hvilke certificeringer de anbefaler, hvis du skal have en hel astma- og allergi fri dyne til din sensitive baby.

Hvad betyder de forskellige certificeringer på en babydyne?

 • OEKO-TEX/ØKO-TEX:  – Dynen er testet af teknologisk institut. Ingen allergifremkaldende stoffer eller kemikalier er brugt ved fremstillingen.
 • NOMITE: Husstøvmide frit. Vår eller betræk er syet, eller vævet så tæt at ingen husstøvmider kan trænge igennem.
 • DOWNAFRESH: Dun og fjer er, fra start fri for husstøvmider.
 • DOWNAPASS: Sikrer at den absolut højeste dyrevelfærdslov er overholdt.
 • GOTS: Global certificering der garanterer at dynen er fremstillet af økologiske materialer.
 • GREENLINE: Der er udelukkende benyttet 100% rene dun som er fri for bl.a. fugleinfluenza, keratin rester og bakterier.

FAQ Babydyner

Hvilken babydyne er den bedste i test?

Hvis man går efter 100% økologi og bæredygtighed er babydynen fra Cocoon den bedste, målt på egenskaber, kvalitet og pris.

Hvor stor er en babydyne, og hvor længe kan mit barn beholde babydynen?

En babydyne er en lille dyne, som passer ned i en babynest, barnevogn eller tremmeseng. I Danmark har en babydyne som oftest målene 70 x 100 cm, men er af og til at finde i 67 x 100 cm.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×