Baby svøb – hvilke fordele er der ved at svøbe dit barn?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

At svøbe baby har sin oprindelse flere tusinde år tilbage i tiden. Der findes blandt andet tekster om svøbelse af børn mange tusinde år tilbage i den græske historie.

Babysvøb er oprindeligt et langt stykke stof, som vikles helt tæt rundt omkring barnets krop, så det ikke har mulighed for at bevæge arme og ben. Det er kun babys hoved som er frit, når baby er svøbt.

Guide

En tryg søvn når baby svøbes

Det nyfødte barn har flere forskellige ufrivillige reflekser. En af de medfødte reflekser, mororefleksen, kan afbryde barnets søvn. Mororefleksen er en instinktiv reaktion, hvor barnets arme løfter sig ud fra kroppen, håndfladerne åbnes og efterfølges af en omklamrende bevægelse.

Det er ofte under søvnen, at refleksen udløses og barnet vågner op. Det samme sker når man lægger spædbarnet i seng, og det får barnet til at vågne op med et spjæt. Når dit barn er svøbt og ikke har mulighed for at bevæge sine hænder, forhindres mororefleksen, og det kan hjælpe barnet til en bedre søvn.

Mange forældre vælger at svøbe baby, fordi et svøb giver barnet ro og en fornemmelse af tryghed. Når barnet er svøbt, giver det samme fornemmelse som at være i morens mave, og det har en beroligende effekt på barnet. Studier har vist, at barnet som svøbes græder mindre, og har lettere ved at finde ro og falde i søvn.

Gavnlig effekt med svøb hos for tidligt fødte

Hos for tidligt fødte, præmature, har svøbet en ekstra gavnlig effekt. Med et svøb, er det muligt at efterligne miljøet i livmoderen, hvor pladsen er meget begrænset. Den trygge fornemmelse med svøb, hjælper det for tidligt fødte barn, med at udvikle sig.

Forskning tyder på, at når det præmature barn er svøbt tæt, fortsætter hjernens udvikling ligesom den ville gøre i livmoderen og barnet har færre fysiologiske lidelser senere i livet. Der er lavet undersøgelser, som tyder på, at børn som har været i svøb, får en bedre motorik, end det ikke svøbte barn.

Nogle anbefaler babysvøb lige efter fødslen. Når baby er svøbt, kan det hjælpe med at holde temperaturen og samtidig efterligne miljøet i maven hos mor. Med svøbet undgår man også at det nyfødte spædbarn bliver overstimuleret af alle de nye sanseindtryk. Trygheden hos spædbørn er utrolig vigtig – når baby føler sig tryg, er det lettere for mor at slappe af og amme.

Brug kun babysvøb til babys søvn

Babysvøb er kun til søvn. Du skal aldrig svøbe baby som ikke skal sove. Når babyer er vågne, har de brug for at kunne bevæge sig frit og udvikle motorikken. Et svøb til baby er ikke beregnet til at bruge til andet end at falde i søvn. Alle børn har brug for at bevæge sig og udforske omgivelserne i vågen tilstand. Det er utrolig vigtigt at babyer som er vågne har “tummy time” hvor de ligger på maven, under opsyn.

Når babyer ligger på maven bruger de specielt musklerne i nakken, ryggen og armene. Det er utrolig vigtigt at dit barn ligger lidt tid på maven, flere gange om dagen, når dit barn er vågent. Det styrker barnets muskler og giver baby en bedre motorik. Når baby har “tummy time” er det vigtigt at baby ikke har for meget tøj på, som forhindrer de naturlige bevægelser.

Hvordan svøber man en baby?

Hvordan svøber man baby, afhænger af hvilken slags svøb eller vikle man bruger til barnet. Der findes svøb, som er lavet på forhånd, og blot skal “lukkes”. Svøbene findes med lukning i både velcro, med lynlås og med knapper. Svøbet skal være forholdsvis stramt, men selvfølgelig ikke så det er ubehageligt.

Armene og ben skal svøbes tæt ind til kroppen, så de følger kroppen i en lige linje. Babys hals og nakke skal være fri. Man skal i det hele taget være opmærksom på, at vejrtrækningen på ingen måde forhindres. Blandt andet derfor, skal baby ikke svøbes for stramt.

Skal du vælge babydyne eller svøb?

Der findes generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen som gælder spædbørn og søvn. Anbefalingerne er lavet med henblik på at mindske risikoen for vuggedød. For at mindske risikoen for vuggedød, anbefales det at baby lægges til at sove på ryggen. Underlaget som baby sover på, skal være et fast underlag. Der må ikke ligge løse genstande i barnets seng og barnet må ikke få det for varmt under søvn.

Der findes forskellige slags dyner til spædbørn. Der er forskel i kvalitet og materiale. Når man vælger tekstiler, tøj og sengetøj til nyfødte og småbørn, er det vigtigt at vælge åndbare materialer. Bomuld er blandt andet et åndbart materiale, som tillader huden at ånde, så kroppen kan komme af med den overskydende varme. Dyner til børn og spædbørn er ofte med fyld af fjer og betræk i bomuld. En dyne med dun eller fjer er god til at holde varmen om vinteren. Det kan være praktisk hvis dynen skal bruges i barnevognen, når baby sover middagslur udenfor eller i er på gåtur med barnevogn i snevejr.

Hvis I vælger at bruge en dyne må den ikke være større, end at baby selv kan sparke den af. Den må ikke være for varm, og det er en god ide at tjekke temperaturen en gang imellem ved at lægge en hånd på barnets bryst eller nakke. Hvis dit barn sveder, har barnet det for varmt. Ulempen ved dyner til babyer er, at der er risiko for at de får dynen op over hovedet, og risikerer at få det varmt eller ikke at kunne trække vejret.

Risiko for vuggedød

Vælger du at svøbe din baby, kan det mindske risikoen for vuggedød. Hvis du bruger babysvøb er det ekstra vigtigt at barnet altid ligger på ryggen. Med babysvøb har barnet ikke mulighed for at bevæge sig under søvn og hvis baby er i svøb med hovedet ned mod underlaget er der større risiko for at blive kvalt. Det er derfor enormt vigtigt at barnet er forsvarligt svøbt og kun lægges til at sove på ryggen.

Det anbefales at bruge et tyndt svøb eller et tyndt stykke stof som babysvøb. Du kan sagtens bruge en almindelig stofble hvis du gerne vil forsøge dig med svøb.

Med et tyndt svøb eller tæppe kan du sikre dig at dit barn ikke får det for varmt når det sover. Selvom dit barn svøbes i et tyndere svøb har svøbet stadig den samme effekt. Svøbet giver ro og tryghed ligesom miljøet i livmoderen. Svøbet holder armene i ro og giver et trygt og afslappende sovemiljø som fungerer godt for de fleste spædbørn.

Svøb til kolikbørn

Forældre med kolikbørn oplever ofte en stor gavnlig effekt når de svøber deres barn.

Kolikbørn er babyer som døjer med maveproblemer. Babyerne med kolik græder mange timer om dagen og er vågen flere timer end babyer som ikke døjer med kolik. Flere forældre til babyer med kolik, synes det hjælper deres barn med at finde ro, når de svøber det. Svøbet ser ud til at forbedre søvnen og mindske antallet af timer med gråd hos babyer som lider af kolik.

Kan man svøbe for stramt?

Svaret er ja. Svøbet skal sidde tæt omkring barnets krop, men svøbet må ikke være for stramt. Et svøb skal være behageligt for barnet. Det er vigtigt at svøbe korrekt, så barnet kan trække vejret frit.

Hvorfor svøber man børn?

Svøb til børn har været brugt gennem mange generationer. Ved at svøbe barnet, kan man skabe ro og tryghed. Et svøb kan bruges til at efterligne miljøet i livmoderen og hjælpe barnet som er født for tidligt

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×