Baby hikke – Hvad gør du når baby hikker?

Af ida BAdge
ida

Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste, to bonusbørn på hhv. 15 og 9 år og datter på 3 år.   Som mor har...

Som spædbarnsforælder bekymrer man sig ofte om helt naturlige ting, særligt hvis det er ens første barn.

Et fænomen som hikke, er helt naturligt og forekommer hos os alle. Men ser man en nyfødt hikke kan det pludselig virke meget voldsomt og derfor kan det give anledning til bekymring.

Små babyer har i perioder også ofte hikke og kan virke generede af det, og hvad gør man så? Hvorfor får babyer hikke og er der noget man skal være opmærksom på?

Alt dette kan du finde svar på lige her.

Guide

Hvorfor hikker vi mennesker?

Hikkemekanismen er faktisk til for at hjælpe, og opstår som en naturlig reaktion, når der sidder mad på tværs i spiserøret. Der sidder nogle følelegemer i spiserøret og starten af mavesækken, som fornemmer når noget af maden ikke er kommet helt ned i mavesækken og disse receptorer sætter så hikkemekanismen i gang for, at hjælpe maden helt ned i mavesækken. Hikkemekanismen skaber en hurtig indånding, som forårsager et negativt tryk i mavesækken, som derved hjælper maden helt ned i maven. Selvom det kan være lidt ubehageligt, er hikke er altså helt normalt og stopper som regel, når al maden i spiserøret er faldet ned i mavesækken. Hikke kan også opstå, hvis noget irritere receptorerne. Dette vil ofte ske i forbindelse med indtagelse af brusholdige drikke eller fast føde i form af meget krydret mad.

Hvorfor hikker baby?

Hos mange babyer opstår babys hikke i forbindelse med at baby spiser, fordi noget af mælken ikke er kommet helt ned i mavesækken eller fordi noget har irriteret følelegmerne eller mavesækken. Det kan f.eks være i forbindelse med en bøvs eller gylp, hvor noget af maveindholdet kommer retur op gennem spiserøret på baby.

Hikken hos baby kan også opstå, i forbindelse med amning, hvor baby kommer til at sluge for meget luft.

Nogle babyer hikker meget mens andre næsten aldrig får hikke.

Hikke hos de fleste babyer starter allerede inde i livmoderen, og derfor kan man ofte forudsige om ens baby kommer til at hikke meget. Hvis babyen ofte har hikke mens den er inde i maven, er der stor sandsynlighed for, at babyen også vil hikke meget efter fødslen.

Årsagen til, at baby hikker allerede inde i livmoderen er, at baby ligger og drikker fostervand, som passerer ned gennem spiserøret og ned i mavesækken, og kan forårsage irritation.

Sådan kan du afhjælpe hikke hos baby

Hvordan stopper man hikke? Det er der nok mange spædbørnsforældre der har spurgt sig selv om, når de små børn har haft meget hikke. Og der er heldigvis nogle gode råd at hente.

Når spædbørn begynder at hikke anbefales det at tage baby op, så barnet kan bøvse eller gylpe lidt af mælken op, og dermed fjerne det der sidder og irriterer spiserøret.

hvis baby hikker meget er det, generelt set, en god idé at tage barnet op flere gang når du ammer og barnet spiser, så han eller hun kan komme op og bøvse overskydende luft op.

Ofte kan babys hikke også afhjælpes ved at give barnet lidt at drikke eller lægge det lille barn til brystet igen.

Du kan også prøve at tilbyde barnet en sut, da sutten hjælper med at stimulere ekstra mundvand, som også kan få hikken til at gå væk..

Er baby mæt når den hikker?

Hikke i sig selv kan ikke ses som et mæthedstegn, men det opstår ofte når babys mavesæk er fyldt eller delvis fyldt op. Hikke optræder som regel ikke på tom mave.

Hvor længe kan baby i maven have hikke?

Der er som sådan ikke en grænse for, hvor længe hikken kan vare når baby hikker i maven. Selvom baby har meget hikke er det som regel helt naturligt og ufarligt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×