Autostol bedst i test – Bedste autostol 2022

Af Heidi BAdge
Heidi
Britax römer Duo Plus 4
Den bedste fremadvendte

Britax römer Duo Plus

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

At finde den bedste autostol til dit barn kan være en temmelig forvirrende opgave.

Der findes mange autostole på markedet og det er ikke alle der er lige gode, eller kan opfylde de krav du måtte have til en autostol.

I denne autostol test undersøger vi derfor 5 af, hvad vi anser som værende de bedste autostole på markedet, fra nyfødt og op til 10 års alderen. Vi vil her sammenligne de vigtigste egenskaber for autostole; Sikkerhed, komfort og brugervenlighed. Vi vil naturligvis fremhæve andre funktioner der skiller sig ud ved hver model, for til sidst at afveje fordele og ulemper, så du kan finde den autostol der passer bedst til dit barn.

De 5 bedste Autostole

Det er et lovkrav at børn skal sidde fastspændt i en godkendt autostol når de er med som passagerer i bilen. Hvilken autostol dit barn sidder i, er dog alt andet end ligegyldigt.

Udover at at der er regler for typen af autostol i forhold til vægt og højde, er det også afgørende at stolen er korrekt monteret, indstillet korrekt og at den i øvrigt passer i størrelsen, så den på måde beskytter barnet bedst. De giver i sidste ende ikke blot en mere sikker køretur, men også en hyggeligere tur, når alle sidder godt.

Der findes mange forskellige autostole på markedet, og det kan være utrolig svært at finde rundt i sikkerhedskrav, vægtklasser og monteringsmuligheder, for ikke at tale om justerbarhed, valg af betræk og smarte ekstra funktioner. Vi har derfor gennemgået forskellige autostol test, og fundet frem til de 5 bedste autostole inddelt i vægtklasser; Til babyer og små børn, de mellemste børn, samt til det store barn.

Alle autostole vi har med, har scoret højt i diverse tests, og lever op til de gældende sikkerhedskrav. Derudover kommer vi ind på ekstra sikkerhedsforanstaltninger, justeringsmuligheder, brugervenlighed og generel komfort for barnet. For at give dig det bedste overblik har vi samlet resultaterne i en tabel så du kan sammenligne hver autostol.

Har du brug for hjælp til hvordan du vælger den rigtige autostol til jeres behov, har vi lavet en guide til hvad du skal vide om autostole, samt de mest nødvendige overvejelser du skal gøre dig, inden du køber en autostol.

Bedste autostol nyfødt 0 – 13 kg

Autostole til vægtklassen 0-13 kg er altid bagudvendte som udgangspunkt, og begge vores modeller kræver montering med isofix.

Fordele
 • pros-icon.svg Anbefalet af FDM og topkarakterer hos tyske ADAC
 • pros-icon.svg 360 graders rotation
 • pros-icon.svg Godkendt op til 19 kg, så autostolen kan bruges i mange år.

Detaljeret gennemgang

Maxi Cosi er et anerkendt mærke, og har mere end 30 års erfaring på markedet.

AxissFix autostolen lever både op til de nyeste sikkerhedskrav, og scorer højt hos både forbrugere og motor foreninger. Det er en virkelig brugervenlig og god autostol med komfortabelt sæde og gode justeringsmuligheder. AxissFix kan bruges med spædbarnsindsats til de helt små og indtil 4-års alderen.

Maxi Cosi kan drejes 360 grader i sin isofix base, hvilket er mere end praktisk når du skal have din baby ind og ud af bilen. Du slipper for at stå i akavede stillinger og fumle med en sprællende baby.

Autostolen har en god hvilestilling, så den lille kan tage en lur på turen uden hovedet sidder og vipper. Den højdejusterbare hovedstøtte gør at du kan indstille stolen i 7 forskellige positioner, så der altid er optimal beskyttelse af nakke og hoved. Det anbefales at dit barn sidder bagudvendt så længe som muligt, dog kan du, når dit barn har vokset sig over 87 cm, dreje denne stol til fremadvendt position hvor dit barn vil sidde både sikkert og behageligt, indtil han eller hun når en højde på 105 cm.

Cybex Sirona S2

Den meget sikre og komfortable

Fordele
 • pros-icon.svg Sirona S2 findes i mange forskellige flotte farver
 • pros-icon.svg Magnetiske seleholdere gør det endnu nemmere at tage barnet ud af autostolen.
 • pros-icon.svg Sirona S32 har aftageligt betræk der tåler vask

Detaljeret gennemgang

Cybex Sirona S2 er en af de sikreste autostole på markedet. Den lever op til de nyeste krav og har opnået de bedste resultater i FDM sikkerhedstest, grundet sine ekstra sikkerhedsforanstaltninger.

Sirona S2 har 360 graders rotation der skåner forældrenes ryg, gode justeringsmuligheder både frem- og bagudvendt, og så kan den med en spædbarnsindsats bruges fra fødslen og flere år frem.

Sikkerhedsmæssigt er Sirona S2 helt i top. Selve stolens skal har energiabsorbering der, sammen med indbygget LSP – Lineær side-impact protection reducerer 25 % af kraften ved en kollision. Det er lidt forskelligt hvor nemt man finder monteringen af Sirona S2. Autostolen fastgøres med isofix, hvorefter 2 støtteben spændes ud, for at sikre stolens stabilitet.

Hovedstøtten giver 12 muligheder for at tilpasse autostolen barnets højde. Når nakkestøtten er kommet op i en højde som passer til dit barn på 76 cm kan du vende stolen til fremadvendt position. I Sirona S2 kan dit barn sidde bagudvendt så længe du ønsker, også selvom benene må bøjes en anelse.

Forskellige tests af stolen vidner om et lidt et begrænset udsyn, men det til trods er komforten høj. Når den lille trænger til en lur, kan stolen justeres med én hånd ned i liggestilling, og dit barn kan sove behageligt i det velpolstrede sæde, uden at hovedet falder fremover.

Joie Spin 360

Bedst i test til de mellemste børn

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Det er meget nemt at opnå korrekt montering
 • pros-icon.svg Indbygget ventilation i siderne giver god komfort

Detaljeret gennemgang

Joie Spin 360 er en både sikker og god autostol, og FDM testvinder i 2019.

Stolen kommer med spædbarnsindsats til nyfødte og kan bruges af børn op til 18 kg.

Autostolen er både frem- og  bagudvendt og meget nem at montere. Montering foregår med isofix base og støtteben der giver ekstra stabilitet mellem autostol og bilens sæde.

Når du skal have dit barn ind og ud af autostolen giver muligheden for 360 graders rotering, en god aflastning til din ryg. Ved at hive i håndtaget forrest på stolen, drejes den let, selv med dit barn i, og du undgår at vride dig for at få dit barn på plads.

FDM roser Joie Spin 360 for at yde optimal sikkerhed, stabilitet og komfort.

Der er i alt 10 muligheder for at indstille ryglænet – 5 fremadvendt og 5 bagudvendt, men det kan desværre ikke komme ret langt tilbage og tilbyder derfor ikke den bedste hvilestilling for dit barn hvis han eller hun falder i søvn.

Der er dog god plads i siderne, og 5- punktsselen er godt polstret ved både skuldre og front. For at gøre det nemmere at tilpasse autostolen som dit barn vokser har Nakkestøtten et såkaldt Grow Together™ system der betyder at selen automatisk justeres i højden når du indstiller nakkestøtten.

Britax römer Duo Plus

Den bedste fremadvendte

Britax römer Duo Plus
Fordele
 • pros-icon.svg Britax Römer er kendt for deres høje sikkerhed
 • pros-icon.svg Det er nemt at afmontere og vaske betrækket i maskinen.

Detaljeret gennemgang

Britax römer Duo Plus er en fremadvendt autostol til de lidt større børn, som byder på montering ved enten isofix, 3 punktssele eller top-tether. Det er autostol med høj komfort, og ekstra sikkerhed, og de forskellige muligheder for at montere autostolen, gør det lettere at skifte den rundt mellem forskellige biler.

Hele stolen er ekstra velpolstret, og sikrer både en behagelig og sikker køretur. Britax har indbygget et anti-vippe system som forhindrer at barnets hoved bliver kastet frem ved et sammenstød. De dybe sæder, og polstrede nakkestøtter absorberer kraften ved eventuelt sammenstød, og fungerer som ekstra beskyttelse.

Nakkestøtten og sele justeres samtidig ved et enkelt træk i håndtaget øverst på sædet.

Britax römer har 3 sidde- og liggestillinger som kan indstilles med én hånd, og giver gode muligheder for at dit barn både sidder og ligger komfortabelt. Stolen er dog temmelig lav hvilket kan give et begrænset udsyn for det lille barn, men der er ingen tvivl om at han eller hun er både sikker og komfortabel i en Britax Römer DUO plus.

Cybex Solution M Fix

Den bedste til det store barn

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Stolens har vaskbart betræk og er lavet i ekstra ventilerende materiale.
 • pros-icon.svg Stolen har ekstra lang levetid da den fungerer godt til børn mellem 3-12 år
 • pros-icon.svg Stolen har en ekstra bred og dyb siddepude for optimal komfort

Detaljeret gennemgang

Cybex autostol Solution M Fix er en fremadvendt og justerbar autostol til de ældre børn, som scorer højt i de forskellige tests af sikkerheden, både nye og gamle, såvel som hos forbrugere. Autostolen monteres på sædet, med isofix og du kan derefter fastspænde barnet med bilens sele.

Cybex solution er altså en populær, samt meget sikker autostol der, udover at leve op til både ECE krav og I-size. LSP (lineær sidekollisionsbeskyttelse) betyder at ved en sidekollision vil kraften absorberes af skuldre- og hovedstøtter, ligesom stolens skal, er energiabsorberende og sikrer stolens stabilitet ved uheld.

For at give dit barn optimal komfort som han eller hun vokser, har hovedstøtten på Cybex Solution hele 12 forskellige højdeindstillinger som nemt ændres med bare én hånd.

Selve sædet kan ikke lænes tilbage, men tilpasser sig automatisk bilens ryglæn. I stedet kan hovedstøtten tippes bagover så den beskytter barnets hovede, hvis han eller hun falder i søvn på turen.

Det er muligt at bruge Cybex Solution til alle biler, også dem uden isofix. Her stilles autostolen blot på sædet, hvorefter barnet spændes fast med bilens 3 punktssele.

Guide

0-13 Kg 9-18 Kg 15-36 Kg
Maxi Cosi AxissFix Cybex Sirona S2 Joie Spin 360 Britax Duo Plus Cybex Solution M Fix
Prisniveau 2199-2799 kr 2399-2999 kr 2124-2629 kr 1480-2699 kr 999-1359 kr
max vægt 19 kg 18 kg 18 kg 18 kg 36 kg
Bagudvendt eller fremadvendt Både bagudvendt og fremadvendt Både bagudvendt og fremadvendt Både bagudvendt og fremadvendt Fremadvendt Fremadvendt
i-size gruppe 61-105 cm 651-105 cm 40-105 cm 100-135 cm
Drejelig 360 grader 360 grader 360 grader nej nej
Isofix ja ja ja Ja Ja
Opfylder i-size krav (R129) ja ja Nej Nej Ja
5 punktssele ja Ja ja Ja nej
Justerbart ryglæn ja ja ja Ja Nej
top-tether ja nej nej Ja nej
Mål (LxBxH) 55 x 44, 5 x 65 cm 71 x 44 x 68 cm 65 x 45 x63 cm 46x45x64 40,5x 54×62,5
Vægt 12,15 kg 13,9 kg 11,95 kg 9 kg 6,4 kg

Sådan vælger du du den bedste autostol

Fra sikkerhed til kopholdere, der er mange ting at være opmærksom på når du skal købe en autostol. Men lad os starte med det vigtigste først;

Sikkerhedskrav til autostole

Når du skal købe en ny autostol, er det afgørende at den lever op til de alle sikkerhedskrav, og i øvrigt er installeret korrekt.

ECE /R44 og i-Size /R129 er din garanti for at producenten bag har levet op til de bestemmelser der er gældende, og at stolen er både sikker, godkendt og lovlig. ECE/R44 har eksisteret længe, mens i-Size/129 er en videreudvikling af de eksisterende krav og stadig er under indfasning. En autostol der er ECE mærket, men ikke i-Size er derfor stadig lovlig i Danmark.

I Danmark er det ikke lovligt at forhandle autostole som ikke lever op til ECE krav. Køber du derfor din autostol i udlandet, eller gennem en privat sælger, er det vigtigt at du har styr på hvilke krav der er gældende og hvad de dækker over.

ECE mærket og i-Size sikkerhedskrav

Sikkerhedskrav i-Size er den seneste standard inden for sikkerhed til autostole, og gives kun til stole hvor barnet kan sidde bagudvendt indtil det er minimum 15 måneder gammelt.

Ved ECE klassificerer man efter vægtklasser der hidtil har overlappet hinanden og været kilde til forvirring.

Ved de nye i-Size klassificeringer efter centimeter mål, bliver det nemmere at vælge den korrekte størrelse stol til dit barn, og sørge for at de sidder i en stol der dermed beskytter bedst muligt.

ECE vægtklasser i-Size mål
0-13 kg 10-105 cm /Nyfødt-4 år
9-18 kg 61-105 cm /Nyfødt – 4 år
18-36 kg 100-135 cm/

Men det er ikke blot et spørgsmål om kilo og centimeter og krav om bagudvendt autostol til de mindste;

Ved i-Size stiller man nu højere krav til test og beskyttelse ved sidekollisioner, samt krav om isofix montering. En stol med LSP har altså været igennem en side-kollisionstest.

Vælg en autostol der passer til din bil

Det er et lovkrav at alle nyere biler har mulighed for isofix montering, da det er langt det sikreste, og med i-size bestemmelserne også bliver et krav på sigt. Undersøg om din bil har mulighed for isofix inden du går på indkøb. Derudover skal du overveje størrelsen på din autostol. Langt de fleste autostole passer ind i bilens bagsæde, men det er alligevel en god ide at tage mål, så du ender med den stol der passer bedst. Hvis du skal have flere børn i autostol på bagsædet kan det ligeledes være en god ide, ikke at købe en alt for bred autostol så der stadig er god plads til indkøb og tasker.

Pris og ekstra funktioner

Autostole findes i meget forskellige prisklasser. De dyreste autostole føres af de mest kendte mærker, hvor du også kan regne med at sikkerheden er i top. Dog vil en højere pris ofte også handle om en masse ekstra funktioner. Ekstra funktioner kan være enormt praktiske, men er sjældent livsnødvendige. Til de helt små børn kan en autostol med 360 graders rotering være rigtig praktisk, og måske de ekstra penge værd. Er det muligt at justere stolen så den passer til barnet som det vokser, kan også være en billigere investering i sidste ende. Hvilke funktioner du finder afgørende er op til dig, men hvis du har bestemt dig for at holde dig indenfor et givent budget, så overvej om du skal gå på kompromis med disney betræk og indbygget kopholder.

Hvornår må barnet sidde fremadvendt?

Med de nye i-size regler må dit barn ikke sidde fremadvendt før han eller hun er mindst 15 måneder gammel, mens de med de gamle regler gælder indtil 9 mdr. Det er anbefalet at dit barn sidder bagudvendt i sin autostol så længe som muligt, – gerne til 3 årsalderen, da du på den måde beskytter barnets nakke og ryg bedst. Den bagudvendte stilling er den sikreste for dit barn, fordi kræfterne fra frontalsammenstød her vil ramme skallen af stolen og afbøde for dit barn.

Gode råd til brug af autostol

Små børn vokser hurtigt, og ofte i ryk så indstillingerne kan hurtigt være ukorrekte, og det er derfor vigtigt at du tjekker dem løbende.

Når du indstiller nakkestøtten så den er midt for barnets ører, forhindrer du alvorlige nakkeskader ved sammenstød.

Du skal huske at justere højden på selen så den passer over midten af barnets skuldre.

Kun ved at at montere stolen korrekt og i øvrigt sikre dig at alle indstillinger passer til barnets størrelse, beskytter du barnet bedst, skulle uheldet være ude. Placer aldrig en autostol på forsædet med airbag.

Et andet godt råd er at finde en autostol med aftageligt betræk der kan tåle at blive vasket. Små børn spilder, har svært ved at holde sig og kan nemt blive køresyge med ubehagelige følger for autostolens sæde.

FAQ

Hvilken autostol er bedst i test?

Vi har kåret Maxi Cosi som bedst i test. Det er en alsidig autostol med drejefunktion der kan bruges fra nyfødt og indtil 4 års alderen. Maxi lever op til de nyeste sikkerhedskrav og er komfortabel for dit barn at både sidde og ligge i.

Hvor længe skal børn sidde i autostol?

Det er et EU lovkrav at alle børn under 135 cm skal sidde i autostol.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×